Doi americani si un britanic iau Nobelul pentru cercetari pe celule-susa

luni, 08 octombrie 2007, 17:53
2 MIN
 Doi americani si un britanic iau Nobelul pentru cercetari pe celule-susa

Lucrarile celor trei au permis descoperirea unor modalitati de a manipula genetic celule susa-embrionare prelevate de la soareci. Descoperirile lor "sint in prezent aplicate in aproape toate domeniile biomedicinei – cercetare fundamentala pentru dezvoltarea de noi terapii", a anuntat intr-un comunicat institutul. Lucrarile lor au permis dezvoltarea unei tehnici genetice numita "knock-out", adica neutralizarea genei, ceea ce permite repararea genetica a celulelor bolnave.

Pentru comitetul Nobel, descoperirile celor trei laureati, facute separat, "au permis dezvoltarea unei tehnologii" ale carei "binefaceri vor continua sa creasca in anii care vor urma", a apreciat comitatul.

Cimpul de aplicare al acestor descoperiri in medicina umana este vast, in special pentru gasirea unor tratamente in cazul bolilor degenerative precum Alzheimer, dar si al cancerului, diabetului si bolilor cardiovasculare.

Capecchi este nascut in Italia in 1937, iar Smithies s-a nascut in Marea Britanie in 1925, dar amandoi sint cetateni americani. Amandoi au avut ideea ca este posibila repararea genelor folosind o metoda numita "recombinare omologa". Metoda consta intr-un schimb de informatii genetice (fragment de ADN de exemplu) care permite, in cadrul experimentelor pe soareci, modificarea anumitor gene.

Capecchi este profesor de genetica umana si biologie la Universitatea de Stat Utah de la Salt Lake City. Smithies este profesor de patologie si medicina la Universitatea Carolina de Nord de la Chapel Hill.

Britanicul Sir Martin Evans, nascut in 1941, este profesor de genetica la Universitatea din Cardiff. Lucrarile sale s-au concentrat pe celulele-susa embrionare ale soarecilor.

Anul trecut, americanii Andrew Fire si Craig Mello au cistigat premiul Nobel pentru descoperirea unui mecanism ce permite dezactivarea genelor si combaterea agentilor infectiosi, oferind astfel o unealta de cercetare intesiva a bolilor umane. (NewsIn)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii