Alte 327 de victime ale somajului

joi, 26 noiembrie 1998, 00:00
4 MIN
 Alte 327 de victime ale somajului

In luna august, conducerea de la SC Hitrom SA a luat hotarirea ca in cadrul programului de redresare a societatii, sa disponibilizeze o parte din angajati. Aceasta disponibilizare urma sa afecteze aproximativ 30% din numarul total de angajati, care la acea vreme era de 1.140. Singura parte buna a acestei masuri (daca se poate vorbi de ceva bun) este ca s-a reusit ca disponibilizarea sa se faca prin Ordonanta 9.
Cum era si normal, majoritatea celor trimisi acasa sint nemultumiti de acest lucru; nu putini dintre ei invinuiesc conducerea. Singurii care par a se vor bucura de aceasta disponibilizare sint cei care mai au putin pina la pensie.
Intre timp, 32% din actiunile societatii au fost cumparate de o puternica firma daneza: Rockwoll.
Restructurarea a afectat si 22% din personalul TESA
Disponibilizarile s-au facut baza mai multor criterii, insa principalii vizati au fost muncitorii.
"Aceasta masura nu este o bucurie pentru nici unul dintre noi. In afara celor 27 de cereri benevole pentru disponibilizare, in restul cazurilor s-a tinut cont de mai multe criterii: profesional, al persoanelor indirect productive sau neproductive, social. A fost disponibilizat si aproximativ 22% din personalul TESA", ne-a declarat Sergiu Poiana, liderul sindicatului de la Hitrom.
Pentru multi, intrarea in somaj va insemna o adevarata cotitura in viata. Dupa multi ani petrecuti la Hitrom, acum se trezesc pusi pe liber. Unii sint optimisti, sperind ca prin banii obtinuti de pe urma disponibilizarii vor infiinta societati comerciale sau asociatii familiale. Altii sint total dezorientati.
Vasile Darescu, muncitor: "Lucrez de peste 19 ani la Hitrom, insa nu sint deloc multumit de ce se intimpla acum aici. Din primele societati pe judet am ajuns acum sa mergem rau. Consider ca de vina este conducerea care trebuia sa se gindeasca si la noi, cei care acum vom ramine pe drumuri. Cu banii pe care o sa-i primesc nu stiu ce voi face."
Lenuta Baractaru, muncitoare: "Daca s-a ajuns aici, cred ca nu a fost alta posibilitate de a redresa intreprinderea. Multi au inteles situatia. Voi incerca cu banii luati sa incropesc o mica afacere, deoarece am de tinut doi copii la facultate si trebuie sa fac ceva."
Oamenii traiesc cu speranta ca cele 10-12 milioane de lei ii vor ajuta sa iasa din impas. Dar, dupa cum merge economia romaneasca este greu sa-ti mai deschizi o afacerere cu acesti bani sau sa-ti gasesti un alt loc de munca.
"Investirea banilor in cumpararea de actiuni poate fi profitabila"
In intentia de a veni in sprijinul celor care urmau sa fie disponibilizati, Directia Generala de Munca si Protectie Sociala (DGMPS) Vaslui a organizat doua intilniri cu acestia sau cu reprezentanti ai lor.
Ultima intilnire a avut loc pe 22 octombrie si la ea au participat Dumitru Ciocirlea, directorul adjunct la DGMPS Vaslui si Marius Gerea, vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie (CCI) Vaslui.
"Am discutat aspecte privind protectia sociala, drepturile si obligatiile ce le revin somerilor si beneficiarilor ordonantei 9, modul de calcul al compensatiilor banesti si felul in care acestea se vor acorda. De asemenea, s-a discutat mult despre facilitatile pe care le pot avea cei disponibilizati. Le-am propus mai multe variante de a-si investi banii. I-am informat deasemenea ca in vederea sprijinirii somerilor avem doua programe care sint derulate prin CCI Vaslui si sint finantate de Banca Mondiala: unul de acordare gratuita a consultantei in vederea infiintarii de intreprinderi mici si mijloci (IMM), iar celalalt vizeaza tehnica de cautare a unui loc de munca. De asemenea, li s-a explicat ca si investirea banilor in cumpararea de actiuni poate fi profitabila", ne-a declarat la acea vreme Dumitru Ciocirlea.
Ce se poate face cu citeva milioane de lei?
Muncitorii disponibilizati urmeaza sa primeasca 6, 9 sau 12 salarii lunare, in functie de vechimea in munca. Valoarea unei transe lunare este egala cu salariul mediu net pe economie, realizat in luna in care se desface contractul de munca. Se prevede ca valoarea unei transe sa fie de aproximativ 1-1,1 milioane lei.
Deci muncitorii de la Hitrom vor primi, pe linga ajutorul de somaj, maxim 13 milioane de lei. Cei care fac dovada ca vor incepe o afacere pot lua toti banii odata. In caz contrar, urmeaza ca fiecare transa sa fie ridicata lunar.
Cei in cauza isi pot deschide asociatii familiare sau societati cu raspundere limitata (SRL). Tinind cont ca actele pentru intocmirea unei astfel de societati (chiar daca la Vaslui, CCI acorda reduceri pentru someri) costa citeva milioane bune, rezulta ca aceasta solutie nu ar fi prea rentabila.
Ce poti face cu citeva milioane cind, in conditiile de astazi, pentru a deschide o afacere cit de cit profitabila iti trebuie citeva zeci de milioane de lei!
Avind in vedere ca cei mai multi vor toti banii odata se pare ca cel mai bine este cumpararea si vinzarea de actiuni cu ajutorul societatilor de valori mobiliare (SVM) cu conditia ca acestea sa fie de buna credinta. Riscul minim este pierderea comisionului pe care il percepe orice SVM.
"Cei care apeleaza la o astfel de societate pot sa-si recupereze integral toti banii sau chiar mai mult. Comisionul nostru este de doar 2-3%. De exemplu la 13 milioane de lei el este de 200-300.000 de lei. Din momentul in care CEC ne-a livrat banii in cont dureaza cel mult 2 zile pina cel care a ales aceasta cale sa-si primeasca banii. In plus exista avantajul ca in aceeasi zi noi facem atit cumpararea cit si vinzarea actiunilor, lucru care duce la eliminarea aproape totala a riscului de a pierde ceva bani", ne-a declarat Romeo Veselu, directorul SVM Gelsor, Filiala Vaslui. (Nicu VIRLAN)

Comentarii