„Capitalismul: o poveste de dragoste” – documentarul lui Michael Moore, in Romania din 15 ianuarie

joi, 07 ianuarie 2010, 19:27
2 MIN
 „Capitalismul: o poveste de dragoste” – documentarul lui Michael Moore, in Romania din 15 ianuarie

La 20 de ani de la lansarea lui "Roger & Me", Michael Moore revine la subiectul pe care l-a studiat si dezbatut intens de-a lungul carierei sale: impactul dezastruos al dominatiei corporatiilor asupra vietii de zi cu zi a americanilor (si, implicit, asupra restului lumii).

Dar, de aceasta data, vinovatul este mult mai mare decat General Motors si scena crimei e mult mai larga decat Flint, Michigan.

Cu umor, dar si cu indignare, "Capitalismul: o poveste de dragoste" exploreaza o intrebare tabu: "Care este pretul platit de America pentru iubirea pe care o poarta capitalismului?".

Cu ani in urma, aceasta iubire parea inocenta. Totusi, in prezent, visul american arata mai mult a cosmar, dat fiind faptul ca oamenii isi pierd slujbele, casele si economiile.

Moore arata, in documentar, vietile oamenilor obisnuiti, care au fost date peste cap. Se duce sa caute explicatii la Washington D.C. si oriunde in alta parte este nevoie. Ceea ce gaseste este o serie de simptome ale unei povesti de dragoste esuate: minciuni, abuz, tradare si 14.000 de slujbe pierdute pe zi.

Michael Moore s-a nascut in 1954 in Flint, Michigan. Dupa ce a mers un timp la un seminar catolic, Moore a castigat, la 18 ani, un loc in consiliul local scolar, devenind unul dintre primii adolescenti alesi intr-o functie publica din Statele Unite. La 22 de ani, el a infiintat si editat un ziar alternativ, The Flint Voice.

Publicatia lui Moore a ajuns in stirile nationale atunci cand un tribunal s-a opus unui ordin al primarului din Flint catre politie de a confisca toate placile de imprimerie ale ziarului Voice. Motivul era un articol al publicatiei care expunea faptul ca primarul folosea muncitori platiti de federatie pentru propria campanie politica.

In 1986, Michael Moore a hotarat sa se documenteze cu privire la devastarea orasului sau de catre General Motors. A strans un grup de prieteni care au invatat cum sa faca un film, a vandut ce a putut ca sa finanteze productia si, in 1989, a prezentat lumii intregi "Roger & Me".

Printre cele mai cunoscute documentare ale lui Moore se numara "Cantec pentru un masacru/ Bowling for Columbine" (2002) si "Fahrenheit 9/11" (2004), premiat cu Palme d’Or si trofeul FIPRESCI la Festivalul de Film de la Cannes, in 2004. (Mediafax)

Comentarii