Seceta a "mincat" jumatate din recolta de anul acesta

miercuri, 16 august 2000, 23:00
2 MIN
 Seceta a "mincat" jumatate din recolta de anul acesta

Seceta prelungita ce s-a abatut anul acesta asupra judetului Vaslui a afectat in proportie de 50% culturile de griu, orz sau orzoaica de primavara. Au existat unele culturi, asa cum este si rapita de ulei, unde rezultatele au fost cu mult sub asteptari. S-au recoltat cu greu 599 de kilograme la hectar, in conditiile in care la aceasta cultura se pot obtine chiar si 3000 de kilograme la hectar. Nici la griu situatia nu a fost mai stralucita. In judetul Vaslui au fost cultivate cu griu 40.989 de hectare de pe care s-au obtinut 51.291 de tone. Productia medie la hectar a fost de 1.251 kilograme.
Mihai Filipeanu, directorul general al Directiei Generale a Agriculturii si Alimentatiei (DGAA) Vaslui, ne-a declarat ca productia de griu de anul acesta este cea mai mica din ultimii zece ani si ca rezultatele slabe se datoreaza atit secetei cit si tehnologiei invechite folosita mai ales in gospodariile taranesti. "In conditiile in care se ara cu vaca si se seamana cu mina, rezultatele nu pot fi decit foarte slabe. Au fost si cazuri in care s-au recoltat abia 700 de kilograme de griu la hectar. La societatile agricole mari, productiile au fost cu mult mai bune in ciuda conditiilor naturale vitrege. SC Comcereal SA a obtinut pe 5.000 de hectare productii de 2.500 de kilograme la hectar. La SC Agrocomplex SA Birlad si SC Agroovinex SA Vetrisoaia productiile au fost chiar mai mari", ne-a declarat Mihai Filipeanu.
Productii mici nu s-au inregistrat numai la culturile mentionate. Anul acesta in judetul Vaslui au fost semanate cu orz 2.985 de hectare de pe care s-au obtinut 7.020 de tone. Productia medie la hectar a fost de 2.424 de kilograme.
O productie ridicola s-a inregistrat la orzoaica de primavara. De pe cele 3.091 de hectare cultivate s-au recoltat 1.690 tone, ceea ce inseamna o productie medie la hectar de 547 de kilograme. Recolta slaba de anul acesta a dus la o crestere exploziva a preturilor produselor agricole.
Preturile au crescut inca de pe vremea secetei. Costul unui kilogram de faina de griu a crescut de la 3.000 de lei la 9.000 de lei. Specialistii considera ca preturile vor creste de cel putin doua ori in aceasta toamna atit ca urmare a recoltei slabe cit si a cresterii preturilor la energie electrica si combustibili. Se asteapta ca suprafetele ce vor fi insamintate cu griu in aceasta toamna sa fie mult mai mici. Daca anul trecut au fost insamintate 40.989 de hectare, anul acesta va fi vorba de aproximativ 35.000 de hectare. Este foarte greu pentru producatorii individuali sa insaminteze un hectar cu griu in conditiile in care cheltuielile (arat, semanat, saminta) se ridica la peste doua milioane de lei.
Mihai Filipeanu ne-a mai spus ca nici la porumb nu se asteapta productii prea mari. In aceasta saptamina a inceput treieratul florii soarelui pe cele peste 30.000 de hectare cultivate in agricultura judetului Vaslui. De asemenea, au fost arate peste 30% din suprafete eliberate de culturile paioase recoltate in aceasta vara. (Marius HERMENIUC)

Comentarii