Scolile speciale si caminele spital pentru copii pot ramine fara stapin

miercuri, 12 iulie 2000, 23:00
4 MIN
 Scolile speciale si caminele spital pentru copii pot ramine fara stapin

Pina la sfirsitul saptaminii trecute, Consiliul Judetean (CJ) Vaslui ar fi trebuit sa preia de la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) si Inspectoratul de Stat Teritorial pentru Persoane cu Handicap (ISTPH) mai multe scoli speciale si caminele-spital pentru copii (sau doar sectii ale acestora).
Insa, pina in momentul de fata acest lucru nu s-a realizat. Cele doua acte legislative care "vorbesc" de transfer – Hotarirea de Guvern nr. 261/2000 (aparuta pe 21 aprilie) si Ordonanta de Urgenta nr. 192/1999 – au prevazut ca termen limita pentru incheierea si semnarea protocoalelor data de 7 iulie.
Vasile Mihalachi, vicepresedintele CJ Vaslui, ne-a declarat ca transferul nu s-a realizat din cauza eternei lipse a banilor: "Noua ni se paseaza niste cheltuieli in plus, dar tot noi trebuie sa gasim sursa de finantare. CJ a adoptat bugetul in urma cu peste o luna. Ori, la ora actuala nu mai avem nici o resursa financiara pentru a sustine aceste unitati. Nu dorim sa preluam niste copii carora sa nu le putem asigura tot ce le trebuie pentru ca nu avem bani. Noi nu ne opunem acestui transfer, dar sa ni se dea si sursa de finantare."
Mihalachi ne-a mai precizat ca pentru Directia Judeteana pentru Protectia Copilului Vaslui, CJ face eforturi financiare serioase, iar preluarea in momentul de fata a unor noi institutii, fara a dispune de banii necesari, este un proiect nerealizabil. El ne-a spus ca si alte consilii judetene au refuzat sa preia aceste institutii din aceeasi cauza: lipsa banilor.
Totusi, celelalte doua institutii implicate in actiune – ISJ si ISTPH – lucreaza deja la intocmirea protocoalelor de preluare. Insa, Mihalachi a ramas ferm pe pozitii: "Nu se va realiza transferul pina ce nu ni se asigura si fondurile banesti necesare!"
Interventii ale Guvernului
Nu numai CJ Vaslui nu a respectat protocolul. Nici consiliile judetene Arges, Iasi, Suceava, Vilcea, Hunedoara si Giurgiu nu au semnat transferul. In consecinta, conducerea Ministerului Educatiei Nationale (MEN) a considerat ca este necesara o interventie a primului-ministru si a Ministerului Functiei Publice pentru a determina cele sapte consilii sa aprobe transferul.
MEN a cerut, de asemenea, Ministerului Finantelor sa modifice bugetul alocat educatiei pe anul in curs, in functie de transferul patrimoniului scolilor speciale.
Premierul Mugur Isarescu s-a intilnit vineri, la Palatul Victoria, cu membrii Comitetului de actiune pentru protectia drepturilor copiilor institutionalizati, pentru a gasi o rezolvare a problemelor care intirzie procesul de transfer al celor aproximativ 100.000 copii, al cladirilor in care locuiesc si al patrimoniului de la Ministerul Sanatatii, MEN si Secretariatul de Stat pentru Handicapati catre Agentia Nationala Pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC).
Pina acum, doar 91 de unitati scolare si medicale din intrega tara au fost transferate, pe baza de protocol, in subordinea ANPDC. Din aceasta cauza, au fost anuntate chiar masuri administrative pentru cei care tergiverseaza incheierea protocolului.

Lista institutiilor ar putea fi mai vasta
In datele puse la dispozitie de Prefectura Vaslui se regasesc mai multe institutii decit are in vedere CJ, in orice caz si altele decit cele care se regasesc enumerate in lege.
"De la Directia de Sanatate Publica (DSP), CJ va prelua sectiile de recuperare pediatrica de la Tutova si Birlad, o sectie de la Spitalul Codaesti si, eventual, sectia externa a Spitalului Malaiesti. Si de la Inspectoratul Scolar vor trebui preluate scolile speciale de la Bogesti, Negresti, Husi si Vaslui", a afirmat prefectul Dumitru Baltatu in conferinta de pe 10 iulie.
Gheorghe Stoica, secretarul CJ, are o alta lista: "De la DSP nu vom prelua nimic. Sectiile de copii distrofici de la Tutova si Codaesti nu fac obiectul transferului, intrucit in aceste unitati nu sint, cu preponderenta, copii aflati in dificultate. Ponderea o au cei care necesita tratament medical. Cei aflati in dificultate vor fi preluati de Directia Judeteana pentru Protectia Copilului (DJPC) Vaslui, urmind a se lua masurile de protectie adecvate: plasamente, adoptii, reintegrari in familie."
De la ISTPH, CJ va prelua doua unitati: Centrul de recuperare pentru copii cu handicap Husi si centrul similar de la Giurcani. "Centrul de la Husi nu poate fi preluat deocamdata pentru ca in aceasta unitate beneficiaza de protectie si adulti cu handicap sever. Din acesta cauza nu putem separa patrimoniului", a mai adaugat secretarul CJ Vaslui.
Numai pentru copiii de la Husi, calculele estimative indica potentiale cheltuieli pentru trimestrul doi al anului ce depasesc 5 miliarde de lei. Se pare insa ca, in cazul in care va fi preluata unitatea de la Husi, va fi preluata integral. Asupra Centrului de la Giurcani nu se pune problema. Departamentul de Stat pentru Persoane cu Handicap a acordat deja 2 miliarde de lei pentru aceasta institutie, alocatia de hrana pentru copii fiind dublata.
De la MEN, CJ va prelua Scolile ajutatoare de la Negresti si Bogesti, Scoala profesionala speciala Husi si Scoala pentru Surzi Vaslui.
Termenul limita – 14 iulie
Din calculele facute de CJ, pentru cel de-al doilea semestru al anului pentru sustinerea financiara a acestor unitati de ingrijire ar fi necesare 18,5 miliarde de lei.
Termenul limita de finalizare a protocolului si de semnare a acestuia a fost stabilit pentru 14 iulie. Deocamdata, reprezentantii CJ se ocupa de identificarea bunurilor imobile, stabilirea numarului personalului necesar etc. "Prin aplicarea acestei legi, vom prelua 968 de copii aflati in dificultate. Legea este buna, pentru ca se face separarea activitatii de protectie de procesul educational si de asistenta medicala. Dar pentru a duce la indeplinire acesta preluare avem nevoie de bani", a tinut sa mentioneze Gheorghe Stoica.
Ultima ora
Chiar daca Inspectoratul Scolar Judetean a realizat deja un model de protocol pentru predarea celor patru unitati scolare trecute in HG 261/2000, CJ Vaslui nu a semnat inca protocolul.
Ioan Manole, presedintele CJ, ne-a declarat ieri: "Pina cind nu ne vor fi virati banii, nu vom prelua nici o unitate de invatamint sau vreuna de la ISTH. Discutii am purtat cu toti, dar ne-am oprit la aceasta etapa." Deocamdata, viitorul copiilor din institutiile respective ramine incert. (Ana JITARITA, Razvan Calin)

Comentarii