Saminta de scandal intre Posta Romana si Casa Judeteana de Pensii

joi, 21 martie 2002, 00:00
4 MIN
 Saminta de scandal intre Posta Romana si Casa Judeteana de Pensii

In urma cu citeva zile, in presa locala aparea un material in care postasii erau acuzati ca nu-si fac intotdeauna datoria cum trebuie, 11% dintre pensi intorcindu-se lunar in conturile CJP, din diverse cauze. S-a mai spus ca, desi lunar CJP plateste drept comisioane in jur de trei miliarde de lei, postasii nu inteleg sa-si indeplineasca indatoririle in baza conventiei existente.
Procente care au innebunit omul de rind
Aceste cifre au produs confuzie la nivelul Oficiului Judetean de Posta (OJP), care s-a trezit pus la zid de informatiile furnizate de Calin Popescu, directorul Casei Judetene de Pensii (CJP).
"Oficiul Judetean de Posta achita lunar peste 230.000 de pensii, ajutoare de somaj, ajutoare pentru persoane cu handicap, alocatii. Derularea activitatii intre CJP si OJP se face in baza unei conventii incheiate la nivel national. Pentru ca Posta sa achite aceste drepturi, Casa de Pensii trebuie sa vireze bani la termenele stabilite, iar cupoanele trebuie sa fie tiparite citet si sa fie inregistrate in borderourile lor, pe subunitati. OJP a comunicat de mai multe ori Casei de Pensii situatia retelei postale, cu repartizarea localitatilor pe subunitati de achitare. Tiparirea si cartarea acestor cupoane nu s-a realizat in totalitate, astfel incit pe cupoanele multor pensionari se inscrie doar denumirea centrului de comuna, chiar daca unele comune au si 10 – 11 sate in componenta. Faptul ca nu sint inscrise localitatile de domiciliu pe aceste cupoane creeaza mari probleme salariatilor nostri de la cartare", a precizat Nicuta Marcu, directorul OJP.
Inventii gazetaresti?
Marcu spune ca datele si cifrele aparute in ziare sint "inventii gazetaresti". Mai afirma ca inapoierea a 11% din totalul de peste 230.000 de pensii, ar insemna "sa inapoiem aproximativ 23.000 de pensii, ceea ce ar crea un adevarat scandal in intreg judetul". Pe luna februarie, conform datelor inscrise in scriptele celor de la posta, au fost inapoiate in jur de 2.010 drepturi sociale, din care 974 sint persoane decedate, 300 sint plecati din localitate sau mutati, 26 refuza primirea, 108 sint cu domiciliul necunoscut, iar la restul apare mentiunea "avizat si neprezentat".
"In general, manevrind atitea sute de miliarde de lei si sute de mii de cupoane, este normal ca mai apar si situatii neclare, sa spunem asa, care duc la nemultumirea beneficiarilor de pensii sau alocatii. Trebuie sa clarificam un lucru: drepturile sociale se achita numai personal, celui trecut pe cupon. Se fac, de multe ori, presiuni asupra factorilor postali si sefilor de subunitati, ca aceste drepturi sa fie achitate membrilor de familie, ceea ce nu este posibil. Ca atare, sumele respective se inapoiaza in conturile MMSS. Important este ca cele doua institutii, OJP si CJP sint legate intre ele prin conventia in plan national", a precizat directorul OJP. El doreste, avind in vedere declaratia facuta, sa se gaseasca o cale de intelegere si remediere a tuturor neclaritatilor.
Unde-s date, nu-i tocmeala
La Casa Judeteana de Pensii am purtat intii o discutie cu directorul institutiei, Calin Popescu. Acesta ne-a spus ca datele prezentate de el in presa sint cele care reies din situatiile intocmite de oamenii din subordine. "Acestea sint datele, nu am ce sa fac", a spus Popescu. Am fost trimisi apoi sa discutam pe marginea acestui subiect la un birou din subordine, cu Liliana Morariu.
"Pensiile returnate sint in procent de 4,3% din total. Nu stiu, 11% probabil reprezinta toate intoarcerile. Probabil, s-a spus de toate intoarcerile, dar eu vorbesc de cele care au mentiunea cu neprezentat la posta sau altele. Domnul director a spus din cazurile noi de 11%", a afirmat Morariu, aducind un val de ceata prin aceste procente haotice.
Despre precizarea exacta a locului unde locuieste un astfel de beneficiar, lucru care dupa cum spunea directorul Marcu, nu se prea face la nivelul Casei de Pensii, interlocutoarea ne-a precizat ca repartizarea se face dupa cum scrie omul in cerere. Adica?
"Omul cind depune dosarul, el intocmeste o cerere. Atunci, el este obligat sa spuna exact adresa. Daca omul spune ca este dintr-un loc, noi de unde sa stim ca este dintr-o comuna sau dintr-un sat", ne-a precizat salariatul de la CJP, lasindu-ne impresia ca oricine poate veni sa-si depuna un dosar la o adresa situata cine stie pe unde si nu pe baza celei din buletinul de identitate. Cel putin, asa gindim noi ca ar trebui sa fie, dar poate ca sintem superficiali si rautaciosi daca vedem lucrurile corect.
La Vaslui, postasii hotarasc marimea pensiei
"Domnule, sa stiti ca mai modifica si oficiile, asa cum vor ei. Un alt exemplu. Pensiile astea care se duc la sfirsitul lunii, citeodata postasii nu le dau. Citeodata spun ca sumele sint prea mari si spun ca «nu, cum sa ai atita? duceti-va la Casa de Pensii si le luati». Am intilnit cazuri din acestea, cind vin oamenii la noi si ii intrebam «de ce nu v-au dat banii?» si atunci, acestia spun ca «mi-a aratat postasul cuponul, dar fiind o suma prea mare nu a vrut sa mi-o dea». Pe postasi nu ar trebui sa-i intereseze aceste cazuri. Noi am facut actele, noi raspundem. Ca e suma mare sau mica, trebuie sa i-o dea. In general, la platile intre 23 si 28 ale lunii se intimpla lucrurile acestea. Oamenii primesc atunci pe mai multe luni drepturile, de exemplu, pe doua-trei luni, si-atunci postasul se sperie «ce e cu suma asta mare?» si o inapoiaza la noi. Eu am mai vorbit cu domnul Marcu si i-am spus treaba asta", s-a aratat revoltata Morariu.
Dupa acest tir de declaratii si acuze este greu de spus cam la ce intelegere se va ajunge intre "combatanti". Cert este ca si intr-o parte si in cealalta exista multe situatii "neclare", asa cum le numeste directorul OJP, dar pina la urma va trebui gasita o cale de mijloc, pentru a nu suferi sutele de mii de oameni care au nevoie de serviciile celor doua institutii. (Daniel TANASUC)

Comentarii