Admiterea la licee, runda a doua

miercuri, 19 iulie 2000, 23:00
4 MIN
 Admiterea la licee, runda a doua

De astazi, 20 iulie, pina simbata, 22 iulie, se va desfasura cea de-a doua etapa de admitere in liceu. Dupa cele patru zile de forfota din prima etapa, aproape toate locurile prevazute in oferta liceelor din urban au fost ocupate, mai putin 5 locuri la Grupul Scolar "Stefan Procopiu" Vaslui – seral, 14 la Liceul cu Program Sportiv (LPS) Vaslui si 17 locuri la Grupul Scolar Negresti.
In rest, absolventii de gimnaziu care nu au reusit sa intre la liceu pot opta pentru cele 87 de locuri libere ramase pe listele grupurilor scolare din Negresti, Zorleni, Puiesti, Murgeni si Codaesti.
Mai exista si o alta optiune pentru care Ministerul Educatiei Nationale (MEN) si-a dat avizul si anume, clasele cu taxa de scolarizare.
Legat de aceasta posibilitate, Gheorghe Panainte-Cornescu, inspector general-adjunct din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) a dorit sa faca unele precizari: "Clasele cu taxa de scolarizare pot fi infiintate la oricare liceu din judet, in urma cererilor existente. Taxa pentru un an de studiu a fost stabilita de catre MEN, undeva in jurul sumei de 250 de dolari, care pot fi platiti in transe. Insa, parintii care vor dori sa-si inscrie copiii la astfel de clase trebuie sa tina cont de mai multe aspecte. In primul rind, a da bani nu inseamna ca obligatoriu elevul va si promova, ci totul depinde de modul in care acesta se va pregati pe parcursul anului scolar. Elevii care vor fi inscrisi in astfel de clase nu se pot transfera pina la absolvirea liceului la clasele finantate de la bugetul de stat. De asemenea, plata taxei anuale nu asigura conditii speciale legate de baza materiala, ci vor fi egale cu a celorlalti elevi."
Gheorghe Cirja, directorul Liceului "Mihail Kogalniceanu", unde este foarte probabila infiintarea unei asemenea clase a mentionat ca la institutia pe care o conduce pot fi infiintate maximum doua clase, una de real si una de uman, iar specializarea va fi stabilita de catre parinti.
Dupa prima etapa, cele mai mari medii de admitere s-au inregistrat la profilul matematica-informatica de la Colegiul "Codreanu" (media 10) si Liceul "Kogalniceanu" (9,98), iar la Negresti s-a intrat cu cea mai mica medie din judet: 5,58.
Tot dupa primul "tur", citiva candidati neatenti, cu medii care le-ar fi permis accederea in liceu, au ratat admiterea. Cele mai multe cazuri s-au inregistrat din cauza ca elevii au omis sa treaca celelalte optiuni in cererile de inscriere.
Deci, au mai ramas 123 locuri libere in judet (din care cele 23 de la Zorleni sint cuprinse in forma de invatamint de frecventa redusa), la care vor avea acces elevii cu mediile cele mai mari. De asemenea, trebuie specificat ca pentru cele 14 locuri de la LPS, din care 6 la atletism-fete, 6 la handbal-fete si 2 la handbal-baieti, probele de aptitudini si controlul medical vor incepe astazi la ora 8.
Toti absolventii de gimnaziu vor fi absorbiti de catre o forma de invatamint superioara

Din afirmatiile lui Gheorghe Panainte-Cornescu toti cei 5.180 de absolventi de gimnaziu, din care 4.709 cu examenul de capacitate promovat, vor fi cuprinsi in cadrul unei forme de invatamint superioare. Cei care nu se vor regasi pe listele claselor de liceu vor putea opta pentru specializarile scolilor profesionale si complementare de ucenici. Clasele de ucenici vor fi infiintate in asa fel incit nici un elev sa nu ramina pe "dinafara".
Pentru scolile profesionale au mai ramas 153 de locuri la Negresti, 11 locuri la Murgeni, 148 la Husi (11 locuri la Scoala Profesionala Speciala), 54 la Zorleni, 16 la Puiesti si 160 de locuri cu taxa la Grupul Scolar de Cooperatie Vaslui.
"Picatii" de la liceele din Husi pot opta pentru Scoala Profesionala si de Ucenici
La Husi, admiterea la licee s-a incheiat, locurile disponibile fiind ocupate in totalitate. Elevii respinsi se pot orienta spre cele doua scoli profesionale din localitate. La Grupul Scolar Agricol "Dimitrie Cantemir", pentru scoala profesionala, au mai ramas 36 de locuri neocupate. Pe specializari, la "Mecanic Exploatare Tractor" au mai ramas 14 locuri libere, la "Agent ecologic – 5 si inca 17 locuri la "Preparator vinificatie si bauturi alcoolice".
La Scoala Profesionala si de Ucenici Husi, sint disponibile toate cele 275 de locuri. Se va forma o clasa de "Padurari" – 25 de locuri, "Electricieni, Instalatii si echipamente electrice industriale" – 25, "Mecanici auto" – 25, "Timplar universal" – 25, "Confectii textile" – 25, "Confectii piele si inlocuitori" – 25. Cursurile vor dura 3 ani, admiterea relizindu-se in ordinea mediilor de la examenul de capacitate si a mediilor de absolvire a claselor V-VIII.
In schimb, la "Scoala de Ucenici" pot accede absolventii claselor a VIII-a, cu sau fara examen de capacitate. Se va forma o clasa de "Cocatori – cofetari" – 25 de locuri, numai pentru fete, "Zugravi – vopsitori" – 25 de locuri pentru baieti si "Mecanici auto" – 25 de baieti. Cursurile vor dura 2 ani.
Practica de profil, atit la Scoala Profesionala, cit si la Ucenici, este organizata direct in unitatile productive husene, care au posibilitatea sa-si mentina absolventii ca salariati.
Ultima ora
Aseara, la Inspectoratul Scolar Judetean a fost primita o nota transmisa de Ministerul Educatiei Nationale, in care se specifica: "In situatia in care in judete exista clase de liceu (zi, seral, frecventa redusa sau la distanta) care nu se realizeaza, Consiliile de Administratie al inspectoratelor judetene pot decide mutarea clasei respective la unul din liceele din judet care nu a realizat integral cifra de plan repartizata (la care admiterea continua si in etapa a II-a). Aceasta mutare se realizeaza cu conditia existentei spatiilor de scolarizare dotate corespunzator si a personalului didactic aferent." (P.T., G. BEJENARU)

Comentarii