"La ora actuala, Ministerul de Finante nu este controlabil"

marți, 18 iulie 2000, 23:00
3 MIN
 "La ora actuala, Ministerul de Finante nu este controlabil"

– Care este scopul vizitei dumneavoastra la Birlad?
– Consiliul Uniunii Sindicatelor Finante-Vami ne-a mandatat sa efectuam deplasari in teritoriu pentru a avea un mai bun contact cu membrii de sindicat si pentru a raspunde, fata in fata, salariatilor nostri. Pentru saptamina aceasta avem programate vizite in judetele Vaslui, Bacau si Piatra Neamt. Nu vrem sa creada cineva ca sintem la Bucuresti undeva intr-un turn de fildes si nu raspundem fata de ceea ce facem. Este un program national de deplasari la organizatiile din teritoriu. Am venit intii aici pentru ca moldovenii sint mai statornici si nu pleaca acum in concediu, chiar daca e sezon estival. In plus, eu sint moldovean, sint vrincean.
– Care ar fi, in opinia dumneavoastra, principalele probleme cu care se confrunta sectorul administratiei financiare?
– In primul rind, incoerenta Ministerului de Finante in modul de a aborda problemele la nivel national. Spetele sint tratate diferit la nivel de judete. Nu exista intilniri si pregatiri intre cei care conduc institutia fiscala. Degringolada politica si conducerea administrativa afecteaza modul de functionare a sistemului. De remarcat e ca majoritatea salariatilor sint profesionisti si incearca sa se descurce dupa posibilitatile pe care le au. La ora actuala, ministerul nu este controlabil, mai ales ca ministrul si-a dat demisia. In conditiile astea, fiecare lucreaza pe cont propriu, telefonind de la un coleg la altul, de la un judet la altul, incercind sa inteleaga mai bine modul in care trebuie aplicata legislatia. Cei care au emis-o nu au dat la timp, de multe ori, normele de aplicare, metodologiile sau procedurile.
– Cine se face vinovat de aceasta situatie?
– De trei ani ne chinuim sa educam poporul, iar clasa politica se chinuie sa-l distruga. Este o chestie foarte clara. Dinsii conduc Romania, iar noi sintem doar executanti. In statul nostru de functii spune clar: "executie". Noi sintem executantii acestei clase politice, pe care am votat-o si care a ajuns la putere. Nu putem noi sa ne razvratim impotriva unui guvern si sa-i cerem demisia. Clasa politica isi asuma raspunderea fata de haosul in care ne aflam. Ministerul de Finante este supus presiunilor venite din rindul tuturor celor din clasa politica. Trebuie delimitat foarte clar legislativul de administrativ, pentru ca la ora actuala acestea se confunda. Parlamentarii isi permit sa se introduca peste oamenii cu decizii administrative. Ei incearca sa-si impuna oameni pentru a putea avea influenta. Nici un ministru, fara un guvern puternic si fara o clasa politica care sa-si stie limitele, nu va putea pune ordine. Atita timp cit parlamentarii nu vor fi pusi la punct de un prim-ministru si un guvern puternici, care sa le limiteze drepturile de a se baga in administratie, nu se va putea face diferenta intre administrativ si legislativ. S-au pus oameni peste tot pe baza de algoritm, care au servit unei clase politice, unei gasti, deci nu au servit interesului national. Acesta trebuia sa fie servit de oameni apolitici, care au doar optiuni politice, dar nu sint implicati in politica. Noi, cei din sistemul fiscal, am simtit-o pe propria piele atunci cind, peste noapte, clasa politicia isi desemna oameni in functii de directori generali, sefi ai garzii financiare. Erau persoane care nu aveau nici o legatura cu institutia noastra.
– Cunoasteti problemele cu care se confrunta sectorul financiar din judetul Vaslui?
– N-am avut contact decit cu membrii de aici, din Birlad. Nu s-au ridicat inca probleme deosebite. Stim ca Vasluiul este o zona saraca care necesita multe investitii. Incercam sa sustinem la nivelul ministerului noua investitie din Birlad a noului sediul al Administratiei Financiare. Mi s-a parut normal sa dam o mina de ajutor la aceasta investitie care este in derulare. Acum se discuta rectificarea de buget si vom vedea ce se poate face. Le-ar mai trebui circa 2,5 miliarde.
– Ce parere aveti despre demisia ministrului Decebal Traian Remes?
– Cred ca este o decizie politica a domnului Remes pe care noi nu avem calitatea sa o comentam. In plan sindical nu am avut niciodata o implicare in viata politica. Sindicalistii nu comenteaza decit in particular viata politica. Decizia politica a dinsului mai putin ne afecteaza. Pe noi ne-au afectat mai mult deciziile sale administrative. Spre exemplu, atunci cind s-a angajat ca nu va face reduceri de personal si le-a facut, deci ne-a mintit. Sau atunci cind s-a angajat ca va scoate statutul personalului din finante-banci si nu l-a scos. (Razvan CALIN)

Comentarii