Iasul, capitala internationala a teatrului pentru copii si tineret

marți, 27 septembrie 2011, 18:40
3 MIN
 Iasul, capitala internationala a teatrului pentru copii si tineret

Joia viitoare debuteaza la Iasi cea de a IV-a editie a Festivalului International de Teatru pentru Copii si Tineret (FICT), eveniment de anvergura organizat de Teatrul "Luceafarul". Au fost invitati sa incinte publicul iesean de toate virstele trupe, companii si regizori de la teatrele mari din tara, dar si de peste hotare.

"Prezenta editie, care se desfasoara sub genericul «Mari creatori», include 17 reprezentatii teatrale pentru public de la 2 la 80 de ani, lansari de carte, expozitii, colocvii, filme documentare, ateliere, creatii care aduc pe afis exclusivitati nationale si nume precum Joel Pommerat, Josef Svoboda, Eugenio Barba, Rossini, P.I. Ceaikovski, Bruno Schulz, Silviu Purcarete, Alexandru Dabija, Nina Cassian, Mircea Cartarescu, Adriana Grand si altii. FITCT 2011 adevereste afirmatia lui Pommerat, prezent in festival cu o productie ce a deschis acum citiva ani Festivalul de Teatru de la Avignon, ca «publicul copil are dreptul la aceeasi profunzime a cautarii, la aceeasi dorinta de perfectiune ca publicul adult. Sint convins ca cei mici au dreptul ca noi, artistii, sa nu ajustam nimic din felul in care facem teatru atunci cind facem teatru pentru ei»", a precizat Oltita Cintec, directorul artistic al Teatrului "Luceafarul".

Festivalul se va desfasura in perioada 6-12 octombrie si va fi deschis joia viitoare cu un spectacol pus in scena de compania franceza "Louis Brouillard" din Paris, sub indrumarea celebrului regizor Joël Pommerat. La invitatia teatrului iesean si a Centrului Cultural Francez,  Joël Pommerat propune publicului o abordare inedita a povestii "Scufita Rosie", lansata la Teatrul Odeon din Paris, unde este regizor asociat. "Pentru «Scufita», am vrut sa scriu propria versiune a povestii. Voiam doar sa evidentiez personajele si etapele calatoriei unei fetite care pleaca de acasa pentru a-si vizita bunica si il intilneste pe lup. Am urmarit simplitatea si adevarul. Raportul cu frica este primordial in aceasta poveste si, in general, in viata oricarui copil. Dupa mine, a aborda frica in discutiile cu copiii inseamna a aborda si cealalta fata a acestui tip de emotie – dorinta. Trebuie sa le vorbim copiilor despre initierea in frica, despre cum sa stapinesti acest sentiment inainte de a deveni adult", e de parere Joël Pommerat, care a regizat prima data un spectacol pentru copii, avind insa acum in lucru si "Cenusareasa". Spectacolul va avea joia viitoare doua reprezentatii, de la ora 11, respectiv de la ora 18 (care marcheaza deschiderea oficiala a festivalului, n.r.), fiecare cu o durata de 45 de minute si cu traducere in romana. Se adreseaza copiilor mai mari de 6 ani.

A doua zi de festival va fi rezervata unei premiere a Teatrului "Luceafarul", "Dumbrava minunata", adaptare dupa povestirea cu acelasi nume semnata de Mihail Sadoveanu, in regia lui Ion Ciubotaru. "Realizatorii au adus in scena o versiune foarte fidela a scrierii sadoveniene, accentul spectacolului fiind asezat pe feeria din dumbrava traversata de Lizuca si companionul sau, Patrocle. In subtext, publicului i se vorbeste despre valori precum iubirea familiala, importanta prieteniei, forta educativa a povestilor, comuniunea cu natura si nevoia de a proteja frumusetile ei unice", a explicat Oltita Cintec, directorul artistic al Teatrului "Luceafarul". Premiera va fi jucata vineri, 7 octombrie, de la ora 10, in sala mica a teatrului.

Teatrul iesean, care are calitatea de organizator si gazda, va mai prezenta in festival inca o premiera, "3 povesti cu zmei", adaptare dupa "Enciclopedia zmeilor" de Mircea Cartarescu, realizata de Alice Barb si Oltita Cintec. Spectacolul va fi jucat pe 9 octombrie, de la ora 18, in sala mare a Teatrului "Luceafarul".

In cele sapte zile de festival, publicul iesean este asteptat si la alte reprezentatii de exceptie, oferite de trupe si companii de teatru din Olanda, Austria, Italia, Polonia, Marea Britanie si Germania. Din tara, vor evolua in festival invitati de la teatrele "Odeon", "Tandarica" (Bucuresti), "Puck" (Cluj-Napoca), "Ariel" (Tg. Mures) sau "Gulliver" (Galati).

Iesenii vor avea, de asemenea, prilejul sa urmareasca in premiera pe tara documentarul "Teatrul lui Svoboda", despre viata si opera marelui scenograf ceh Josef Svoboda, realizat chiar de nepotul sau.

Intrarea la spectacolele din cadrul festivalului costa  5 lei, cu exceptia spectacolelor oferite de Teatrul "Odeon" din Capitala, pentru care biletele pot fi achizitionate la pretul de 10 lei, intrucit se adreseaza numai adultilor.

Comentarii