Sclavi folositi la ambalat seminte

luni, 16 aprilie 2001, 23:00
3 MIN
 Sclavi folositi la ambalat seminte

Mariana Iftimie si Maria-Magdalena Trandafir, doua tinere din comuna Scheia, au depus la sediul redactiei ziarului "Monitorul" o plingere in care ii acuza pe patronii unei societati sucevene, SC LIZ SERV COM SRL, de practici sclavagiste. Femeile au declarat ca au lucrat la ambalat seminte pentru aceasta societate citeva luni, fara contracte de munca, timp in care au fost supuse unui tratament inuman. Pe linga faptul ca retributiile banesti erau mici si se primeau cu intirziere, fetele spun ca au fost nevoite sa lucreze in conditii mizere. Scandalul a plecat de la neacordarea unor drepturi banesti pentru o saptamina de lucru. "Trebuia sa ne plateasca 300.000 de lei la fiecare. Nu sint multi, dar sint banii nostri", au mentionat cele doua tinere.
In plus, ele au incriminat vehement conditiile de munca in care isi desfasurau activitatea: "La etaj, unde ambalam seminte, stateam cu celofan in geam, fara caldura si fara toaleta. Daca aveam nevoie la baie trebuia sa mergem jos la magazin sa batem de trei ori in usa ca sa ne deschida cineva. In acea camera unde ambalam seminte de floarea soarelui si bostan, respectiv pop-corn, conditiile erau total neigienice. Era praf, fum, mizerie si nu aveam apa potabila pentru spalarea miinilor", au declarat cele doua tinere.
Desi au lucrat la societatea SC LIZ SERV COM SRL mai multe luni, iar una dintre femei, potrivit propriilor aprecieri, chiar un an de zile, patronii nu le-au facut carti de munca. "Ne faceau carte de munca, doar daca ne plateam noi din veniturile noastre cheltuielile. Dar nu am lucrat niciodata o luna intreaga sa stim si noi cit am cistigat. Lucram o saptamina sau doua, iar restul stateam acasa. Cu toate ca faceam o munca grea, cind era zi de salar, ei nu aveau bani sa ne plateasca si ne dadeau jumatate din bani, iar restul peste 2-3 zile" au mai spus femeile. Pentru a nu da de banuit vecinilor, si implicit pentru ca acestia sa nu depuna plingeri la organele abilitate, "nu aveam voie sa vorbim cu nimeni, sa nu ne vada nimeni cind intram, aceasta pentru ca nu aveam carte de munca".
Imediat dupa ce a fost depusa plingerea la redactia ziarului, patronii au platit repejor sumele restante
Saptamina trecuta, sediul societatii din strada Zamca parea mai degraba pustiu. Din cladirea, aflata inca in constructie, a iesit abia dupa mai multe incercari o femeie care ne-a spus ca-i va anunta pe patroni imediat ce acestia vor trece pe acolo. Cu patroana SC LIZ SERV COM SRL, Norica Stoleru, am reusit sa vorbim in cele din urma. Ea a respins o parte dintre acuzatiile aduse de cele doua femei, incercind sa ne convinga ca de fapt le-a ajutat. Norica Stoleru a recunoscut insa ca Mariana Iftimie si Maria-Magdalena Trandafir au lucrat fara carte de munca si ca a avut o discutie cu cele doua pe tema lipsei a 100-125 kg de seminte. Acest minus provenea dintr-o cantitate totala de 1.000 kg pe care patronii au adus-o vrac la sediul firmei din strada Zamca, nr. 5, in scopul de a o ambala in pungi pentru vinzare. Mariana Iftimie si Maria-Magdalena Trandafir, ne-au precizat ca marfa nu a fost luata in primire, conditii in care nu-si insusesc lipsa reclamata de patroni.
Patroana a spus ca nu le-a platit pe femei in ziua in care cele doua au decis sa nu mai lucreze pentru ca nu avea bani. Interesant este ca, imediat dupa ce a fost depusa plingerea la redactia ziarului "Monitorul", patronii SC LIZ SERV COM SRL au gasit resursele financiare pentru a plati restantele catre cele doua tinere. Norica Stoleru a recunoscut ca a gresit cind nu le-a dat fetelor in primire cantitatea de seminte adusa pentru ambalare, insa a declarat ca ele nu au fost incuiate si aveau posibilitatea sa sustraga din marfa. (Sandrinio NEAGU)

Comentarii