Tinerii ieseni vor la oaste

vineri, 07 martie 2008, 01:29
3 MIN
 Tinerii ieseni vor la oaste

Tot mai multi ieseni vor sa imbrace haina militara. Daca pina in urma cu citiva ani tinerii nu stiau ce motive sa mai inventeze ca sa scape de serviciul militar, acum vin de buna voie. In doar doua saptamini de la inceperea inscrierilor pentru scolile militare, Centrul Militar Zonal a primit peste 360 de dosare de candidatura. Anul acesta, oferta de scolarizare pusa la bataie de Ministerul Apararii cuprinde peste 700 de locuri in licee, scoli de maistri si la cele patru Academii.

Pe candidatii la un loc in fortele armate cel mai mult ii atrag beneficiile financiare pe care le ofera o slujba in cadrul unitatilor militare. „In primul rind ma intereseaza pentru ca se cistiga bine. Este o slujba sigura, poate cea mai sigura la ora actuala pe piata", a spus Petru Voicu, un tinar venit la Centrul Militar Zonal (CMZ) sa se intereseze de posibilitatile de incadrare in sistemul militar.

Este student in ultimul an la Facultatea de Agronomie, insa spune ca are sanse minime sa isi gaseasca un serviciu bine platit in domeniul pe care l-a studiat. „Deocamdata ma intereseaza sa intru ca soldat gradat voluntar. In vara imi voi lua licenta si voi vedea care vor fi posturile de ofiter disponibile", a mai spus tinarul.

„Pe mine ma intereseaza stabilitatea locului de munca. La patron nu poti sa stii niciodata daca a doua zi mai lucrezi. Am familie si trebuie sa le asigur un trai", a completat un alt barbat venit la CMZ sa se informeze cum se poate inrola in armata.

Oficialii Armatei spun ca in doar doua saptamini au primit deja peste 360 de dosare de la candidati care vor sa urmeze o scoala din domeniul militar. „In aceasta perioada se fac inscrieri pentru toate cele trei forme de invatamint din sistemul militar – liceal, postliceal si superior. Cei mai multi sint inscrisi pentru liceele militare. Dintre acestia, majoritatea care vin la noi opteaza pentru cel de la Cimpulung Moldovenesc", a explicat maiorul Catalin Tiru, ofiter de relatii publice al CMZ. Acesta a mentionat ca in cazul adolescentilor, principala motivatie pentru care aleg invatamintul militar este ca doresc o oarecare autonomie fata de parinti.

„Tinerii nostri incep sa semene tot mai mult cu cei din Occident. Vor mai multa independenta fata de parinti. In plus, la virsta lor predomina spiritul de aventura, iar faptul ca in armata au posibilitatea sa foloseasca armament ii atrage", a detaliat reprezentantul CMZ.

In cazul celor maturi, care se inroleaza soldati gradati voluntari sau urmeaza cursuri universitare militare, principala motivatie de a intra in sistemul Apararii este una financiara. „In momentul in care termina un liceu, tinarul este destul de matur sa decida daca vrea sa continuie o cariera militara sau se orienteaza spre altceva. Aceste licee sint vocationale si au profil real, de matematica-fizica", a mai spus maiorul Tiru.

Pentru anul scolar 2008 – 2009, in scolile militare au fost scoase la concurs peste 700 de locuri. In liceele militare (300), scolile de maistri militari (92), Academia Fortelor Terestre (112), Academia Fortelor Aeriene (55), Academia Fortelor Navale (40) si Academia Tehnica Militara (115).

CMZ face recrutari si pentru 250 de ofiteri selectati pe filiera indirecta din specilizarile psihologie, economie, medicina, informatica, administratie publica sau protectia mediului. Inscrierile se pot face pina la jumatatea lunii viitoare la sediul CMZ din spatele Mitropoliei.

Comentarii