Un portbagaj de masina incaiera Politia si avocatii

miercuri, 30 mai 2007, 21:09
6 MIN
 Un portbagaj de masina incaiera Politia si avocatii

Si asta ore in sir, timp in care ati fi ajuns la destinatia de concediu. Nu este o secventa de film ori un vis urit inainte de concediu, ci un fapt care se poate intimpla oricind la Iasi. Au patit-o deja trei tineri care lucreaza in domeniul IT, in sediul Sectiei de Politie Pacurari, ajunsi aici desi se pregateau sa plece in weekend. Si asta pentru ca nu au avut facturi la ei pentru obiectele din portbagaj. S-a lasat chiar cu certificate medicale. Oficialii IPJ spun ca nu a fost vorba de nimic iesit din comun. "Ei au confundat bruscarea cu interventia ferma", sustine seful IPJ. Care este insa granita dintre o «interventie ferma» si un abuz? Si, mai important, in ce conditii poate Politia sa faca controlul portbagajului? Avocatii sint cu totii de parere ca nu au voie decit cu ordin. Politia spune insa ca masina nu e casa, deci poate fi oricind controlata. Cine are dreptate?

In urma cu aproape trei saptamini, doi tineri, unul student, iar celalalt om de afaceri in domeniul IT, au fost opriti de o patrula a Sectiei II Politie in zona Garii, linga locuinta unuia dintre ei. Potrivit oficialilor IPJ, s-ar fi primit o sesizare de la un locatar ca masina ar stationa de mai mult timp in spatele unor blocuri, iar unul dintre tineri ar semana cu evadatul fugit din duba Penitenciarului in perioada respectiva. Politistii au oprit masina, i-au legitimat pe cei doi si le-au cerut sa vada ce au in portbagaj. Un al treilea tinar, prieten cu ei, proprietar al unei firme de computere, a ajuns in mijlocul scandalului, dupa ce a venit la fata locului pentru a vedea ce se intimpla cu amicii sai. "Am fost sunat de unul dintre prietenii mei. Mi-a spus ca au fost opriti de Politie. Voiau sa faca perchezitie in portbagajul masinii si le-au cerut acte pentru marfa din masina (n.r. – echipamentele de paintball). Cind am ajuns, le-am explicat politistilor ca exista factura pe marfa respectiva, dar ca este in contabilitatea firmei si era duminica seara. Nu aveam cum sa o aduc pe loc", a explicat ieseanul Mircea Petrescu, unul dintre cei implicati in incident.
Dupa mai multe discutii in contradictoriu, patrula de Politie i-a luat pe cei trei la sediu, pentru a face verificari suplimentare. "Amicii mei m-au rugat sa merg si eu cu ei, ca martor. Le-am explicat ca nu deschidem masina decit daca prezinta un mandat de perchezitie sau orice alt act care sa le dea acest drept si ca, daca asteapta, vor veni si actele pentru lucrurile din portbagaj", a mai povestit Petrescu. "Nu aveam nimic de ascuns, dar pur si simplu nu voiam sa se faca un abuz. Te poate Politia controla in portbagaj sau in buzunare cind vrea, fara un act la mina?", spune el. Acesta sustine ca ar fi vrut sa lase masina in curtea Sectiei, sa fie sigilata pina a doua zi dimineata, cind urmau sa aduca documentele pentru marfa: echipamentele de paintball, un joc interactiv, gen counter strike, dar care se joaca in realitate. "Politistii s-au enervat atunci, apoi imediat am fost luati pe sus cu forta, bagati in sectie si perchezitionati. Unul dintre prietenii mei a fost adus linga mine si perchezitionat in mod violent, la perete", a continuat tinarul. El a mai povestit ca, de fapt, drumul pina in sectie a fost o violentare continua, fiind impinsi tot timpul foarte brutal, iar in sectie el a fost tinut minute in sir cu miinile strinse la spate, la un moment dat politistul cerind catusele. Ulterior, Petrescu a fost la spital, unde i s-a eliberat un certificat medical care atesta prezenta a numeroase echimoze pe corp si necesitatea a 2-3 zile de ingrijiri medicale. Recent, el si prietenii sai au facut si o sesizare la Ministerul de Interne, care a anuntat un posibil control la Iasi.

Politistul: "Am tot dreptul sa fac acest lucru"

Politia are insa o varianta mai indulcita asupra incidentului. Unul dintre agentii de politie care i-a legitimat pe cei trei este chiar agentul sef adjunct Tiberiu Tigita, cel care in luna martie a primit distinctia de «politistul anului 2006 in Iasi». "Au ridicat portbagajul si l-au inchis repede. Am apucat sa vedem doar citeva casti, care pareau a fi de copii. I-am intrebat daca au acte pe marfa respectiva. Atunci au inceput sa devina nervosi, sa ameninte si sa ne jigneasca", a povestit Tigita. El sustine ca, in curtea sectiei de Politie, cei trei tineri au continuat scandalul si a fost nevoie sa ii desparta pentru a calma spiritele. "Au inceput sa dea telefoane pe la cunostinte si sa continue cu amenintarile. Le-am pus in vedere ca, daca nu se linistesc, voi fi obligat sa folosesc forta. Am tot dreptul sa fac acest lucru. I-am separat ca sa mai diminuam starea de tensiune pe care o provocau", a adaugat politistul. Despre lovituri, acesta spune ca au lipsit cu desavirsire.

Seful IPJ: A fost o "interventie ferma"

Doi dintre cei trei tineri au fost bagati cu forta in subsolul Sectiei, iar al treilea a fost dus intr-o camera la etaj. Petrescu mai sustine ca el si cu prietenii lui au plecat din sediul Sectiei fara sa semneze vreun
proces-verbal in care s-a consemnat incidentul. "S-a intocmit un proces-verbal de conducere si folosire a fortei, pe care nici unul dintre ei nu a vrut sa il semneze. Pot sa reclame la Parchet daca ei considera ca au dreptate. Nu imi este frica, atit timp cit stiu ca nu am gresit cu nimic", a mai spus politistul.
Atit conducerea Sectiei II, cit si seful IPJ sustin ca in seara respectiva nu s-a intimplat nimic iesit din comun. "Masina nu este casa, deci puteau face controlul fara nici un mandat sau autorizatie de perchezitie. Oamenii mei au gresit pentru ca trebuiau sa ia doi martori si sa deschida portbagajul. Agentul Tigita l-a luat pe tinar si l-a dus jos pentru ca facea scandal in curte, insa nu a fost vorba despre violenta", a spus comisarul sef Ioan Cauneac, comandantul Sectiei II. Seful IPJ sustine ca cei trei tineri duc o actiune de intimidare a politistilor. "Sint persoane care, stiindu-se vinovate, recurg la astfel de actiuni pentru a-i intimida pe politisti. Faptul ca politistul intervine ferm acolo unde situatia impune acest lucru nu insemna ca este violent. Nu isi permite nici un politist sa faca asa ceva. Am avut cazuri cind au fost dati afara pentru astfel de comportamente. Ei au confundat bruscarea cu interventia ferma a politistilor", a explicat comisarul sef Liviu Zanfirescu. "Tigita este un politist curajos si foarte apreciat. Nu cred ca isi permite sa actioneze in afara cadrului legal", a mai spus seful IPJ.

Avocatii, la unison: Nu au dreptul sa controleze portbagajul

Avocatii spun insa ca, pentru a putea controla portbagajul unei masini, politistii au nevoie de un act care sa le dea dreptul de a face perchezitia. Soferul masinii poate cere prezentarea documentului in baza caruia se solicita controlul. "Politistii aveau dreptul sa faca controlul numai daca aveau un ordin scris in baza caruia actionau. Cetateanul avea dreptul sa vada ordinul in baza caruia s-a solicitat controlul portbagajului. Putea sa ceara politistului o motivare a cererii de verificare a masinii", a declarat avocatul Marius Striblea. "In principiu, nu au voie sa controleze in portbagaj. Insa, daca au o misiune speciala, atunci se poate face control. Omul poate cere documentul in baza caruia se solicita respectivul control", a explicat si avocatul Liviu Bran. Reprezentantii Politiei spun insa ca orice masina care prezinta cea mai mica suspiciune poate fi oprita in trafic si controlata. "Nu exista nicaieri in lege stipulat ca este interzisa perchezitia unui automobil. Bunurile care se afla in portbagaj pot fi suspectate ca au fost furate, daca respectivul nu poate prezenta acte. Si atunci politistul ce sa faca? Sa il lase sa plece mai departe? Marea problema a politistilor este ca nu au toti curajul sa intervina in forta cind situatia impune acest lucru. Si nu intervin pentru ca uneori le este teama tocmai de asemenea cazuri in care sint amenintati cu reclamatii la superiori", a declarat sub protectia anonimatului un ofiter superior din cadrul Politiei Municipiului. "Soferul poate cere actul in baza caruia se efectueaza perchezitia portbagajului. Daca soferul nu se supune controlului, agentul de politie il invita la sectie si acolo soferul poate solicita actul in baza caruia s-a cerut efectuarea controlului. In cazul unei plingeri impotriva politistilor, ei vor trebui sa demonstreze cu acte in fata procurorilor ca erau indreptatiti sa faca respectivul control", spune insa avocatul Ionel Nechita.

Comentarii