SECETA

marți, 04 august 1998, 23:00
6 MIN
 SECETA

In ciuda faptului ca meteorologii au prognozat ploi pentru inceputul si mijlocul lunii august, caldura este tot mai insuportabila. Zilnic, vasluienii se roaga sa mai cada citiva stropi de ploaie si se uita plini de ciuda la soarele care in ultimele saptamini le-a facut viata un iad.
Dupa cum informeaza Exploatarea de Gospodarire a Apelor (EGA) Vaslui, in urmatoarele trei zile, respectiv miercuri, joi si vineri, valorile termice ale aerului se vor mentine foarte ridicate atit noaptea (circa 20 de grade Celsius) cit si ziua (peste 30 de grade Celsius).
In aceste conditii, fenomenul de seceta puternica se va agrava. La ora actuala, continutul de apa din sol pe profilul de un metru, la culturile prasitoare a scazut, pina la coeficientul de ofilire. Deficitele de apa ating 1.400-1.900 metri cubi/hectar, mai ridicate chiar, in sudul judetului.
Seceta cea mai mare se inregistreaza in lunca riului Prut, din cauza solurilor nisipoase care au retineri de apa mai mici. In zona Vasluiului, cele mai afectate sint culturile de porumb si griu miriste. In partile Birladului, deocamdata, este lovit de seceta doar porumbul. In zona Husului, porumbul, via si griul miriste sint pe punctul de a se usca. Aceasta cu toate ca ultimele cantitati de precipitatii cazute razlet pe 26 iulie au inregistrat cele mai mari valori in Lunca Prutului: 39 l/mp la Broscosesti, 19 l/mp la Bumbata, 14,6 l/mp la Falciu, 13 l/mp la Drinceni. In rest, valorile nu au depasit 10 l/mp.
Trist este si faptul ca agricultorii nu au bani pentru irigatii, care ar mai putea salva o parte din culturi si din munca lor din acest an. Pentru cei interesati, le reamintim ca RA Imbunatatiri Funciare mai executa irigatii, in special pe Lunca Birladului. In conditiile actuale, un hectar stropit costa aproximativ 100.000 de lei, in functie de cultura.
In urmatoarele trei zile, vremea se mentine calduroasa si caniculara, mai ales in sudul judetului. Cerul va fi variabil, mai mult senin. Vintul va sufla slab la moderat. Temperaturile minime nu vor cobori sub 20 de grade Celsius, iar maximele vor atinge si chiar depasi 38 de grade Celsius.
Aer irespirabil in salile de operatie din Vaslui
In ultimele patru zile, Serviciul de Ambulanta Vaslui a fost solicitat de 140 de ori, pentru afectiuni care, a declarat asistenta Luciana Pandele, nu s-au acutizat de la temperaturile ridicate ci de la neaplicarea la timp a unui tratament medicamentos.
In Spitalul Judetean Vaslui insa, situatia e jalnica. In saloane e caldura mare, iar in salile de operatie, aerul este irespirabil.
In sectia TBC s-a inregistrat un singur incident. Pe 3 august a lesinat un pacient. Medicul primar ftiziolog Mariana Girban, director adjunct al Spitalului Judetean, a precizat ca, in mare parte, situatia in sectie este sub control. Pacientii stau in saloane, cu geamurile deschise, isi pun comprese si evita plimbarile prin soarele puternic: "Bolnavii au tensiunea mica si nu-i las sa iasa afara. Ma bucur ca oamenii sint cooperanti, nu mai sint bolnavii de altadata rautaciosi si recalcitranti."
Cel mai greu este pentru bolnavii care stau acasa si care nu sint sub supraveghere medicala. In aceeasi masura, canicula ii afecteaza pe batrini, pe cei hiper si hipotensivi. Ei nu se pot adapta la modificarile de tensiuni si sint predispusi, oricind, la accidente vasculare. In decurs de numai citeva zile, doctorita Girban a semnat doua certificate de deces, pacienti care au murit din cauza accidentelor vasculare. Directorul adjunct al Spitalului semneaza certificatele de deces numai pentru cei care au boli cunoscute si nu mai este necesara autopsia.
"Medicii nu au timp sa lesine"
Cine are nesansa ca, in aceste zile, sa intre in sala de operatie, medic sau pacient, traieste un iad. In salile de operatie nu exista instalatii de aerisire. Ventilatoarele sint interzise, iar geamurile nu pot fi deschise pentru ca aerul nu poate fi sterilizat, iar viata pacientilor ar fi pusa in pericol. Desi au existat citeva intentii bune din partea FPS Vaslui, care a promis o sponsorizare cu aparate de aer conditionat pentru blocul operator, pina acum nu a fost finalizata. Iar peste citeva zile, temperaturile se vor regla.
"In salile de operatii, este groaznic de cald. Nu exista cuvinte pentru a descrie conditiile in care lucreaza medicii din orice ramura a chirurgiei. Medicii care intra in sala au, pe linga costumele de doctor si echipament special cu masti, manusi de plastic. Nu au timp nici macar sa lesine", a declarat medicul primar Mariana Girban.
24 de persoane internate la urgenta in spitalele birladene
In doar o singura zi, pe 3 august, din cauza caldurii excesive, in spitalele birladene au fost internate, la urgenta, 24 de persoane. Copiii sint afectati de boli diareice, accese de spasmofilie sau insolatie.
La fel de expusi au fost cardiacii si hipertensivii. Majoritatea solicitarilor venite la Statia de salvare Birlad s-au datorat accidentelor vasculare. Din fericire, toate persoanele au fost salvate. Exceptie a facut un pacient din Zorleni, care in drum spre spital a decedat din cauza unui accident vascular, pe 1 august. Nu sint scutiti nici bolnavii internati in spital.
"In saloane caldura este foarte mare, secondata si de invazia tintarilor, pe care nu o putem stapini. Pentru o dezinsectie ar fi necesare citeva sute de mii de lei. Pe linga faptul ca nu avem bani, efectele sint valabile pe o perioada de doua-trei zile. Cit despre instalatiile de climatizare, acestea sint imposibil de procurat. Din cele trei sali de operatie ale spitalului, doar doua sint utilate cu instalatii de aer conditionat. Si pe acestea le-am obtinut din sponsorizari. In ceea ce priveste a treia sala, conditiile sint jalnice. Aici temperatura se ridica la aproape 70 de grade Celsius. Este o temperatura excesiva in comparatie cu cea care ar trebui sa existe in mod normal: 20-24 grade Celsius. De aceea, aceasta sala o folosim doar pe timp de noapte sau in zilele de simbata si duminica, cind celelalte sint inchise pentru dezinfectie", ne-a declarat medicul Gregor Grigorovici, seful sectiei chirurgie a Spitalului de Adulti Birlad.
Sahara industriala
Caldurile caniculare din ultimele zile au inceput deja sa-si puna amprenta asupra modului de viata al birladenilor. Afara, in casa, sau la locul de munca, oamenii fac fata din ce in ce mai greu aerului torid. Aceasta nu ii impiedica totusi mearga la serviciu. Aceasta obligativitate devine tot mai dificil de indeplinit, in special pentru salariatii unitatilor industriale. Halele imense in care sint nevoiti sa munceasca, dotate pe deasupra cu utilaje care functioneaza pe baza de energie termica sau electrica, sint o adevarata povara pentru muncitori. O recunosc pina si conducerile acestor societati.
Toader Ariton, lider de sindicat la Rulmenti, ne-a declarat: "Oamenii nostri fac fata caldurii din ce in ce mai greu. In mod normal, temperatura propice mediului de lucru, in intreprinderea noastra, este de 18 grade pe timp de vara si de iarna. In momentul de fata, aceasta este mult mai mare. Majoritatea salariatilor au inceput sa munceasca dezbracati. In acest sens, am inaintat conducerii unitatii o sesizare oficiala. Urmeaza a se lua o serie de masuri pe care ni le va comunica in curind".
O situatie similara poate fi intilnita si la Fepa. Potrivit declaratiei directorului economic, Eugen Nichita, "sindicatul si conducerea unitatii au inceput sa negocieze cu privire la imbunatatirea conditiilor de lucru ale salariatilor".
Paradoxal, la Abrom lucrurile par sa se desfasoare relativ bine, asa cum a apreciat directorul Geta Prisecaru: "In sectii, temperaturile sint normale. Salariatii sint obisnuiti cu caldura mare."
Consumati multe lichide si fructe bogate in vitamine
Efectele provocate de canicula ar putea fi diminuate daca si legislatia in vigoare ar acorda protectie salariatilor, asa cum se intimpla in tarile civilizate. Din pacate, in Romania, Codul Muncii nu a mai fost modificat din 1972. Totusi, zilele acestea, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a initiat un proiect de lege care sa reglementeze ca, pe timp de canicula, cind temperaturile depasesc 40 de grade Celsius, programul de lucru sa fie diminuat la sase ore.
Reamintim cititorilor nostri ca, pentru a evita situatiile neplacute, este indicat sa-si ia masuri de
protectie. In primul rind, trebuie evitate deplasarile in timpul zilei. Cei care sufera de afectiuni cardiace (hiper si hipotensiune arteriala, insuficienta cardiaca si toate persoanele de virsta a treia) este bine sa renunte la efort fizic si sa consume multe fructe bogate in vitamine.
Mai precizam ca soarele actioneaza foarte puternic intre orele 11 – 17 si nu uitati sa consumati 1,5 l – 2,5 l de lichide. Chiar daca bauturile racoritoare sint scumpe, apelati la apa de izvor, sifon, ceaiuri sau, in ultima instanta la apa de la chiuveta. (Theodor ISTRATE, Ramona PATRUNSU, Roxana Sgarcea, Simona MIHAILA)

Comentarii