Un proiect extraordinar: Caravana de consultatii medicale gratuite pe coclaurile judetului (FOTO)

luni, 26 martie 2012, 22:50
8 MIN
 Un proiect extraordinar: Caravana de consultatii medicale gratuite pe coclaurile judetului (FOTO)
dr.Daniel Murariu

Timp de citeva zile, o echipa de medici americani si romani a oferit consultatii gratuite in trei sate din judetul Iasi. Echipa, coordonata de dr. Daniel Murariu, fondatorul fundatiei care ii poarta numele, a mers luni si in citeva scoli pentru a incerca sa-i invete pe copii ce inseamna sa ai grija de propria sanatate. De asemenea, medicii vor oferi consultatii gratuite si informatii si in municipiu, astazi dimineata. Zeci de persoane din mediul rural au beneficiat deja de ajutorul medicilor specialisti si al studentilor medicinisti. Satenii au putut sa faca ecografii, electrocardiograme si li s-au facut recomandari pentru probleme de sanatate de care stiau sau care au fost descoperite acum. Misiunea Fundatiei „Daniel Murariu" este deja la a saptea editie, dar medicul spune ca este inca la inceput.

O data la 30 de ani

Vasile Crudu are 66 de ani si n-a mai fost la medic de aproximativ 36 de ani, dupa cum el insusi povesteste. Scoala din satul Stinca, comuna Comarna, s-a transformat pentru citeva zile in cabinet medical. Medici, studenti, romani si americani, incearca sa-i ajute pe cei care n-au putut ajunge la spital, din diverse motive. Vasile Crudu spune ca n-a avut nevoie de medic. Acum se intorcea de la biserica si, daca tot a vazut ca e deschis „cabinetul", s-a gindit sa intre totusi. „N-am mai fost la spital de cind aveam 30 de ani. Atunci, un vitel mi-a rupt trei coaste. Dupa aceea n-am mai avut probleme, si daca tot nu m-am simtit rau, nici nu m-am mai dus la medic", povesteste barbatul. Nici macar la medicul de familie n-a calcat in cabinet. Mai racea el din cind in cind, dar prefera sa se trateze acasa. Are trei fete si una dintre ele este medic, dar tot n-a lasat-o sa-l consulte. Unul dintre ginerii sai trecuse deja pe la medicii adunati in cabinetul improvizat in scoala. „Are ginerele meu probleme si pentru mine, e si cu inima, si cu diabetul. Celalalt ginere e in carucior cu rotile dupa un accident rutier. Daca va trebui sa vin de-acum la medic, oi veni, daca nu, atunci nu", spune barbatul convins ca nici de acum inainte nu va avea probleme. Carmen Pascu, studenta in anul V la Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa", ii ia insa tensiunea si-l anunta ca e mai mare decit ar trebui. Urmatoarea oprire a lui nea Vasile va trebui sa fie la medicul de familie, de unde va lua o reteta pentru hipertensiune. „Au fost mai putini acum dimineata, pentru ca s-au dus multi la biserica. N-au preot in sat, asa ca azi a venit altul dintr-un sat alaturat si oamenii au profitat si au mers la slujba. Oricum, multi au spus ca vor veni miine (n.r., duminica) pentru ca atunci vom avea si ecograf", spune Carmen. In alta camera, medici romani si americani vorbesc cu mama unui copil cu autism. Cit timp mama le explica medicilor care sint problemele baiatului ei, acesta si-a gasit de lucru cu un student. Il impinge, il asaza cum vrea el, il impinge din nou. Desi pare absent, revine mereu la mina mamei sale, e ca un refugiu. Cazul lui a stirnit interesul medicilor, care s-au adunat in cerc. „E o forma de autism atipic", spune unul dintre ei.

„Daca ma interneaza, ce fac cu animalele?"

La scoala din Comarna, Maria Pantiru, in virsta de 77 de ani, vine pentru a doua oara sa o consulte medicii americani. Unul dintre ei si-o si aminteste de anul trecut. Situatia ei nu s-a schimbat decit in rau, in conditiile in care femeia s-a limitat doar la aceste consultatii gratuite. „Sint singura, nu pot lasa animalele. Daca ma duc la spital si acolo vor sa ma interneze? Eu ce fac cu animalele si cu casa? Vin aici cum pot, vad ca am si eu probleme", povesteste femeia. O intreb ce analiza vrea sa-si faca si-mi raspunde ca „tot trupul l-as face, dar fac si eu ce se poate". Spune ca are reumatism, ca tremura tot timpul, „nici lingura la gura n-o pot duce". N-are cine s-o ingrijeasca, copiii, nepotii, toti s-au imprastiat prin strainatate. Munceste singura si se trateaza singura. Mai ca era sa sfirseasca din cauza unui leac babesc. Taiase niste buruieni de care stia ca sint bune pentru reumatism. Ce nu stia era ca ea este alergica la planta respectiva. S-a trezit intr-o dimineata cu fata umflata „butuc" si atunci a fost nevoita sa cheme ambulanta. Dar tot n-a vrut sa mearga la spital. S-a multumit cu ce i-a dat medicul de pe ambulanta si a ramas acasa. Acum e consultata de acelasi medic care a vazut-o si anul trecut. O studenta e pe post de translator. Medicul se uita la miinile femeii si le explica studentilor ca acestea sufera de „chronic work". Desi ii recomanda pacientei sa se opereze, aceasta refuza cu indirjire. Se teme sa nu paralizeze la operatie, a auzit ea ca ar trebui sa taie medicii pe linga niste vene si mare lucru e sa nu le intepe careva.

„Pentru tigari sau bere se gasesc bani"

Dr. Tracy Conrad este pentru a cincea oara in misiunea cu Fundatia „Daniel Murariu" si e entuziasmat de fiecare data cind se intoarce in Romania. Are doua specialitati, medicina interna si pediatrie, si spune ca ii place sa experimenteze lucruri noi, sa observe culturi diferite fata de cea din care provine. E bucuros ca pacientii sint multumiti de consultatii si de sfaturi, ii place ca romanii par mai recunoscaturi fata de americani. Pe de alta parte, medicul spune ca accesul la medicina e mult mai redus in Romania decit in SUA. „Am gasit aici mai multe boli legate de saracie, iar pacientii fie n-au vointa, fie n-au resurse pentru ca ajung foarte rar la medic. Ce-mi place insa foarte mult aici e ca ne putem intoarce la notiunile de baza. In SUA ne bazam foarte mult pe teste, insa aici nu avem asa ceva, astfel ca ne bazam pe anamneza si pe contactul personal cu pacientul", spune dr. Conrad. Ii iubeste pe romani si afirma ca va reveni aici de fiecare data cind se va ivi ocazia. Pediatru fiind insa, medicul e ingrijorat de faptul ca cei mici nu au aproape deloc notiuni legate de igiena orala. „Am observat foarte multe carii la copii aici. N-am intilnit asta in SUA. In rest, n-am gasit alte probleme medicale la copii. Adultii par sa inteleaga sfaturile pe care le dam, insa ne spun ca n-au bani sa se trateze, desi pentru tigari sau bere se gasesc bani. Incercam sa-i convingem ca sanatatea este o prioritate", a adaugat medicul. Pe de alta parte, asistenta medicala Anne M. Carwell este pentru prima data in Romania. E fascinata de tot ce a vazut in Romania pina acum, de la biserica ortodoxa din sat pina la studentii translatori si pacientii cu diverse probleme. „Eu lucrez intr-o clinica de medicina de familie si ce m-a mirat cel mai mult aici e faptul ca pacientii romani isi cunosc foarte bine istoricul medical, spre deosebire de americani. Stiu insa ca multi dintre medicii si asistentii medicali de aici sint frustrati de conditiile in care muncesc", povesteste Anne.

33 de cadre medicale

dr.Daniel Murariu – Osoi

La Osoi, echipa de medici s-a instalat in cabinetul medicului de familie din localitate, medic cu care de altfel nu se afla la prima colaborare. Aici par sa se fi adunat mai multi pacienti in prima zi de consultatii, poate si din cauza faptului ca aici e si ecograf, aparat care va ajunge si in celelalte sate, pe rind. Ion Chiperi are 66 de ani si este recomandat de medicul de familie ca „cel mai bun pacient". Barbatul are grija de sanatatea lui, vine in mod constant la medic sa mai verifice una-alta. A venit si acum la consult. „Nu ma doare nimic, am venit preventiv, doar nu trebuie sa ai neaparat ceva ca sa vii la medic. As fi venit si anul trecut, dar n-am stiut", spune pacientul. „Cred ca am avut azi in jur de 25-30 de pacienti. Nu s-au descoperit afectiuni noi pentru ca in mare parte au venit pacienti pe care ii cunosc deja si stiu cu ce probleme se confrunta", a declarat dr. Hamod Mustafa, medicul de familie din Osoi.

––-

Cine sint Daniel Murariu si fundatia cu acelasi nume

Echipa Fundatiei „Daniel Murariu" a fost formata din 15 studenti de la UMF, sase medici de la Maternitatea „Cuza Voda", Institutul de Cardiologie si Centrul de Gastroenterologie, sase studenti printre care si un masterand in sanatate publica, o asistenta medicala si patru medici din Tulane, New Orleans. Misiunea a beneficiat si de sprijinul Clubului Rotary, Daniel Murariu fiind membru al Rotary Sunset din Honolulu. „Toti cei care participa la aceste misiuni sint voluntari. Fundatia a aparut in 2006, iar scopul ei initial a fost acordarea de bursele elevilor de la tara care vor sa urmeze liceul in Iasi. De atunci avem cam 12 burse in fiecare an, toate acordate unor copii buni, dar care nu au posibilitati financiare. Cuantumul burselor difera in functie de nevoile fiecarui copil in parte", a declarat dr. Daniel Murariu. Liceenii care obtin bursele trebuie sa-si pastreze notele mari si sa faca cel putin 30 de ore de munca voluntara pe an, unde vor ei. „Incercam sa-i facem pe copii sa constientizeze ca nimic in lume nu e gratis si ca trebuie sa inveti sa te descurci si singur la un moment dat. Am initiat aceste burse pentru ca eu ma simt norocos ca m-am nascut in familia in care m-am nascut, familie care mi-a pus mereu la dispozitie absolut tot ce am avut nevoie pentru educatia mea. Exista acest spirit al daruirii si al voluntariatului in familia mea si ma bucur ca pot sa-i ajut si eu pe altii", mai spune chirurgul. El a plecat din tara impreuna cu familia inca de pe vremea cind era adolescent, in 1993. A fost elev la Liceul de Arta din Iasi in scoala primara, apoi la Liceul „Eminescu" in clasele V-VI, acolo unde si mama sa era profesoara de istorie. Isi petrecea insa vacantele la Prisacani, la bunicul sau, care era director al scolii din sat, locuri pe care le poarta si acum in inima.

Fundatia sa organizeaza si misiunile medicale ajunse acum la a saptea editie. De asemenea, in fiecare an, copiii din Prisacani, satul in care bunicul lui Daniel a fost director de scoala, planteaza copaci impreuna cu membrii fundatiei. Tot la scolile din Prisacani au ajuns de-a lungul timpului din partea fundatiei calculatoare, table ecologice, cadouri sau pachete de sarbatori. Fundatia are si un site pe care se gasesc toate informatiile pentru cei care vor sa doneze 2% din impozitul pe venit, respectiv www.fdm.ro .

Comentarii