Mai multi artisti cer aprobare pentru a reconstrui Zidul Berlinului

luni, 13 august 2007, 20:17
2 MIN
 Mai multi artisti cer aprobare pentru a reconstrui Zidul Berlinului
Liderul est-german Erich Honecker si cel sovietic Leonid Brejnev

In primavara lui 1990, cind majoritatea locuitorilor dorea sa darime cel mai detestat simbol al orasului, 118 artisti din 24 de tari au venit la Berlin pentru a realiza picturi murale pe o sectiune cu lungimea de 1.300 de metri din zid, care a devenit East Side Gallery.

La exact 46 de ani de construirea zidului in jurul Berlinului de Vest capitalist – oficial, pentru a-i proteja pe esticii comunisti de influenta capitalistilor, dar, de fapt, pentru a-i impiedica sa fuga – galeria de arta ad-hoc este una dintre cele mai importante atractii turistice din Berlin.

Totusi, armatura de otel din interiorul zidului rugineste, iar vintul, ploaia si poluarea – la care se adauga ani de acte de vandalism – au facut unele dintre lucrari de nerecunoscut.

Aproximativ trei milioane de euro au fost adunati pentru a plati lucrarile de reconstructie, dar autoritatile orasului nu si-au dat inca acordul.

"Zidul este intr-o stare deplorabila", a spus Joerg Flaemig, un antreprenor local. "Pentru a ne asigura ca East Side Gallery ramine in picioare, trebuie reconstruita in totalitate."

Multe dintre cele 106 picturi din galerie, inspirate de caderea comunismului din Germania de Est, au devenit imediat simboluri, recunoscute in intreaga lume. Dar, in euforia momentului, nu s-a dat prea mare atentie viitorului.

Celebra pictura ce ii infatiseaza pe liderul est-german Erich Honecker si pe cel sovietic Leonid Brejnev in timp ce se saruta tovaraseste este plina de gauri, iar fata lui Brejnev este strabatuta de o crapatura in zid.

Repararea structurii zidului ar insemna ca picturile sa fie distruse si refacute.

Kani Alavi, cofondator al Asociatiei Artistilor East Side Gallery, este nerabdator sa inceapa lucrarile: "As vrea ca autoritatile sa se miste mai repede. Trebuie sa pastram zidul ca un document pentru generatiile viitoare, pentru a aduce la viata teribila istorie", a spus el.

Alavi vrea sa reuneasca cit mai multi dintre artistii care au realizat picturile originale, unii dintre ei in virsta, pentru a-si copia lucrarile.

"Este ca Turnul Eiffel al Berlinului", a spus despre zid Frederique Brilloux, de 43 de ani, un muzician francez care vizita galeria. "Este o bucata importanta de istorie si ar trebui ingrijita corespunzator."

Dar majoritatea locuitorilor pare sa aiba obiectii privind restaurarea unui simbol atit de detestat. Un studiu realizat de ziarul berlinez "Tagesspiegel" a aratat ca doar 27% dintre respondenti sint de acord cu lucrarea. (NewsIn)

Comentarii