Teatrul National, absent pentru al zecelea an de la Gala Uniter

marți, 26 februarie 2008, 01:27
3 MIN
 Teatrul National, absent pentru al zecelea an de la Gala Uniter

Nu are nici un spectacol care sa merite a fi luat in seama de juriu, desi in stagiunea aceasta trei regizori invitati au montat la Iasi: Radu Apostol, Mihai Maniutiu si Claudiu Goga. Actorii sint blazati. Unii dintre ei au cerut chiar ajutor deputatului Petru Movila, care are miercuri o intilnire cu cei pentru care meseria de actor la Teatrul din Iasi a ajuns un chin.

La doi ani de la preluarea scaunului de director, Cristian Hadji Culea nu a facut decit sa adinceasca haul negru in care una dintre cele mai importante institutii iesene s-a aflat ani la rind. La preluarea mandatului de director, in 2006, el a promis multe.

Una dintre promisiunile sale: Teatrul National isi va recapata, din punct de vedere artistic, gloria de altadata pentru ca va aduce la Iasi nume mari care vor monta piese numai bune pentru premiile UNITER. Regizori noi a adus: Mihai Maniutiu, Radu Apostol, Claudiu Goga, insa rezultatul e zero.

„Dupa parerea mea personala, care a fost in acord si cu cea a celorlalti doi membri ai juriului, performantele Teatrului National din Iasi nu l-au indreptatit la o nominalizare. Vreau sa se stie ca juriul nu are ceva cu Teatrul National, iar faptul ca nu au fost printre nominalizati se datoreaza crizei prin care trece teatrul", explica Magdalena Boiangiu, membra a juriului alaturi de Ion Cocora si Doru Mares.

Si criticul de teatru Oltita Cantec, director artistic adjunct la Teatrul „Luceafarul" care a facut parte din juriul UNITER anul trecut, considera ca absenta Teatrului National de pe listele UNITER se datoreaza lipsei un proiect artistic coerent si solid. „Din punctul meu vedere, absenta constanta in ultimii a Teatrului National din Iasi din lista nominalizarilor la Premiile UNITER se datoreaza lipsei unui proiect artistic solid al institutiei. Acest proiect ar trebui sa valorifice potentialul actoricesc existent, sa urmareasca pe parcursul mai multor stagiuni niste tendinte estetice, sa articuleze o misiune culturala a teatrului iesean, un teatru in criza de identitate. Un colaborator, chiar de marca, nu poate suplini un program artistic peticit cu ce se nimereste", detaliaza Oltita Cantec.

Conducerea Teatrului National, in schimb, afirma ca si-a facut datoria. A chemat membrii juriului la Iasi pentru a vedea cele trei spectacole, montate de cei trei regizori invitati: „With a little help from my friends" de Radu Apostol, „Auditia" de Claudiu Goga si „Macbeth" de Mihai Maniutiu. „Noi am chemat juriul. A vazut cele trei piese, care de altfel, au fost si acceptate in Festivalul Caragiale si premiate la mai multe festivaluri. Asta e tot ce va pot spune", mentioneaza Adi Carauleanu, director artistic adjunct la Teatrul National.

"Din ce in ce mai multi actori doresc sa plece"

Nominalizari la UNTER nu exista, sala in care sa se joace teatru nu exista – una e in restaurare de zece ani, alta, baraca din curtea teatrului, asteapta o minune de la Ministerul Culturii si Cultelor.

In aceste conditii, ce le ramine actorilor de facut? Unii dintre ei dau telefon la teatru pentru a vedea daca joaca sau nu intr-o piesa, iar daca da, atunci cind si unde se joaca. Altii prefera sa joace in alte locuri, in cluburi. Cei mai tineri leaga teatrul de gard si se indreapta spre publicitate.

„E trist ce se intimpla. Din cauza asta nici nu mai dau pe la teatru. Sint scirbit. Am ajuns sa il regretam pe Holban. Tinerii sint debusolati, alearga sa faca reclame. Celor batrini le este lehamite. Pleci si montezi ceva in alt oras cind e totul in regula la tine acasa. Ce, daca esti coleg cu Tariceanu, trebuie sa stai cu miinile in buzunar?", spune revoltat unul dintre actorii care lucreaza la teatrul din Iasi de foarte multi ani, aluziv la directorul Hadji Culea, plecat de doua luni sa monteze la Cluj.

Unii dintre actori au cerut ajutor deputatului Petru Movila. „Din ce in ce mai multi actori doresc sa plece. Unii dintre ei m-au contactat si ii astept miercuri la mine la birou sa stam de vorba. Asa se intimpla cind avem la conducere tot soiul de indivizi, care nu au nimic in comun cu Iasul. Nu se poate ca al doilea teatru din tara sa nu participe de ani de zile la concursuri si sa primeasca premii", spune Petru Movila.

Comentarii