„Suflete moarte“ la Teatrul Luceafarul

vineri, 16 martie 2007, 18:54
1 MIN
 „Suflete moarte“ la Teatrul Luceafarul

Piesa „Suflete moarte", dupa celebrul roman al lui Nikolai Vasilievici Gogol, regizata de Ion Sapdaru, este povestea unui negustor care a descoperit o cale originala de a se imbogati: cumparind suflete.

Actiunea se petrece intr-o localitate din Rusia secolului al XIX-lea. Atmosfera acelor vremuri este reconstituita atit prin costumele realizate de Rodica Arghir, cit si prin scenografia semnata de Mihai Pastramagiu.

„«Cea mai mare victorie a Diavolului a fost atunci cind omul a crezut ca el nu exista», a spus D. Merejkovski intr-un eseu dedicat poemului in proza «Suflete moarte». Frisonul constant pe care il am atunci cind recitesc aceasta capodopera vine tocmai de la aceasta afirmatie a lui Merejkovski. Cicikov, negustorul de suflete moarte, nu mi se arata ca un diavol. E chiar simpatic, pe alocuri. Insa Cicikov este diavolul!", spune  regizorul Ion Sapdaru.

„Diavolul" este interpretat de actorul iesean Octavian Jighirgiu. „Cicikov este un gainar marunt, dar care a descoperit o modalitate geniala de a deveni un speculant de mare clasa. El este un personaj malefic prin prisma afacerii pe care o manevreaza, insa ca om este cit se poate de simplu. Un personaj  care umbla dupa inavutire, asemenea multora din societatea actuala", spune Octavian Jighirgiu despre personajul pe care il interpreteaza.

Comentarii