Actorul Adrian Pintea a incetat din viata la spitalul Fundeni

vineri, 08 iunie 2007, 15:35
3 MIN
 Actorul Adrian Pintea a incetat din viata la spitalul Fundeni

Pintea, in virsta de 52 de ani, s-a prezentat de urgenta, vineri, la spitalul Fundeni – dupa ce fusese internat la un spital de boli infectioase in urma unui abces dentar – unde medicii au descoperit ca starea lui de sanatate era grav afectata pe fondul unei ciroze foarte avansate.

Ciroza a fost provocata de virusul B, iar medicii i-au descoperit actorului si o hipertensiune pulmonara, o hipertensiune renala, pulmonara si o insuficienta cardiaca extrem de severa.

Adrian Pintea s-a aflat in sectia de terapie a spitalului Fundeni, sub ingrijirea profesorului Dan Tulbure. Acesta a spus ca nu se putea face nimic, chiar daca s-ar fi pus problema unui transplant de ficat. Transplantul nu ar fi posibil din cauza insuficientei cardiace drepte foarte severe de care suferea actorul.

Sotia sa, bioenegeticianul Lavinia Pintea, a stat alaturi de Pintea la spital pina in ultimele momente. Diferenta dintre cei doi, care s-au casatorit in urma cu trei ani, era de 26 de ani.

Actor de teatru si cinema si regizor de teatru, Adrian Pintea s-a nascut pe 9 decembrie 1954 si a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" din Bucuresti, la clasa profesorului Petre Vasilescu, in 1979.

Adrian Pintea a fost unul dintre cei mai cunoscuti actori ai teatrului romanesc, a colaborat cu regizori de film din tara si strainatate si a montat o serie de spectacole la teatre din Capitala.

Printre rolurile care l-au consacrat in teatru se numara Romeo din "Romeo si Julieta" de Shakespeare, in regia Catalinei Buzoianu (1978), Treplev din "Pescarusul" de A.P. Cehov, in regia lui Liviu Ciulei (1977), Henric din "Henric al lV-lea" de Luigi Pirandello, in regia lui Dominic Dembinski (1990), si Hamlet, in regia lui Tompa Gabor.

Actorul a aparut si in mai multe filme, printre care "Iancu Jianu haiducul" (1981), in regia lui Dinu Cocea, "Padureanca" (1986) si "Un bulgare de huma" (1989), regia lui Nicolae Margineanu, "Diplomatic Siege", "Dusmanul dusmanului meu" (1999), "Vlad Nemuritorul" (2002), serialele TV "Lumini si Umbre" (1981) si "Daria, iubirea mea" (2006) dar si in "Tinerete fara tinerete" de Francis Ford Coppola (2007), dupa Eliade, in care interpreteaza rolul unui carturar traditional indian din muntii Himalaya.

Pintea a fost si regizor de teatru, iar printre piesele montate la teatrele din Romania se numara "Cei drepti" dupa Camus (1998), "Demonii" dupa Dostoievski (1996), "Romeo si Julieta" de Shakespeare (1993), "Comedia erorilor" de Shakespeare (1991) la Studioul Casandra, si "Thomas a Becket" de Jean Anouilh (1999) la Teatrul Bulandra.

Adrian Pintea a realizat, in 2006, un spectacol maraton de trei saptamini cu opera rock "Jesus Christ Superstar", impreuna cu studentii sai de la UNATC, care a cuprins zece reprezentatii la ArCub, toate cu sala plina. In luna februarie a acestui an, regizorul anunta ca vrea sa puna din nou in scena opera rock a lui Andrew Lloyd Webber, dar spunea ca nu gaseste sponsori pentru plata drepturilor de autor.

Actorul a aparut in luna mai in cel mai recent videoclip al trupei Timpuri Noi, balada "Tata", alaturi de Sebastian Papaiani, Gheorghe Visu, Valentin Uritescu, Adrian Titieni, Florin Piersic jr., Claudiu si Tudor Istodor. (NewsIn)

Comentarii