Unde mergem in week-end?

vineri, 07 iulie 2000, 23:00
4 MIN
 Unde mergem in week-end?

A devenit o obisnuinta pentru familiile vasluiene sa-si petreaca sfirsiturile de saptamina la padure sau pe malul baltilor de pe linga Vaslui. Desi nu beneficiaza de un cadru natural deosebit, Vasluiul nu duce lipsa de locuri unde localnicii isi pot petrece clipele libere in sinul naturii. Gratarele, micii si berea fac ravagii in padurile de la Brodoc si Paiu sau pe malul barajelor de la Puscasi, Delea sau Solesti. Nici strandul din Vaslui nu este neglijat, desi unii se cam pling ca se aleg cu mincarimi de epiderma dupa ce fac baie in bazin.
Micii de la Brodoc
Popasul ce apartine SC Racova SA, amplasat in padurea de la Brodoc, este un loc ideal de recreere pentru vasluienii care merg acolo. Exista o vorba care spune ca nicaieri in Vaslui nu se maninca mici mai buni ca aici. In apropierea popasului sint doua poienite care la sfirsit de saptamina devin neincapatoare pentru cei care merg acolo cu masinile sau cu autobuzul de Balteni. Micii preparati de bucatarii de la popas sint celebri pentru gustul lor deosebit si de aceea clientii nu lipsesc.
Pescuit pe bani
Un alt loc unde zeci de familii vasluiene se deplaseaza la fiecare sfirsit de saptamina este Delea. Cele doua baraje de aici pot oferi satisfactii deosebite celor care invata rimele sa inoate, respectiv pescarilor. Primul baraj este concesionat de intreprinzatorul Mielu Pusca. Impatimitii care platesc 50.000 de lei pe zi se pot chinui in voie pentru a aduce pe mal carasii si bibanii care vietuiesc in apa baltii. De scaldat nu poate fi vorba. Paznicii angajati de Pusca nu permit acest lucru, iar cei care doresc sa se balaceasca se aleg si cu o sumedenie de injuraturi de la pescarii care asteapta "sa muste".
Al doilea baraj apartine Asociatiei Judetene a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi. Aici pescuitul carasilor ce nu depasesc lungimea unui creion se face numai pe baza unui permis vizat contra sumei de 480.000 de lei pe an. Lumea buna care si-a facut vile pe Delea se simte insa foarte bine in fata unui gratar si a unor navete de bere "mofturoasa".
Cei mai multi vasluieni merg la Puscasi sau la strand
Aproape in fiecare sfirsit de saptamina, malurile barajului de la Puscasi sint pline de lume. Vasluienii vin aici la pescuit si la recreere. Conform declaratiilor patronilor de circiumi de pe malul lacului, in fiecare week-end aici vin mai mult de 500 de oameni. Problema este ca deseori intre paznicii lacului si "turisti" se isca niscaiva certuri. Discutiile apar ca urmare a pescuitului ilegal si a spalatului masinilor direct in balta.
Locul in care vasluienii se racoresc cel mai adesea ramine strandul de la baza sportiva Moldosin. Nicolae Cozma, administratorul strandului ne-a declarat: "Capacitatea strandului este de 1.500 de locuri. La sfirsit de saptamina aici vin maxim 500 de oameni. Schimbam apa din doua in doua saptamini si nu sint probleme cu bolile de piele."
Pretul de intrare la strand este de 8.000 de lei pentru adulti si 5.000 de lei pentru copii.
Si birladenii prefera strandul
Ca sa scape de dogoarea apartamentelor, la sfirsit de saptamina, multi birladeni evadeaza in mijlocul naturii. Ei prefera sa mearga cu familia sau cu prietenii la strand, la gradina publica sau in padurile din imprejurimile Birladului.
Cei care doresc sa iasa doar pentru citeva ore in mijlocul naturii merg in Gradina publica. Aleile umbrite de arbori seculari ofera oamenilor un loc de refugiu. Cu cit se inainteaza in padure, cu atit zgomotele orasului sint estompate de ciripitul pasarilor si fosnetul frunzelor. Copiii se delecteaza privind animalele si pestisorii de la Gradina zoologica. Intrarea este de 2.500 de lei pentru adulti si de 1.250 de lei pentru copii.
Birladenii care doresc sa se bronzeze, se echipeaza in costume de baie si pornesc spre strand. Dupa ce platesc intrarea, cite 10.000 de lei adultii si 5.000 de lei copiii, se aseaza la plaja, sau se scalda in cele trei bazine ale punctului de agrement. Pe cei care ii "usuca" setea, cumpara bere, sucuri si inghetata de la terasa strandului, iar flaminzii se infrupta cu mici.
Chiar daca nu este voie, se face baie si la Barajul Ripa Albastra. Zeci de oameni se duc acolo pentru plaja, scalda si mai ales pentru un gratar cinstit cu prietenii.
Multi birladeni care au mijloc de transport propriu prefera sa mearga in padure la Dealu Mare, Trestiana sau la Cring. Aglomeratia cea mai mare este la Cring. In special duminica. Cu greu se gaseste un loc mai retras. Pe la orele amiezii, padurea vuieste de muzica de la casetofoane, in aerul uscat de seceta adie miros de fum si carne fripta. Lumea se racoreste cu cite un sprit sau o bere scoasa de sub umbrarul unui tufis. Spre seara, soselele spre Birlad sint aglomerate de masini cu oameni bine dispusi care au uitat pentru citeva clipe de problemele cotidiene. (Marius HERMENIUC, Marilena PINTEA)

Comentarii