"Spectrul de centru-dreapta a ramas fara un candidat credibil"

marți, 18 iulie 2000, 23:00
3 MIN
 "Spectrul de centru-dreapta a ramas fara un candidat credibil"

Gestul sefului statului, Emil Constantinescu, de a renunta la candidatura pentru un nou mandat la fotoliul din Palatul Cotroceni a fost amplu comentat si in cercurile politice de la Suceava. Prezentam in rindurile de mai jos opiniile citorva personalitati politice sucevene in legatura cu declaratia presedintelui Constantinescu.
Gavril Mirza, presedintele CJ Suceava, presedintele Ligii alesilor locali PDSR: "Daca gestul ar fi sincer, atunci s-ar aprecia ca asemenea gest politic este in premiera si ca pe scena politica a Romaniei se intrevede un alt viitor. Insa, cum pina la aceasta data, nu intotdeauna declaratiile presedintelui Romaniei au fost cele mai sincere, nu cunosc ce se ascunde in spatele acestei declaratii, pentru ca, dupa cum a vorbit, parca a lansat o chemare catre poporul roman, sa vada daca nu-l solicita pentru a candida din nou".
Petru Juravlea, senator PNTCD de Suceava: "Declaratia domnului presedinte a luat foarte multa lume prin surprindere, inclusiv conducerea partidului nostru. Eu consider ca acest demers va trebui in mod obligatoriu sa aiba repercusiuni asupra scenei politice romanesti, in sensul ca multi dintre cei care si-au declarat intentia de a candida vor trebui sa-si puna intrebarea daca mai au ce cauta in prim-planul scenei politice romanesti, din moment ce campionul integrarii euro-atlantice renunta la lupta, in ideea de a accede cineva mai dinamic. Cei care nu au sustinut cu prea mult entuziasm acest demers, nu vad ce i-ar mai mentine in prim-planul competitiei. Oricum, PNTCD va avea un candidat pe care-l va sustine in competitia pentru ocuparea fotoliului de la Cotroceni".
Valica Gorea, subprefectul judetului: "Presedintele Constantinescu nu a dat nici un fel de semne ca are intentia sa ia o asemenea hotarire. Aceasta hotarire este cu caracter personal si unilateral, ea nu a fost discutata in partidele Conventiei. Parerea mea este ca perioada care urmeaza ne va aduce lucruri interesante pe tapet, vor aparea niste modificari spectaculoase legate de opiniile unor partide. Spectrul de centru-dreapta a ramas, in momentul de fata, fara un candidat credibil, oficial si cu niste candidaturi prezumtive. PNL nu a reusit, dupa Consiliul National, sa clarifice problema aliantelor pe care le va face si a candidatilor pe care ii va sprijini. Cea mai buna solutie pentru PNL ar fi sa faca o alianta care sa-i permita sa obtina la alegerile din toamna circa 30%, situatie in care partidul ar fi deosebit de bine plasat pentru coalitia de guvernare. Ar trebui o coalitie largita, care sa cuprinda mai multe partide si care sa fie capabila sa propulseze un presedinte, impotriva sondajelor de opinie care-l dau aproape sigur cistigator pe Iliescu".
Cristian Dumitrescu, senator PD de Suceava, liderul grupului parlamentar PD din Senat: "Este un act de vointa al sefului statului si este luat in conditiile in care, aproape de sfirsit de mandat, fata de impliniri constata si unele neimpliniri. Sint convins ca a reprezentat un argument
relevant pentru decizia presedintelui si faptul ca asistam la o erodare a eficientei si actiunii institutiilor statului de drept – sint multe lucruri care s-au petrecut in tara asta, incepind de la mari gauri in sistemul financiar-bancar, prabusirea de banci si pina la cazul FNI. Eu cred ca, prin aceasta decizie, se face apel in politica romaneasca la mai multa morala, la mai multa responsabilitate a omului politic fata de nevoile oamenilor, mai multa cinste, la oameni si chipuri noi. Un astfel de gest un poate sa ramina fara urmari. Cred ca clasa politica romaneasca ar trebui vrind-nevrind sa reflecteze asupra unui astfel de gest si mi se pare semnificativ faptul ca Romania trebuie sa-si faca o optiune foarte clara pentru un viitor stabil si sigur". (Gabriela HOSTIUC)

Comentarii