Negocieri "la singe" intre patronat si sindicatul de la Husana

miercuri, 11 februarie 1998, 00:00
5 MIN
 Negocieri "la singe" intre patronat si sindicatul de la Husana

Conducerea afirma ca trece printr-o criza de materie prima. Liderii sindicali nu accepta somajul pina in momentul cind se vor incheia contractele de munca. Directia Muncii si Protectiei Sociale nu agreaza varianta conducerii de la Husana. Prefectul Dumitru Baltatu a declarat ca italienii nu vor sa-si retraga investitiile facute la societatea huseana.
Sedinta de negocieri intre patronat si liderii sindicatului de la Husana, care a avut loc luni, 9 februarie, si care a durat nu mai putin de sapte ore, n-a avut un rezultat favorabil.
Nici prezenta prefectului Dumitru Baltatu, participant ca mediator la discutii, n-a limpezit apele. Conducerea societatii, reprezentata de directorul general Constantin Neacsu si responsabilul tehnic italian, Giulianno Lazarro, au sustinut ca societatea trece printr-o criza de materie prima si nu poate oferi de lucru muncitorilor. Ei au sustinut o varianta care i-a nemultumit pe liderii sindicatului: "Muncitorii sa fie trimisi in somaj si sa vina la lucru in momentul cind vor fi comenzi".
Deci, toti cei peste 950 de angajati sa primeasca somajul si, in momentul cind vin la lucru, sa primeasca restul de bani pina la salariul de baza.
Liderii sindicali au pus si problema contractelor de munca. Vechile contracte muncitori-patronat au expirat la 26 august 1997.
"Nu putem sa acceptam varianta lor, pina in momentul cind nu avem contractele de munca incheiate", a afirmat liderul sindical Petru Apetrei.
Totusi, majoritatea muncitorilor accepta varianta somajului, insa fara sa mai fie chemati si la lucru: "Luam somaj, pentru ca oricum o sa primim mai multi bani fata de cum ne plateau italienii. De ce sa mai venim la lucru? Pentru o suta de mii de lei, cit o sa ne dea?".
Numai ca varianta somajului nu prea este agreata de Directia Muncii si Protectiei Sociale. Seful OFMS Husi, Ion Armanu, a spus: "Nu sint bani pentru a prelua in evidenta o mie de muncitori. Mi se pare un numar exagerat de mare. Totusi, ne vom consulta si vom vedea cum putem face".
Pentru elaborarea contractelor de munca muncitori-patronat, conducerea si sindicalistii au intrat din nou in sedinta, marti, 10 februarie. Se pare ca multe clauze fixate de sindicalisti dau multe batai de cap membrilor conducerii. De aceea, sedinta, inceputa dimineata, nu s-a incheiat pina la inchiderea editiei. Muncitorii erau adunati in incinta societatii, asteptind un verdict previzibil: somajul.
"Decizia finala apartine patronatului"
La finalul rundei de negocieri din 9 februarie, s-a incheiat un proces verbal care cuprinde revendicarile protestatarilor, istoria conflictului de munca declansat pe 12 ianuarie 1998 si interventiile participantilor. In cuvintul sau, prefectul Baltatu a insistat pe formarea unei comisii neutre pentru normarea muncii, care sa conlucreze cu sindicatul si patronatul pentru a se ajunge la o norma reala de lucru. In privinta concediilor medicale, un alt punct de pe lista de revendicari, s-a precizat ca acestea se vor plati conform legislatiei muncii. S-a mai mentionat ca retehnologizarea trebuie facuta intr-un termen foarte scurt, pentru a se putea trece la alte norme efective de lucru.
"Daca o sa fie liniste, domnul director general se va putea preocupa pentru aducerea de comenzi de la alte societati, astfel incit programul de lucru sa fie multumitor pentru toata lumea", a spus Baltatu.
La rindu-i, directorul general Constantin Neacsu a recunoscut ca au existat si unele situatii limita privind normarea muncii in momentul intrarii unui model nou pe flux la sfirsitul lunii de lucru. Neacsu a mai afirmat ca retehnologizarea se va face la atelierul "Cusut" de catre firma italiana, iar la "Croit" nu sint posibilitati de inlocuire a utilajelor, din cauza costurilor foarte mari.
Concluzia discutiilor de luni seara a fost aceea ca, in continuare, conflictul de munca ramine deschis, urmind ca, cel mai tirziu miercuri, 11 februarie, sa se incheie un protocol care sa rezolve problemele de la Husana.
O zi mai tirziu, marti, 10 februarie, directorul general Constantin Neacsu si Gianni Rizzolo, membru in Consiliul de Administratie al SC Star International, societatea care a cumparat Husana, au raspuns solicitarii prefectului de a se intilni si de a gasi solutii pentru rezolvarea "crizei de la Husana". Dupa discutii, care s-au tinut cu usile inchise, singurul care a facut declaratii presei a fost prefectul de Vaslui. Atit directorul general Neacsu cit si Gianni Rizzolo au refuzat dialogul cu presa, italianul dind totusi dovada de o anumita bunavointa, declarind reprezentantilor mass-media: "Domani"( miine-n.r.).
Dumitru Baltatu ne-a spus ca reprezentantii societatii husene sint deschisi dialogului si au solutii pentru deblocarea conflictului. El a adaugat ca firma italiana nu are nici un interes sa-si retraga investitia facuta pina acum la Husana, in valoare de 4,5 miliarde de lei. Mai mult, ei intentioneaza ca in termen de doua saptamini sa aduca alte 50 de masini de cusut automate. Conform declaratiilor prefectului, italienii sint dispusi sa negocieze timpii de lucru, "dar sindicatul nu are solutii".
De altfel, negocierea timpilor de lucru, dar si a celorlalte revendicari, a fost pusa in discutie marti, la intilnirea dintre sindicat si conducere, la care a fost prezenta si o delegatie a Federatiei Sindicatelor Libere pe ramura. Negocierile continua si in cursul zilei de azi cind se spera dezamorsarea conflictului.
"In functie de rezultatul discutiilor, se va hotari daca fabrica se va inchide sau nu pe o perioada limitata. Oricum, decizia finala apartine patronatului", a mai spus prefectul.
Dumitru Baltatu crede ca una din solutii este trimiterea in somaj temporar a tuturor salariatilor pe o perioada de una-doua luni, timp in care conducerea unitatii se va ocupa de aducerea de noi comenzi pentru toate sectiile.
"Imi doresc foarte mult ca aceasta unitate sa functioneze si de aceea trebuie facute compromisuri", a conchis prefectul.
Amintim ca revendicarile celor aproape 1.000 de salariati de la Husana sint legate de: asigurarea de materii prime si materiale pentru lucrul in flux continuu, plata orelor de stagnare cauzate din vina firmei SC Star International SRL Bucuresti, corelarea normei de munca in functie de tehnologia existenta la SC Husana SA Husi, plata manoperei la valoarea reala pe piata muncii si acordarea unor ajutoare pentru imbunatatirea vietii sociale a angajatilor (o masa calda/schimb sau o diurna nejustificabila). (Gabrian BEJENARU, Ramona PATRUNSU)

Comentarii