Conducerea SC Rulmenti va fi actionata in instanta

sâmbătă, 16 martie 2002, 00:00
3 MIN
 Conducerea SC Rulmenti va fi actionata in instanta

Conform contractului de privatizare incheiat in 2000, la SC Rulmenti SA Birlad vor mai urma inca trei etape de disponibilizari, fiecare transa cuprinzind 250 de muncitori care urmeaza sa fie concediati in datele de 30 aprilie, 30 august si respectiv 30 decembrie ale anului curent. Ca si anul trecut, conducerea fabricii nu intentioneaza sa tina cont de prevederile inscrise in contractul de privatizare si contractul colectiv de munca, unde este mentionat faptul ca orice disponibilizare se face dupa consultarea sindicatelor. Mai mult decit atit, anexele la listele de disponibilizari trebuiesc semnate, conform acelorasi contracte, de sindicate.
Liderul Sindcatului Liber Independentul, Toader Ariton, sustine ca listele cu cei care vor fi concediati sint intocmite de conducerea societatii pe baza de ”pire, fituici dubioase si alte documentari facute in sectii, de catre spionii conducerii” si nu in consultare cu liderii de sectii asa cum este prevazut in contractul colectiv de munca, lucru pe care Ariton il considera absolut normal deoarece acestia cunosc cel mai bine situatia muncitorilor din subordine. Liderul de sindicat a mai afirmat ca din moment ce conducerea turca nu a inteles nimic din procesul similar pierdut anul trecut, hotarirea consiliului sindicatului este chemarea conducerii in instanta, in faza imediata pe motivul nerespectarii clauzelor contractuale.
Patronatul a trimis sindicatelor o nota succinta in care anunta ca la data de 30 aprilie a acestui an, 250 de muncitori vor fi disponibilizati. La aceasta nota, reactia sindicatului Independentul a fost transanta prin raspunsul catre conducere care cuprinde si propozitia: disponibilizarile de personal se fac conform contractului colectiv de munca si a protocolului de privatizare. ‘
‘Daca patronatul nu se conformeaza legislatiei in vigoare a statului roman, ii anunt ca noi stim drumul mai bine decit in noiembrie 2001. De data aceasta vom cere in instanta sistarea disponibilizarilor”, a declarat Toader Ariton.
In prezent, starea de spirit este destul de tensionata in rindul salariatilor deoarece nu este cunoscut cine va fi inscris pe "listele negre", dar aceste liste trebuiesc intocmite cu 30 de zile inainte de disponibilizarea propriu-zisa pentru a se putea da curs eventualelor contestatii, in acest caz, la 1 aprilie muncitorii vor afla care dintre ei vor fi concediati.
Pozitia Sindicatului Liber Independentul ramine ferma, potrivit declaratiei lui Toader Ariton, care a dorit sa revina ca in data de 8 martie 2000, sindicatele Siderul, Omega si Rulment ’96 au semnat in sediul FPS, protocolul de privatizare, sindicatul Independentul fiind singurul care nu a vrut sa isi puna semnatura pe acel protocol si reformulindu-l ulterior fara a include disponibilizari de personal:”Cind au vazut ca Ariton nu vrea sa se conformeze cu protocolul, au trecut la ofensiva. La presiunile facute asupra salariatilor de catre reprezentantii administratiei (sefi de sectii servicii), presiuni ce au constat in aceea ca daca eu nu semnez, fabrica va fi inchisa, am consultat prin sindicat salariatii daca sa semneze sau nu si acestia au fost de acord sa semneze”, a mai adaugat Toader Ariton. In protocolul din martie 2000, era prevazut ca etapele de disponibilizare sa totalizeze 3.000 de disponibilizari si in urma negocierilor numarul a scazut la 1.700.
Pe linga aceste aspecte, etapa de disponibilizare din aprilie este inevitabila si pe ordinea de zi a sindicalistilor mai sint inscrise doua puncte si anume nemultumirea sindicatului vizavi de incadrarea in conditiile de munca si runda de negocieri de la 1 mai privind conditiile in care vor pleca cei disponibilizati si modul cum acestia vor fi retribuiti. (Cornel MIRZAC)

Comentarii