A fost lansat primul film documentar 3D romanesc, care promoveaza Maramuresul

marți, 31 ianuarie 2012, 10:03
3 MIN
 A fost lansat primul film documentar 3D romanesc, care promoveaza Maramuresul

"Culegatorii de folclor" face parte din prima trilogie de documentare 3D artistice etnografice din Romania si va mai include titlurile "Mos Pupaza" si "Nunta in Maramures". Cele trei productii au scopul de a promova Maramuresul si traditiile sale, iar daca acestea vor avea succes, vor urma alte documentare 3D de prezentare a unor regiuni importante ale tarii. Filmul de 23 de minute va intra in cinematografele din reteaua RADEF la inceputul lunii februarie.

Inainte de prima proiectie a filmului, regizorul Gabriel Boholt a glumit cu publicul. "Nu trageti in pianist!", a spus el, cand a urcat pe scena de la sala 3D a cinematografului Patria. Regizorul, care s-a definit ca fiind "un fotograf care devine cineast", i-a rugat pe cei prezenti sa nu compare filmul sau cu pelicula 3D "Avatar".

Pe de alta parte, Marius Iurascu, directorul general RomaniaFilm, s-a declarat incantat de productie. Acesta a marturisit ca a fost impresionat cand a vazut, in documentarul "Culegatorii de folclor", "moroseni care dau repede din picioare in 3D".

Filmul "Culegatorii de folclor" a fost realizat pe Valea Izei, Sighetul Marmatiei, si prezinta viata unui cuplu tanar de muzicieni din Maramures. Filmul este creatia unei echipe de profesionisti ai RomaniaFilm, coordonata de Gabriel Boholt, regizorul peliculei, si Marius Iurascu, directorul general RomaniaFilm.

Filmul a fost realizat in coproductie, producatorul principal fiind Asociatia pentru Integrare Culturala Europeana, care sustine proiectele de cultura romanesti, precum acesta, iar coproducator este RomaniaFilm, care va si distribui documentarul.

De alfel, intreaga trilogie este dedicata Maramuresului – fascinantul tinut din nordul tarii. Pana la sfarsitul anului vor fi lansate si celelalte doua filme ce fac parte din acest proiect.

Gabriel Boholt a fost unul dintre primii fotoreporteri romani care a realizat materiale de presa in zone de conflict armat, precum Transnistria – Tiraspol, Dubasari, Muntenegru-Potgorica, Kosovo si Kurdistan – Turcia. Pasiunea sa a ramas fotografia si a continuat sa participe la numeroase expozitii colective de arta fotografica in Romania, Austria, Bulgaria, Belgia, Ungaria, Germania si Spania.

Regia Autonoma de Distributie si Exploatare a Filmelor "Romania Film" (RADEF) este o regie autonoma in subordinea Ministerului Culturii, nesubventionata de la bugetul de stat. Marius Iurascu conduce RADEF din 18 iunie 2009.

RADEF este activ implicata in industria cinematografica romaneasca, fiind reprezentantul traditional al Romaniei in acest domeniu inca din anii ’50. In ultimii 20 de ani, si-a adaptat activitatea la noile conditii create de piata, prin distributia si exploatarea filmelor. RomaniaFilm are o retea de 29 de sali in 20 de orase din Romania. In perioada 2010 – 2011, RADEF a modernizat trei sali de cinema ("Florin Piersic" – Cluj, Premiera – Ploiesti; Europa – Bucuresti), a digitalizat trei cinematografe ("Florin Piersic" – Cluj; Premiera – Ploiesti, Patria – Craiova) si a deschis lantul de minisali "Caffe Cinema 3D" (Patria – Bucuresti, Premiera – Ploiesti, Orizont – Calarasi, Flacara – Drobeta Turnu Severin). Din lantul de minisali "Caffe Cinema 3 D", in 2012 vor mai face parte Alba Iulia, Bistrita, Deva, Hunedoara, Timisoara, Arad, Iasi, Vaslui, Galati, Braila si Constanta. (Mediafax)

Comentarii