Zece suflete traiesc in aceeasi camera

Subtitlu

miercuri, 11 martie 2009, 00:31
4 MIN
 Zece suflete traiesc in aceeasi camera

Zece oameni impart aceeasi camera, singura incapere locuibila a unei case de pe un virf de deal, la Boureni. Familia Buzuleac a inceput sa construiasca aceasta casa in urma cu mai bine de patru ani. Lucrarile la casa s-au oprit la un moment dat, insa copiii au aparut in fiecare an si inainte, si dupa aceea.

Acum, cei doi parinti au 13 copii, dintre care opt stau cu ei in casa cu o singura camera de nici zece metri patrati. Sapte dintre acestia sint minori. Alte trei fete, de 23, 24 si 25 de ani, s-au casatorit si au plecat in lume.

Daniela e acum in Italia, iar de acolo si-a chemat si doi dintre frati, Petronel si Ionut, de 20 si 19 ani, sa-si gaseasca un rost. Maria, care are 23 de ani, s-a casatorit si s-a mutat in Fintinele. Ca sa-si ajute parintii, l-a luat la ea pe cel mai mic dintre fratiori, Denis, care are abia sase saptamini. Nici unul dintre cei care stau in Boureni nu lucreaza, singurele lor surse de venit fiind alocatiile copiilor si ajutorul social. Drept urmare, situatia lor a intrat in atentia Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Iasi.

Antena Digi, aragaz si frigider

O echipa a Directiei a mers ieri la fata locului pentru a face o ancheta sociala si a stabili care sint masurile potrivite pentru a rezolva situatia familiei Buzuleac. Insotiti de asistenta sociala din sat, am ajuns cu greu la locuinta familiei, undeva la capatul satului pe un deal unde batea vintul foarte puternic din toate partile. In camera mica in care stau zece membri ai familiei se ivesc capete de copii de unde nu te astepti. Contrar asteptarilor, micutii zimbesc si par bucurosi de oaspeti, chiar daca acestia erau nepoftiti. Luati la intrebari despre situatia lor, barbatii din familie tac, lasind-o pe mama sa povesteasca tot ce-i doare.

Femeia explica situatia si da asigurari ca vor face in asa fel incit copiii sa nu sufere de nimic. "Ne mai trimite fata din Italia bani, depinde cit ii cer. Si fata cealalta a spus ca ne da o vitica mai la toamna. O sa reparam si cealalta camera, dar mai astept pina ma fac eu bine", spune Mariana Buzuleac, in virsta de 44 de ani, care inca se reface dupa ultima nastere.

Chiar daca e o singura camera in care se poate locui, aceasta beneficiaza de tehnologia lumii moderne, televizor cu antena Digi, aragaz si frigider. Pe de alta parte, toate hainele familiei sint depozitate in alta camera, in genti mari. De altfel, camera in care locuieste familia este singura care beneficiaza de ferestre si usi, restul casei dind impresia ca se poate prabusi oricind.

"Parintii trebuie responsabilizati, nu putem merge direct sa scoatem copiii din familie, mai ales ca, din cite am vazut, exista o relatie buna intre parinti si copii. Important este ca trebuie sa-si dea seama de necesitatea unei schimbari pentru binele copiilor. Trebuie ajutati, sprijiniti si educati. Daca totusi lucrurile ramin la fel, atunci vom fi nevoiti sa luam minorii si sa le asiguram un trai decent", a declarat Gabriela Catana, sefa Serviciului pentru Situatii de Urgenta din cadrul DGASPC.

Barbatul familiei pare a fi totusi Vasile, un pusti de 16 ani care ne arata restul casei si care explica modul cum vor face ei reparatii acolo. Din cauza ca a luat bataie de la niste colegi, Vasile a renuntat la scoala dupa ce a terminat clasa a IV-a. Doar patru dintre copii frecventeaza acum cursurile scolii.

Primarul: "Oamenii sint lenesi si prefera sa astepte ajutorul celorlalti"

Pe de alta parte, reprezentantii Primariei Bals, de care tine localitatea Boureni, spun ca familia Buzuleac a tot avut parte de ajutoare, insa au fost prea lenesi ca sa schimbe ceva din situatia lor. "Nu prea vor sa munceasca. Au mai primit haine de la vecini, dar, ca sa nu le spele, le-au dat foc. Pe barbat l-am angajat paznic la ferma, insa nu statea deloc acolo pentru ca prefera sa plece acasa. Au primit faina si zahar, si au preferat sa vinda produsele. Nu stiu sa se gospodareasca. Nu si-au abuzat niciodata copiii, insa sint lenesi si prefera sa astepte ajutorul celorlalti in loc sa munceasca ei", a spus primarul Constantin Apostol.

Speranta familiei este reprezentata acum de cei doi baieti mai mari. Acestia vor pleca la munca in Italia in curind si parintii asteapta sa primeasca bani de la ei ca sa termine de construit casa. Totusi, timp de trei luni, familia va fi atent monitorizata de catre DGASPC. Daca in acest interval de timp situatia lor nu se schimba, cei doi parinti risca sa-si piarda copiii.

Comentarii