Un elev premiant se afla pe marginea prapastiei

Subtitlu

joi, 21 decembrie 2006, 02:02
6 MIN
 Un elev premiant se afla pe marginea prapastiei
Vlad Suciu si Rodica Vasiliu

Pina acum doi ani, totul era absolut normal in familia Suciu: el, profesor de limba romana, nevasta, medic biolog, cu un fiu premiant si talentat atit la literatura, cit si la informatica. Starea de normalitate a fost curmata insa de moartea sotiei, care a fost rapusa de o boala necrutatoare. Inglodati in datoriile acumulate cu tratamentele si moartea sotiei, tatal a vindut casa in care locuiau, raminind astfel pe drumuri. O buna bucata de vreme chiar a dormit impreuna cu fiul, prin parcuri. Intimplarea a facut sa o intilneasca pe Rodica Vasiliu, o veche cunostinta de-a sotiei. La aflarea situatiei disperate in care se aflau cei doi, aceasta s-a oferit ca, pentru o perioada de timp, sa le ofere un adapost. „Ma duceam la piata, cind, la un moment dat, m-am intilnit cu o cunostinta de familie pe strada. Era foarte debusolat si imbracat in negru. In momentul in care l-am intrebat ce se intimpla, mi-a povestit ca a ramas pe drumuri, impreuna cu baiatul, in virsta de15 ani", a mentionat Vasiliu. Impresionata de cele auzite, Rodica Vasiliu s-a hotarit sa-i ajute. Si i-a primit in locuinta ei pe amindoi. „M-am gindit ca as putea sa ii adapostesc la mine pentru o perioada. Ce conta ca locuiam doar intr-o garsoniera? Unde e un suflet, mai incap doua", a gindit ea atunci.

Dupa patru luni in care nu a gasit nici o solutie, tatal copilului a decis sa plece in strainatate. Era profesor la Scoala speciala din Budai, unde facea naveta. Cu un salariu mic, jumatate cheltuit pe transport, Dorin Suciu nu putea spera sa-si faca rost nici macar de o gazda. Banca i-a repins cererea de imprumut pentru a-si face rost de un acoperis. Nu a obtinut nici macar un credit mai mic, in scopul deplasarii in strainatate, la munca. Asa ca a rugat-o tot pe Rodica sa-l ajute, promitindu-i ca in citeva luni ii va inapoia banii. Dupa ce femeia a facut rost de zece milioane, tatal baiatului a plecat, rugind-o sa aiba grija de fiul sau timp de trei luni, pina cind urma sa se intoarca. „Cele trei luni s-au incheiat anul trecut, in decembrie. Din momentul in care a plecat, nu a mai dat nici un semn de viata, nici macar un telefon. Iata ca a trecut un an de zile, iar eu am ramas inglodata in datorii si cu un copil pe care am obligatia morala de a-l intretine", povesteste Rodica Vasiliu.

„Traim doar cu 1.800.000 pe luna!"

Pensionata pe caz de boala, Rodica Vasiliu trebuie sa acopere cheltuielile casei din pensia de doar 1.800.000. „Sufar de opt boli, inclusiv diabet. Din banii acestia nu pot sa-mi iau nici macar medicatia de baza. Imi vine atit de greu uneori…", adauga ea. Mai mult, intrucit tatal adolescentului nu i-a lasat o procura notariala, pensia de urmas a baiatului nu mai poate fi ridicata. Abia peste sase luni, cind va implini virsta de 18 ani, va putea beneficia de acei bani. Pentru a putea ridica mai devreme pensia este nevoie ca Rodica Vasiliu sa aiba forme legale, adica sa-i fie tutore. Intocmirea acestor acte dureaza insa cel putin 6 luni, si costa. „Ne chinuim sa traim doar cu 1.800.000 lei pe luna! E cumplit, caci Vlad este acum elev in clasa a XI-a si nu pot acoperi necesarul pentru intretinerea lui. Ca orice tinar de 17 ani, isi doreste si el sa aiba un minim necesar asigurat. Ma doare sufletul ca nu pot face acest lucru", spune femeia, aproape plingind.

Cei doi locuiesc intr-o garsoniera minuscula, la blocurile Q din Tudor Vladimirescu. Cei 16 mp ai „locuintei" cuprind o camera, baia si bucataria in care nu ar incapea decit cel mult un aragaz si un scaun. Sub tavan, pe intreaga suprafata a camerei a fost intinsa o folie de polietilena pentru a prelua apa care se infiltreaza constant de pe terasa blocului. Mijlocul foliei a fost gaurit, iar din gaura coboara o fringhie, pina la un lighean asezat pe podea. „Am aranjat asa ca sa nu se auda cind picura apa in lighean. Apa se scurge pe funie si nu mai face zgomot", a explicat Rodica Vasiliu.

„Este un gest pe care sper sa i-l pot intoarce cindva"

Adesea, din cauza lipsei banilor, Rodica Vasiliu este nevoita sa stringa din piata produsele care nu se mai vind si sa le foloseasca la mincare. „Deseori, pentru a-i putea oferi o lingura de mincare calda, merg la piata si-i rog pe vinzatori sa-mi dea mie produsele pe care nu le mai pot vinde", povesteste femeia. Adolescentul este profund marcat de ceea ce i se intimpla. „O apreciez foarte mult pe doamna Rodica pentru absolut tot ceea ce face pentru mine, si sint constient de faptul ca a facut eforturi considerabile pentru a ma ingriji. Este un gest pe care sper sa i-l pot intoarce cindva. Vom depasi cu siguranta situatia, caci a pune capat vietii nu este o solutie. Trebuie sa razbatem cu bune si rele. Partea rea o traiesc, cea buna va veni", spune trist, baiatul, cu o maturitate rar intilnita la virsta lui.

El nu poate fi sprijinit oficial de catre institutii din cauza lipsei actelor

Desi a fost foarte afectat de ceea ce i s-a intimplat, Vlad este cel mai bun elev din clasa. „Este un copil de o inteligenta sclipitoare, extrem de politicos si foarte talentat la literatura", spune Genoveva Muntianu, diriginta lui Vlad, profesoara la Grupul Scolar Nicolina. „Pe vremea cind traia mama sa, avea o disponibilitate de a scrie rar intilnita la cei de virsta sa. Din pacate, nemaiavind aceasi stare sufleteasca si psihica, la momentul actual nu mai poate crea. Problema cea mai grava consta in faptul ca nu poate fi sprijinit oficial de catre institutii din cauza ca nu a fost lasata o procura de catre tatal sau despre care nu se mai stie nimic. De asemenea, exceleaza in domeniul informaticii, insa, deoarece nu are un calculator, nu poate progresa", il descrie diriginta.

A cerut sprijinul Primariei, dar degeaba

Rodica Vasiliu nu a batut pasul pe loc si nici nu a asteptat mila oamenilor. S-a adresat atit Primariei Municipiului Iasi, cit si unor fundatii umanitare, insa, in afara de „Bethany", nimeni a facut ceva concret. „Saptamina aceasta, intrucit am aflat ca doarme intr-un pat pliant, ii vom duce un pat. Iar dupa o evaluare mai amanuntita si dupa aflarea demersurilor facute de institutiile unde s-a adresat doamna Vasiliu vom incerca sa-l ajutam si material. De asemenea, daca tinarul va dori, l-am putea include intr-un program util de formare de deprinderi de viata independenta. Si pentru a se socializa mai bine ii vom propune sa se implice in activitati de voluntariat", a relatat Irina Braharu, director zonal al Fundatiei Serviciilor Sociale „Bethany". Toti i-au promis ca o vor putea ajuta pe Rodica Vasiliu doar in momentul obtinerii calitatii de tutore al tinarului.

Daruri pentru familiile incluse in campania „Craciun fericit"

Iesenii se ofera in continuare sa ajute familiile aflate in suferinta, prezentate in „Ziarul de Iasi" in cadrul campaniei „Craciun fericit". Ieri Primaria Iasi, prin Directia de Asistenta Comunitara, a donat tuturor familiilor prezentate de-a lungul saptaminii in ziar pachete cu alimente, haine, dulciuri, jucarii. Printre cei la care Mosul a venit mai devreme se numara familia Onofrei, care locuieste intr-o camera de camin cu doua fetite nascute cu handicap, familia Liliana Tolea, a carei fetita de 11 ani este bolnava de tetraplegie spastica, si Liliana Ciulei, care creste singura doua gemene de 10 ani, ce sufera de aceeasi boala ca si Stefania Tolea. „Astazi vom merge cu un pachet si la familia Crinei Martin", a spus Ionel Calapod, seful Directiei de Asistenta Comunitara din cadrul Primariei. Crina Martin are 25 de ani, iar la virsta de 5 ani a baut acid azotic, raminind in urma arsurilor fara esofag, fara o ureche si fara o parte din pielea capului. Tinara cistiga 2,8 milioane lei lunar si are nevoie de 3.000 de euro pentru a spera la un nou chip, prin operatii estetice.

Comentarii