Sufocati de taxe si impozite

marți, 25 aprilie 2000, 23:00
4 MIN
 Sufocati de taxe si impozite

Intreprinderile mici si mijlocii (IMM) sint la aceasta ora singurele firme care alimenteaza constant si la timp bugetul local si pe cel al statului. Anumite sectoare (invatamint, sanatate, protectie sociala) si institutii vitale pentru stat (parlament, guvern, primarii) depind de acesti bani. Nu acelasi lucru se poate spune si despre colosii industriali sau societatile comerciale cu capital majoritar de stat, care in cele mai multe cazuri au datorii uriase la bugetul statului.
In aceste conditii, pentru a stringe citi mai multi bani, necesari ca aerul, statul a emis din 1989 incoace fel si fel de legi care au dus la cresterea aberanta a fiscalitatii, impediment major in dezvoltarea sectorului privat. Patronii IMM-urilor sint sufocati de tot felul de taxe, impozite si contributii la diferite fonduri speciale si sociale, pe care trebuie sa le plateasca la timp, altfel majorarile si penalitatile ii vor baga pina la git in datorii.
Pentru a protesta impotriva multitudinii de taxe, IMM-urile au amenintat, la inceputul acestui an, cu o greva fiscala. Insa, intelegatori pentru a nu stim cita oara, au aminat-o pina in aprilie.
Zilele acestea, parlamentarii au reintrodus facilitatile fiscale pentru IMM in Legea bugetului. Ieri, conform tuturor promisiunilor, ar fi trebuit votata aceasta lege importanta. Pina la inchiderea editiei nu am aflat daca s-a intimplat asa sau nu.
R elaxare sau impovarare fiscala?
In acest an, relaxarea fiscala mult promisa se traduce in obligatia firmelor de a plati peste 90 de taxe si impozite. Unul dintre cele mai mari impozite (25%) este cel pe profit. Impozitul pe dividende este de 10%. Contributia pentru asigurarile sociale de stat difera de la o societate la alta si este cuprinsa intre 30 si 40%. Contributia pentru pensia alimentara este de 5%, iar taxa pe valoarea adaugata (TVA) s-a uniformizat la 19% si este suportata, de cele mai multe ori, de populatie.
"Se vorbeste despre relaxare fiscala, dar, din contra, este impovarare fiscala pe umerii agentilor economici. Generalizarea TVA la 19% a dus la scaderea puterii de cumparare a consumatorilor si ca atare la restringerea pietii de desfacere si, indirect, reducerea capacitatilor de productie, cu consecinte normale spre decapitalizarea IMM-urilor. Se spune ca s-a micsorat impozitul pe profit (IMM nu mai au profit) insa in acelasi timp s-au modificat normele de contabilizare a veniturilor si cheltuielilor, prin modificarea nomenclaturii cheltuielilor nedeductibile. Rezultatul: marirea bazei de impozitare", ne-a declarat Ovidiu Copacinschi, presedintele Asociatiei patronale a IMM Vaslui.
Societatile comerciale mai platesc impozitul pe cladiri, teren, taxe vamale si contributia la fondul special pentru dezvoltarea punctelor de control pentru trecerea frontierei. Taxele pentru mijloacele de transport, pentru eliberarea certificatelor, vizelor si autorizatiilor in domeniul constructiilor nu trebuie uitate. Consistente sint si taxele pentru publicitate, afisaj si reclama.
Pentru ca salariatii unei societati sa beneficieze de asistenta medicala gratuita, trebuie ca firma unde acestia lucreaza sa achite taxa de asigurari sociale de sanatate, in valoare de 7% din salariul angajatului.
Fondurile speciale scurg de bani IMM
Un capitol aparte la care IMM cotizeaza din plin sint fondurile speciale. Fondul de solidaritate sociala pentru persoanele cu handicap (3%), pentru promovarea si dezvoltarea turismului, fondul special pentru sanatate, pentru dezvoltarea sistemului energetic, fondul special al drumurilor, fondul national de solidaritate, fondul special de sustinere a invatamintului de stat, fondul pentru plata ajutorului de somaj sint doar citeva locuri in care se duc alti bani munciti. Sirul insa poate continua: taxa pentru autorizarea comercializarii bauturilor alcoolice, cafea si tutun, taxa pentru eliberarea autorizatiilor sanitar-veterinare, taxa pentru autorizatii fito-sanitare, taxa pentru serviciile prestate de Consiliul Concurentei etc.
Din cauza fiscalitatii excesive, patronii au anuntat, in februarie, intrarea in greva fiscala, lucru care insemna incetarea achitarii taxelor si impozitelor catre stat. Dupa negocieri indelungate cu Guvernul, protestul a fost aminat cu 51 de zile, termenul expirind pe 7 aprilie. Lucrul care ii face pe patroni sa nu intre in greva este propunerea Comisiei de Buget – Finante a Parlamentului de a elimina din Legea bugetului articolele de lege care anuleaza Legea 133/1999, privind IMM.
"Este un lucru bun daca se va face asa ceva. Asteptam sa vedem ce hotaraste Parlamentul. Daca va vota asa cum a propus Comisia de Buget – Finante, obiectul grevei cade. Este de fapt ceea ce toti politicienii au afirmat: ca sustin IMM. Vrem sa vedem aceasta sustinere, iar parlamentarii au acum sansa sa arate acest lucru in Parlament. Altfel inseamna ca au fost numai vorbe goale", a precizat Copacinschi.
Joia trecuta, reprezentanti ai Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMM) au pichetat sediul Guvernului si au depus coroane de flori in semn de protest fata de nerespectarea de catre premierul Mugur Isarescu a promisiunilor initierii unui dialog cu reprezentantii IMM. Reprezentantii CNIPMM au sustinut ca actiunea lor este premergatoare declansarii unui proces fiscal si a unor inchideri temporare de firme, lucru care va avea ca efect imediat trimiterea in somaj a sute de mii de angajati.
Vineri, 21 aprilie, parlamentarii au reintrodus in Legea bugetului facilitatile suspendate prin Ordonanta 17/2000, privind TVA. Ramine de vazut care va fi forma finala a legii, care, teoretic, ar fi trebuit sa fie votata ieri. (Nicu VIRLAN)

Comentarii