Zero apartamente construite in oras in patru ani

joi, 16 martie 2000, 00:00
3 MIN
 Zero apartamente construite in oras in patru ani

Primaria Suceava are in evidente peste 2000 de cereri de locuinte, ce s-au transformat in timp in peste 2000 de sperante desarte. In timp ce blocurile din cartierul Obcini zac parasite de mai bine de opt ani, sucevenii ce mai spera un apartament se resemneaza cu inca o incercare la usa primarului Constantin Sofroni. Dupa aproape patru ani de exercitare a functiei, acesta se vede in situatia de a nu prea avea ce trece in darea de seama catre electorat, cel putin ca raspuns la cele 2000 de cereri de locuinte. Primarul Sofroni a uitat probabil ca in 1996 si-a trecut in platforma programului electoral cu care a cistigat voturile sucevenilor, ca a treia prioritate, "utilizarea tuturor resurselor pentru constructia de locuinte".
Blocurile nimanui din Obcini, despre care ziarul nostru a scris in repetate rinduri, ramin una din cele mai mari nerealizari a actualei conduceri a Primariei. Pentru reluarea lucrarilor la aceste structuri, s-a batut apa in piua cum ca nu exista cadru legal pentru finantare de la guvern. In timp ce orasul Suceava se confrunta cu o adevarata criza de locuinte, executivul primariei nu a reusit sa gaseasca, dupa trei ani si jumatate, nici o solutie pentru ca un constructor sa continuie ceea ce SC CASTOR SA a lasat de izbeliste in Obcine acum aproape doua cincinale.
Mai nou, banii rezultati din vinzarile de spatii ale municipalitatii, ce puteau fi folositi pentru construirea de locuinte, Consiliul Local i-a directionat spre o multime de alte obiective numai catre cele impuse de lege nu.
Reprezentantii Primariei dau din umeri cind sint intrebati de motivele pentru care nu s-au turnat alte temelii de blocuri care nu au in spinare poveri legislative mostenite din alte mandate. Expicatiile lor, daca nu frizeaza hilarul, pot fi considerate cel putin neinspirate :"Nu s-au construit locuinte pentru ca nu au fost intocmite planuri de urbanism zonale care sa permita inceperea unor astfel de lucrari", este de parere Florin Cerlinca, directorul Directiei de Investitii al Primariei. Din aceeasi sursa am aflat ca in ultima perioada au inceput sa se dezmorteasca brusc toate rotitele ce pot urni constructia de locuinte in Suceava. Primaria dispune de patru planuri de dezvoltare urbana pe zone, s-au gasit si mijloace legale de a porni treaba la blocurile parasite din cartierul Obcini si s-au obtinut cel putin promisiuni de vreo doi bani de la guvern pentru locuintele sucevenilor.
La Suceava ba, in judet da
In timp ce la Suceava edilii se intrec in tot felul de rebusuri despre cum nu s-a putut construi nimic pentru omul de rind, in alte orase ale judetului s-au gasit resurse pentru construirea de locuinte. Primarii, buni gospodari, chiar daca nu au dat pe de laturi de bani la bugete, mai au argumente pentru a incerca un nou mandat.
In ultimii trei ani si jumatate, Mihai Frunza primarul orasului Radauti, se poate lauda ca a construit si dat in folosinta concitadinilor pina anul trecut 42 de locuinte sociale si apartamente construite in conformitate cu Ordonanta 19/1992. Folosindu-se poate doar de farmecul sau personal, el a reusit sa obtina pentru acestea si bani de la guvern, dar si din bugetul local. De anul trecut, in Radauti au inceput lucrarile la un alt bloc de 19 apartamente, ce s-a ridicat deja pina la nivelul intii. "Daca ar fi dupa bugetul local pe care il avem in fiecare an, este sigur ca el nu ajunge niciodata pentru cite sint de facut. Important este sa cunosti care sint prioritatile", ne-a declarat primarul Frunza. La Falticeni, in acesti ultimi patru ani, un bloc cu 44 de apartamente s-a pus la dispozitia celor care au avut nevoie. In plus, orasul a prins, doar intre alte 19 localitati din tara, un credit extern intermediat de M.L.P.A.T., pentru alte 60 de locuinte sociale.
In Vatra Dornei, primarul Ion Moraru ne-a spus ca pentru contractantii la Ordonanta 19 s-a construit in oras un bloc cu 33 de apartamente, in care s-au facut loc si pentru 8 locuinte sociale, alte 16 apartamente asteptind primavara pentru a fi repartizate dornenilor. In acesta perioada, Constantin Sofroni nu a construit nici o casa pentru suceveni. El isi poate trece in portofoliu numai finalizarea lucrarilor incepute de predecesorii sai, tot cu bani de la stat, respectiv darea in folosinta a 45 apartamente: 29 in Blocul I3 Obcini, 6 in tronsonul 3 Marasesti, 10 in Blocul 14. (Daniela BEALE)

Comentarii