Cristian Mungiu isi duce filmul de Palme d’Or in orasele romanesti fara cinematografe

joi, 16 august 2007, 20:29
3 MIN
 Cristian Mungiu isi duce filmul de Palme d’Or in orasele romanesti fara cinematografe

Pelicula "4 luni, 3 saptamini si 2 zile" va rula la Iasi, Timisoara si cel mai probabil la Brasov, iar in Bucuresti va fi proiectat in patru cinematografe simultan, din 14 septembrie.

Apoi, timp de o luna, filmul va fi proiectat si in aproximativ 15, 20 de orase in care nu mai exista sali de cinema. Regizorul a explicat ca pelicula va rula in case de cultura, cu ajutorul unor proiectoare, si va face astfel un experiment pentru a afla daca merita sau nu sa mai faca film pe pelicula.

"O sa aflam daca oamenii nu merg la cinema pentru ca nu au chef. Daca vor veni 15 oameni, o sa inteleg ca eu ma chinui degeaba sa fac filmul pe pelicula", a spus Mungiu.

La proiectia filmului "4 luni, 3 saptamini si 2 zile", ce a rulat in programul festivalului "Anonimul" miercuri seara, a fost prezenta o parte din echipa proiectului, printre care si directorul de imagine Oleg Mutu, monteurul Dana Bunescu, scenografa Mihaela Poenaru si actorii Vlad Ivanov, Anamaria Marinca si Luminita Gheorghiu.

Dupa proiectie, toti membrii echipei prezenti la festival s-au asezat pe marginea scenei, pentru a fi la acelasi nivel cu spectatorii si a avea o discutie neconventionala.

Regizorul a povestit ca scenariul pentru film l-a scris in aproximativ "o luna, doua", insa i-a luat cinci ani sa gaseasca "ce are de zis". "Povestea o stiam de foarte mult timp, de cind traiam perioada asta", a spus Mungiu. Cineastul premiat la Cannes a povestit ca a aflat multe alte istorii asemanatoare cu cea a avortului clandestin pe care-l prezinta in filmul sau. "Dupa fiecare proiectie colectionez cite trei astfel de povesti."

Chiar si printre spectatorii de la "Anonimul" s-a aflat o femeie care a povestit ca a avut parte de o intimplare asemanatoare cu cea din film, cind o prietena a facut un avort prin metode rudimentare. Ea a mentionat ca traieste in mediul rulal, unde mai au loc astfel de practici si in prezent.

Intrebat de ce a ales sa spuna o poveste din trecutul comunism, regizorul a replicat: "Chiar daca, tehnic, povestea este plasata in ’87, mie mi se pare ca este foarte actuala". El a povestit ca atunci cind a prezentat filmul in Polonia, tara in care avortul este ilegal, a avut parte de reactii vehemente atit din partea organizatiilor care sustin avortul, cit si din partea celor care militeaza impotriva intreruperilor de sarcina.

Totusi, potrivit regizorului, avortul este doar un aspect al filmului, care spune insa o alta poveste, a prieteniei dintre doua colege de camin, atunci cind una ramine insarcinata (Gabita – Laura Vasiliu), iar cealalta o ajuta sa scape de sarcina (Otilia – Anamaria Marinca).

"Eu nu incerc sa dau raspunsuri in film, eu nu fac decit sa spun o poveste", a explicat Mungiu, care a adaugat ca povestea sa este una diferita pentru generatii diferite, nu se adreseaza unui anumit public.

Mungiu a recunoscut ca exista si parti din film cu care nu se mindreste. Intrebat de ce a ales sa dea numele Bebe personajului doctorului care face avortul, regizorul a spus ca regreta decizia. "E o idee proasta de-a mea, o ironie destul de ieftina. Imi pare rau, nu sint mindru de lucrul asta".

Dupa proiectia de la Sfintu Gheorghe, din Delta Dunarii, pelicula lui Mungiu va rula in sectiunea de lungmetraj a festivalului de la Sarajevo, ce are loc in perioada 17 – 25 august. Pelicula a avut deja premiera in Italia si SUA, in festivaluri, si va rula in cinematografele din Franta la sfirsitul acestei luni. (NewsIn)

Comentarii