Femeile n-au loc in Parlament

marți, 07 noiembrie 2000, 00:00
5 MIN
 Femeile n-au loc in Parlament

"Se stie ca femeile sint mai slabe decit barbatii, dar, in ciuda fragilitatii lor, au fost, se pare, intotdeauna mai puternice." Asa scria George Sovu intr-unul din romanele sale. Daca a avut sau nu dreptate o spune situatia femeii din zilele noastre, nevoita sa-si imparta timpul intre treburile gospodaresti, cresterea copiilor, profesie, viata sociala si grija zilei de miine.
Multe dintre ele aleg, pe linga toate acestea, sa-si cultive si pasiuni sau sa-si urmeze idealuri, cum ar fi politica. In acest caz, de multe ori, se intimpla sa se loveasca de prejudecatile unora pentru care locul femeii este cel stabilit de mii de ani: la "cratita". Conceptul se dovedeste a fi fals, de vreme ce o multime de femei din judetul nostru au reusit sa sparga "cercul misogin" al barbatilor si sa demonstreze ca oamenii, indiferent de sex, sint capabili in egala masura sa faca fata problemelor de actualitate. Alegerile locale din iunie, cind sase femei au fost alese primar, au demonstrat ca reprezentantele sexului frumos au cistigat teren si au inceput sa capete increderea oamenilor.
Alegerile din 26 noiembrie sint un nou punct de referinta pentru femei. Ponderea lor pe liste in judet – 54 de candidate din 264 de aspiranti, doar 20% – este deocamdata foarte mica, daca ne gindim ca in judet sint mai multe femei decit barbati. Pe deasupra, locurile pe care le ocupa pe liste nu le dau prea multe sanse sa ajunga sa reprezinte interesele vasluienilor in Parlament Romaniei. Asta in cazul partidelor care vor intra aproape sigur in legislativul tarii.
In cazul asa-ziselor partide "de buzunar", pe primul loc intilnim aproape numai femei. De exemplu, Uniunea Bulgara din Banat o are pe primul loc la Camera o femeie – Ana Stefanescu, la fel ca si Partidul Social Democrat "Constantin Titel Petrescu" – Emilia Cocuz, Partidul Reconcilierii Nationale – Monica Cozmei, Liga Albanezilor din Romania – Oana Manolache, Partidul Uniunea Democrat Crestina – Ionela Popa, Partidul Necomunistilor – Florentina Duduman, Comunitatea Italiana – Elena Pierina Cioroiu, Partidul Noua Generatie – Oana Cristina Voicu, Alianta Nationala – Gabriela Timofte etc.
"Femeile pot valorifica reala lor capacitate de a comunica, inclusiv in politica"
Elena Dumitru este candidat la Camera Deputatilor din partea PD de pe pozitia a doua, deci cu sanse. Este singura care a mai fost in Parlamentul Romaniei (deputat in perioada 1990-1992). Are 39 de ani si este necasatorita. Ea recunoaste ca femeia, in Romania de astazi, intimpina inca destule obstacole: "De decenii, femeile fac doua servicii: cel oficial si cel de acasa – mama, sotie, gospodina. Ele cer sa faca bine lor si familiei, dar cer sa mai aiba un serviciu, adica sa intre in slujba comunitatii, sa intre in politica si sa gaseasca solutiile cele mai pertinente. Poate ca, exact in aceasta perioada, a globalizarii si a tehnicilor de comunicare, in politica, ca si in economie, stiinta, invatamint, femeile pot valorifica cel mai bine avantajele pe care le au. Exista o lunga experienta a femeilor in a comunica. Ele sint cele care pastreaza traditiile, care explica cel mai bine, cele mai bune educatoare, tamaduitoare. Este o epoca in care femeile pot valorifica reala lor capacitate de a comunica, inclusiv in politica."
Elena Dumitru crede ca un parlamentar trebuie sa fie cinstit, inteligent si sa se gindeasca mereu ca exista o solutie mai buna decit cea a lui, pe care trebuie s-o caute la oamenii care i-au dat votul.
"Diferenta dintre barbati si femei trebuie sa se opreasca la politete"
Gabriela Timofte, patron la SC Tuberoza SRL, profesor la Grupul Scolar Industrial "Alexandru Ioan Cuza" si candidat pe primul loc la Camera Deputatilor din partea Aliantei Nationale, crede ca o femeie trebuie sa porneasca de la ideea ca poate sa faca mai multe si mai bine decit altcineva, indiferent daca este barbat sau femeie: "Cei doi trebuie priviti ca doi cetateni care se lupta cu sanse egale. Diferenta dintre femei si barbati trebuie sa se opreasca la politete: am pretentia sa mi se deschida usa, sa mi se ofere scaunul, sa mi se aprinda tigara. In rest, muncesc cot la cot cu ei. Nu am fost niciodata de acord cu organizatiile de femei in sinul partidelor politice. Ne izolam de barbati si ne punem singure in inferioritate, ca si cum am fi ceva aparte."
"Femeile pot aduce o alta optica asupra politicii"
Gheorghita Barbau se considera un intreprizator de succes. Si-a deschis inca din 1994 o farmacie, pe care a condus-o la profit. Este presedintele Colegiului Farmacistilor din judet. A intrat in ApR acum un an si deja a ajuns sa candideze la Senat, pe locul patru, e adevarat. Ea crede ca, prin forta pe care o au, femeile pot sa faca multe pentru semeni: "Nu trebuie neaparat sa fii barbat ca sa faci ceva. Femeile insa pot aduce ceva nou, in primul rind echilibru, asa cum fac si in familie. Dar pot sa aduca si o alta optica asupra politicii, plus o imagine placuta in Parlament. Insa, trebuie sa se implice numai femeile care stiu ce vor. Altfel, exista riscul sa se compromita ideea ca o femeie sa faca politica la nivel inalt."
"M-am lovit de mentalitatea aceasta tipic masculina, de a subestima femeia"
Elena Monu, profesor de istorie si presedintele organizatiei birladene a PNL, candideaza de pe locul doi la Senat: "Cred ca femeile trebuie sa intre in politica doar daca sint constiente de ce va urma. Pentru ca asta presupune foarte multa munca si foarte multe renuntari atit de ordin material, dar si cele privind timpul liber, vacantele, orele de relaxare, relatiile de prietenie pe care le-ai cultivat ani de zile. Si pierderea mare este ca oamenii nu te inteleg, nu te mai apreciaza asa cum au facut-o de-a lungul anilor. Ca sa razbati in politica e nevoie de putere de munca, rigurozitate, disciplina, toleranta si sa crezi in ce faci. Atunci cind am intrat in politica, m-am lovit de mentalitatea aceasta tipic masculina, de a subestima femeia. Dar, ii poti face fata reprimindu-ti reactia de dezaprobare. Este inca o calitate pe care trebuie sa o ai, dar trebuie sa dovedesti ca ai aceeasi capacitate. Si asta cu multa rabdare si diplomatie. Nu stiu daca un barbat trebuie sa munceasca mai mult decit o femeie, atunci cind e vorba de politica, dar cert este ca o femeie trebuie sa munceasca foarte mult." (Nicu VIRLAN, Simona MIHAILA)

Comentarii