UM 01651 Vaslui a fost rasa de pe fata pamintului

vineri, 14 august 1998, 23:00
4 MIN
 UM 01651 Vaslui a fost rasa de pe fata pamintului

Inceputa pe 15 iunie 1998, restructurarea Armatei Romane este in plina desfasurare. Ea va dura pina la sfirsitul acestui an, iar in unele unitati militare, pina la mijlocul anului viitor. Este etapa premergatoare formarii armatei de profesionisti, in perspectiva anilor 2005-2010. Demersul urmareste aderarea cit mai rapida a tarii in structurile NATO. Programul cuprinde, printre altele, desfiintarea unor unitati militare si disponibilizarea sau trecerea in rezerva a personalului angajat.
In cadrul Garnizoanei Vaslui, singura unitate afectata de restructurare este Unitatea Militara (UM) 01651, de protectie impotriva armelor nucleare, bacteriologice si chimice.
Dupa 36 de ani de activitate, vineri 14 august, in cadru festiv, s-a anuntat inchiderea unitatii. UM 01651 s-a infiintat in 1962, iar pe parcursul anilor a avut mai multe denumiri si profile. Din aprilie 1963, a devenit unitate militara de protectie impotriva armelor nucleare, bacteriologice si chimice. Desfiintarea acestei unitati are loc in baza ordinului ministrului Apararii Nationale N 052/1998. Restructurarea a inceput pe 15 iunie si a durat la Vaslui doua luni. Ministerul Apararii Nationale (MApN) a avut grija sa-si protejeze cadrele care au optat pentru disponibilizare in baza Ordonantei 7/1998.
Unii militari vor primi peste 60 de milioane de lei
Militarii care au dorit sa fie pensionati si cei care au implinit cel putin 20 de ani de activitate (vechime ca militar), pe baza rapoartelor personale ale fiecaruia, vor primi plati compensatorii, in functie de numarul de ani de serviciu prestat. Cadrele militare care au implinit ca vechime in serviciu 30 de ani, pot primi pina la sase solde (ajutoare de iesire la pensie).
Vor fi cazuri cind persoane foarte tinere, unele in virsta de doar 41-42 de ani, vor iesi la pensie.
In functie de diferenta dintre virsta reala si virsta de pensionare (55 de ani), prevazuta de Legea cadrelor militare 80/1995, conform gradului pe care il are, fiecare cadru in rezerva va primi cite doua salarii brute pentru fiecare an pe care il mai are pina la virsta pensionarii. De exemplu, un ofiter care are vechime 30 de ani, virsta de 47 de ani si gradul de locotenent-colonel, dupa lege el trebuie sa iasa la pensie la 55 de ani. El a optat pentru pensionare, drept pentru care va primi 16 salarii brute (8 ani x 2 salarii/an). Un total de 22 de solde. La un salariu de 2,5 milioane de lei pe luna, locotenent-colonelul cu pricina va incasa 50 de milioane de lei. Exista insa si persoane care vor primi peste 60 de milioane de lei.
Valoarea acestor salarii se stabileste dupa niste norme metodologice in care sint prevazute mai multe criterii: studii, functia ocupata, grad, abateri si altele.
Vor primi plati compensatorii si salariatii civili, precum si militarii angajati pe baza de contract.
Cadrele militare care au optat pentru disponibilizare si care doresc sa se rincadreze in armata vor constitui un asa-numit "grup de sprijin". Ele vor face parte din acest grup pina cind, in urma restructurarii altei unitati militare, vor aparea locuri disponibile. In functie de optiunea cadrului militar si postul liber ce i se poate oferi, el se poate incadra in unitatea respectiva. Din informatiile pe care le detinem, deja o parte din cei disponibilizati au fost repartizati in garnizoanele din Iasi, Roman, Birlad si chiar Vaslui.
Militarilor angajati pe baza de contract li se ofera posibilitatea sa dea un nou concurs pe posturile care au ramas disponibile in garnizoana. Daca reusesc sa treaca de concurs, li se va face un nou contract si vor avea vechime neintrerupta in cimpul muncii.
Secretul lui Polichinelle: 90 de persoane au fost date afara
Dupa cum ne-a declarat colonelul Ioan Cornea, seful Protectiei Nuclearo-Bacteriologico-Chimic (NBC) si a Mediului al Armatei a II-a, "este greu de spus cifra celor disponibilizati, pentru ca, in general, ea a fost comunicata la global. In momentul in care noi am incercat sa disecam cifrele acestea, pe micile unitati si pe celelalte, intram intr-un domeniu sensibil, al protectiei informatiilor. Deci ele au fost comunicate la nivel national. Pot sa va spun ca la ultima sedinta de analiza, numarul cererilor pentru disponibilizari si pensionare este aproape dublu fata de bugetul alocat ministerului pentru programul de restructurare. In cazul acesta, cererile se vor aproba pe masura restructurarii unitatilor militare."
Cu toate secretomania colonelului Cornea, Monitorul va poate informa ca numarul celor concediati este de aproximativ 90 de persoane.
In privinta cladirilor si terenurilor ce vor ramine in urma desfiintarii unitatilor militare, exista un studiu general al MApN in care este prevazut ce se va intimpla cu acest patrimoniu.
"A fost un angajament ca odata cu disponibilizarea unei parti din cadrele militare, mijloacele fixe sa fie predate societatii civile, cu alta destinatie. Modalitatea se va stabili de la caz la caz prin hotarire de Guvern", a mai precizat colonelul Ioan Cornea. (Theodor ISTRATE)

Comentarii