Cel mai vechi pantof din lume, realizat in urma cu peste 5.500 de ani, descoperit in Armenia

joi, 10 iunie 2010, 17:36
2 MIN
 Cel mai vechi pantof din lume, realizat in urma cu peste 5.500 de ani, descoperit in Armenia

Acest mocasin a fost confectionat dintr-o singura bucata de piele, care imbraca piciorul persoanei care l-a purtat.

Pantoful era umplut cu iarba uscata, insa cercetatorii nu au putut sa precizeze daca oamenii preistorici recurgeau la aceasta tehnica pentru a-si incalzi picioarele sau pentru a pastra forma mocasinilor.

"Nu stim nici daca acest mocasin apartinea unui barbat sau unei femei", a declarat Ron Pinhasi, arheolog la College Cork din Irlanda, coordonatorul studiului.

"Desi acest pantof are marimea 37 potrivit sistemului de masurare european, el ar fi putut fi purtat si de un barbat, deoarece in acea epoca barbatii erau mai scunzi decat in zilele noastre", a adaugat aceeasi sursa.

Pestera se afla in provincia armeana Vayotz Dzor, o regiune aflata la granita cu Iranul si cu Turcia.

Faptul ca interiorul pesterii este uscat si cu o temperatura constanta a creat conditiile ideale de conservare si pentru alte obiecte descoperite, precum vase de ceramica ce contineau grau, orz, piersici si alte plante comestibile.

Un strat gros de excremente de capra acopera solul acestei pesteri, care, uscandu-se, a conservat si mai bine obiectele pe care le acoperea.

"La inceput am crezut ca mocasinul si celelalte obiecte din pestera aveau o vechime de doar 600-700 de ani, pentru ca erau intr-o stare foarte buna de conservare", a explicat Ron Pinhasi.

"Abia dupa ce obiectele au fost datate cu carbon de catre doua laboratoare – unul din Oxford, celalalt din California -, am aflat ca mocasinul era mai vechi cu cateva sute de ani fata de cei pe care ii purta celebrul Otzi, barbatul congelat si deshidratat descoperit din intamplare in septembrie 1991, la granita dintre Italia si Austria, la o altitudine de 3.200 de metri.

Otzi, care a trait in urma cu circa 5.300 de ani, a fost acoperit timp de mii de ani cu un strat de gheata, iar topirea ghetarului austriac in vara lui 1991 a permis descoperirea mumiei sale. (Mediafax)

Comentarii