"Cred ca PNTCD este avantajat de decizia presedintelui Constantinescu"

luni, 24 iulie 2000, 23:00
3 MIN
 "Cred ca PNTCD este avantajat de decizia presedintelui Constantinescu"

– Domnule vicepresedinte, cum influenteaza decizia sefului statului – de a renunta la o noua candidatura pentru fotoliul de la Cotroceni, strategia PNTCD in perspectiva alegerilor parlamentare si prezidentiale ?
– Strategia PNTCD are autonomia ei si, chiar daca nu s-a luat in calcul decizia presedintelui Emil Constantinescu de a se retrage din cursa prezidentiala, nu ne-a pus in incurcatura. Dimpotriva, eu am facut mai intii o apreciere personala la gestul presedintelui, clasa politica romaneasca avea nevoie de o asemenea lectie, dat fiind spiritul paternalist al romanului in a cauta meritele si pacatele in comunitatea sociala doar in persoana sefului. Presedintele a trebuit sa inregistreze in bagajul de popularitate pacatele tuturor partidelor. Apoi, acum, in preajma alcatuirii listelor de candidati, in preajma proiectarii noilor structuri din legislatura viitoare, batalia se anunta peste regulile obisnuite si sicanele erau fara scrupule. Emil Constantinescu a reamintit politicienilor ca nici o cariera politica nu este viagera. De aceea, personal, cred ca PNTCD este avantajat de decizia presedintelui Constantinescu, prin aceea ca omul pe care l-am sustinut la Presedintia Romaniei, personalitatea care a concentrat eforturile partidului in campania electorala din 1996 si pe parcursul guvernarii, a dovedit clar ca este deasupra oricaror speculatii ieftine si n-are nici o rezerva in a trece din cea mai mare demnitate in stat in cea de simplu cetatean. Vreau sa vad acum unde-si mai gasesc locul acuzele, suspiciunile din partea politicienilor si chiar din partea presei asupra unui om care si-a dedicat toata fiinta intereselor nationale.
– Ce veti face mai departe ?
– Vom astepta raspunsul premierului Isarescu. Am fost partidul care, in aceste convulsii ce au depasit orice asteptare, ne-am pastrat linia si n-am abdicat de la principii. Am dovedit ca nu mentinerea in pozitiile de putere este conditia noastra de a exista, ci slujirea principiilor, a democratiei. Fata de aliatii nostri liberali fidelitatea a fost probata si de data aceasta, nu numai fidelitatea, chiar rabdarea noastra. Noi i-am asteptat si dupa ’90, i-am ajutat chiar sa se adune, i-am inteles in 1992, i-am inteles in 1996, deci este de netegaduit constanta noastra in principialitate si ea va fi judecata cum se cuvine de electorat.
– Sa revenim putin la Mugur Isarescu, care a dat de inteles ca va accepta sa candideze la Presedintie numai daca va fi sprijinit de o coalitie puternica de centru-dreapta. In ce stadiu se afla discutiile dintre PNTCD si UFD si cum este privita, in aceasta conjunctura, revenirea PNL la matca CDR ? Este loc de o coalitie PNTCD-UFD-PNL ?
– Polul de centru-dreapta nu poate fi mai larg decit exista de facto, pentru ca dreapta inseamna PNTCD, PNL, UFD si, in cadrul juridic nou al desfasurarii alegerilor, in urma modificarii Legii electorale, este clar ca cei care mai doresc sa ramina pe scena politica trebuie sa se adune in structuri precise. Dupa experienta acestei guvernari, indiferent de cine va fi la putere, mai mult de 4 – 5 partide in Parlament nu mai e normal sa fie, pentru ca cei ce se gindesc la binele tarii si fac politica trebuie sa se gindeasca mai intii la stabilitatea politica si nu sa se lase coplesiti de orgolii de partid.
Ministerul Agriculturii nu mai poate plati specialistii in cadastru iar primarii de stinga opun rezistenta la retrocedare
– Referitor la legea care va poarta numele, sinteti multumit de felul in care decurge in planul aplicarii ei efective ?
– Sint total nemultumit. Fac eforturi disperate sa antrenez structurile administrative, de la comisiile locale si judetene pina la ministere, sa acceleze ritmul. Din pacate, lucrurile merg din ce in ce mai prost. Ministerul Agriculturii nu mai poate plati specialistii in cadastru, primarii de stinga opun rezistenta la retrocedare si ne chinuie aceeasi mentalitate, ca ce poate fi pastrat in proprietatea statului, atunci cind interese personale sau de grup stau in spate, sa fie conservata proprietatea statului, chai daca este calcat in picioare dreptul individului. Eu renunt pentru a zecea oara la concediul de vara, tocmai pentru a incerca sa salvez ce se mai poate salva.
– Aveti sperante ca retrocedarea terenurilor agricole si forestiere catre proprietarii de drept poate fi finalizata pina la sfirsitul acestei legislaturi ?
– Inceputul este facut si, daca vor primi 50-60% din proprietari, ceilalti nu vor putea fi lasati fara bunurile imobiliare, indiferent cine va veni la guvernare. (Gabriela HOSTIUC)

Comentarii