O mini-gradina botanica intr-o curte de oras

vineri, 04 mai 2001, 23:00
2 MIN
 O mini-gradina botanica intr-o curte de oras

O curte din cartierul Podeni din Birlad, care masoara aproximativ 250 de metri patrati, a fost transformata de proprietari intr-o mini-gradina botanica. Au fost plantate citeva sute de specii de flori, unele foarte rare.
Gradina are aspectul unui colt de rai. Coloritul florilor da curtii un aspect mirific. Gradina prinde viata timpuriu, pe la sfirsitul lunii februarie, cind infloresc ghioceii, brindusele, viorelele, toporasii si alte plante care au curajul sa iasa imediat dupa topirea zapezii. Frumusetea curtii se intensifica in luna aprilie, cind isi scot la iveala corolele zambilele si primulele. In curte se gasesc aproximativ 25 de soiuri de primule. Tot cam atitea varietati numara si lalelele. Sint puse pe straturi, in functie de forma cupelor si de culori. Cele mai interesante lalele sint maro si negre.
Rind pe rind, infloresc cele citeva specii de crin – obisnuiti, imperiali si japonezi, garofite, gladiole, trandafiri si multe altele. Au fost plantate flori rare ca yuca (folosita in medicina naturista), montetia (o specie de gladiola foarte mica) si clematide.
Curtea apartine, de 30 de ani, sotilor Doniga si a fost primita mostenire. Fostii proprietari, familia Beldie, el militar de cariera, iar ea casnica, iubitori de flori, au cultivat in gradina lor o sumedenie de plante comandate la Gradina botanica din Cluj sau la serele de flori de la Codlea.
"Cind am primit gradina, era o minunatie. Mi-a fost mila sa o las in paragina si am continuat munca. Pe linga flori am plantat si legume, dar le-am camuflat atit de bine printre rondurile de flori, incit nimeni nu le vede", ne-a spus Corina Doniga, proprietara curtii. Ea are 63 de ani si este pensionara. A lucrat ca tehnician agronom. Pentru ea, gradina reprezinta o comoara: "Este o boala, o satisfactie, o recreere, o placere. Veneam frinta de oboseala de la serviciu, dar intii imi faceam treaba in gradina si apoi ma ocupam de gospodarie, pina noaptea tirziu. Este mult de munca. Pentru a avea flori frumoase, la fiecare cinci ani, toate plantele trebuiesc scoase, rarite si replantate."
Frumusetea florilor a atras adesea hotii. Ultimii au venit la inceputul saptaminii. I-au rupt si distrus citeva straturi cu lalele albe, pestrite si maro. Familia Doniga nu vinde flori si nici nu se gindeste sa faca acest lucru. Le cultiva din dragoste.
De "boala" gradinaritului s-a molipsit si Tinca Giosu, de 68 de ani, vecina cu familia Doniga. Cu munca si pasiune a reusit sa aiba si ea o gradina asemanatoare. (M.P.)

Comentarii