Moara, prizoniera nametilor, a fost eliberata

joi, 10 ianuarie 2002, 00:00
4 MIN
 Moara, prizoniera nametilor, a fost eliberata

Singura comuna in care scolile nu si-au inceput cursurile pe 8 ianuarie a fost localitatea Moara. Chiar dupa anul nou, in comuna, drumurile au fost inzapezite si circulatia in aceasta zona a fost paralizata. O portiune de circa 100 de metri, aflata la intrarea in comuna, nu a fost deblocata nici pina ieri. "Peretii" de zapada nu au putut fi strapunsi cu utilajele pe care le avea in dotare Primaria comunei. Elevii celor 5 scoli din comuna Moara au inceput cursurile semestrului II cu o zi intirziere, chiar inainte de a fi indepartata in totalitate zapada acumulata pe ulite. Primarul comunei, Constantin Rizea, a solicitat ajutorul Consiliului judetean, zilele trecute, dar fiind dupa Sarbatori, lumea nu s-a mobilizat concret pentru aceasta actiune.
"Ni s-a dat o freza, dar combustibilul l-am procurat noi"
In momentul in care s-a anuntat aminarea inceperii scolii, primarul a dat telefoane la presedintele Consiliului Judetean, Gavril Mirza, care a aprobat interventia utilajelor din dotarea Regiei de drumuri judetene. Directorul Regiei, Eugen Girigan, a promis ca luni, 7 ianuarie, va trimite o freza pentru deszapezire. Precizam ca aceste utilaje se folosesc doar la drumurile judetene, nu si la cele comunale.
"Daca inainte de Craciun am infruntat nametii cu Wolla pe care o avem inchiriata si cu plugurile, de aceasta data am cerut ajutorul directorului Girigan, pentru a ne trimite un utilaj mai mare. Fiu al satului, acesta m-a sunat si a spus ca ne pune la dispozitie o freza, dar noi sa avem combustibilul. Freza "inghite" 100 de litri de motorina, pe ora. Nu a reusit sa ajunga luni, de aceea lucrarile le facem astazi (n.r. 9 ianuarie) si in citeva ore terminam problema", ne-a declarat primarul Constantin Rizea.
Angelica Ungureanu, care detine, in localitate un atelier de covoare, a sponsorizat cu 1,5 milioane de lei, costul motorinei folosita la deszapezire.
Am aflat de la cetateni ca nu s-a facut cheta pentru achitarea motorinei, iar Wolla care a curatat ulitele laterale nu a facut fata si la portiunea cu nameti aflata la intrarea in comuna. "Cetatenii considera ca, prin contributia lor la Primarie, noi sintem obligati sa le rezolvam problemele comunei, si asta am incercat sa facem", a mai spus primarul Rizea.
In aceste zile, cu peisaj de basm pentru unii sau de cosmar pentru altii, oamenii comunei au stat mai mult in case. "Este iarna grea. Nu au venit la timp utilajele sa desfunde drumurile, iar noi nu ne-am putut deplasa in afara comunei. Ne-am curatat zapada din curte si am stat mai mult pe-acasa. Dumnezeu ne-a ajutat, si n-am auzit sa fi fost cazuri de moarte sau boala in sat. Anul trecut a fost mai rau, cind o femeie trebuia dusa urgent la spital si nu se putea iesi din comuna", ne-a spus un satean, Luca Zalinschi.
Aminarea inceperii scolii s-a datorat profesorilor
Cursurile scolilor din comuna Moara au inceput ieri, dupa ce directorul coordonator, Floarea Stanciuc, a anuntat intirziierea cu o zi a inceperii semestrului II, la Inspectoratul Scolar Judetean. "Decizia am luat-o consultindu-l si pe primarul comunei, care mi-a dat amanunte despre cursul actiunii de deblocare a drumurilor. As vrea sa precizez ca intirziierea s-a datorat cadrelor didactice, care sint in majoritate navetiste, si nu copiilor din comuna", ne-a declarat directorul coordonator, completind ca ieri toate cadrele didactice si toti copii au fost prezenti la cursuri. In comuna Moara functioneaza 5 scoli : "Moara Nica", la care invata 329 de elevi si 69 de prescolari, coordonati de 28 cadre didactice; "Moara Carp", cu 124 de elevi, 22 prescolari si 11 cadre didactice. Scoala din Liteni are 84 de elevi inscrisi, 25 prescolari si 10 cadre didactice, iar la Frumoasa si Vornicenii Mari, exista cite un singur invatator la 6, respectiv 7 elevi. "Am anuntat si Inspectoratul ca ziua pe care am pierdut-o o vom recupera in prima simbata a saptaminii in curs, daca vremea ne permite", a mai declarat directorul Floarea Stanciuc.

O bolnava astepta in caruta deblocarea drumului
Desi primarul Rizea spune ca nu au fost cazuri de exceptie (incendii, decese), Emilian Stavarache, din satul Frumoasa, incerca ieri sa o duca pe sotia sa bolnava cu caruta la dispensar. "Sotia mea, Minodora, e bolnava si vrem sa ajungem la dispensar. Stau si eu dupa cirdul asta de masini si carute, pina se va debloca drumul", ne-a spus sateanul. Circa 15 autovehicule si citeva carute asteptau ieri, la orele amiezei, "deschiderea granitei de zapada" ce-i despartea de sat.
666 – numar cu ghinion si pentru cei nesuperstitiosi
Daca totalul de elevi din comuna este de 666, numar malefic, dupa unele guri, nesansa s-a abatut si asupra utilajului de la Regie. Ieri, la 11.30, s-a rupt lantul… la freza. Telefoane in dreapta si in stinga. Primarul a primit asigurari de la directorul Girigan ca, in scurt timp, ajung si specialistii. Oamenii din sat au dat o mina de ajutor pentru remedierea defectiunii tehnice. Cu treaba sau fara treaba, o parte din sateni au stat toata ziua in strada. Problemele cu deszapezirea la Moara nu sint doar de anul acesta. Ghinion sau prin traditie, de citiva ani, comuna ramine inzapezita in fiecare iarna. Drumul 209C, spre Liteni, primeste "ingrijirile" la timp, devenind circulabil, in timp ce restul comunei intimpina dificultati mai tot timpul. Scoala a inceput cu o zi mai tirziu, dar se pot ivi noi consecinte ale vremii care ar determina un alt blocaj al drumului comunal, iar cadrele didactice n-ar mai putea ajunge la scoli. (Daniela MICUTARIU)

Comentarii