Mai putine premiere romanesti in 2007 decit in anii precedenti

vineri, 28 decembrie 2007, 15:15
4 MIN
 Mai putine premiere romanesti in 2007 decit in anii precedenti

 

Prima premiera romaneasca a anului a fost "Ticalosii" de Serban Marinescu, ce a intrat pe ecrane pe 16 martie. Filmul, inspirat din romanul "Ciocoii noi cu bodyguard" de Dinu Sararu, ii are in distributie pe Stefan Iordache, Dorel Visan, Horatiu Malaele, Mircea Diaconu, Gheorghe Dinica si Mircea Albulescu.

In weekendul premierei, pelicula s-a clasat pe locul trei in box-office, a rulat noua saptamini si a avut in total 9.139 de spectatori.

 

 

 

Primul si ultimul lungmetraj al lui Cristian Nemescu, regizor care a incetat din viata in urma unui accident de masina, in august 2006, "California dreamin’ (nesfirsit)", care a fost distins la festivalul de film de la Cannes cu premiul sectiunii "Un Certain Regard", a avut premiera in Romania pe 1 iunie. In weekendul premierei, filmul s-a clasat pe locul al treilea in box-office.

Pelicula lui Nemescu a rulat noua saptamini si a avut 19.291 de spectatori, potrivit Agentiei Champions. Pelicula, in care joaca actori romani, printre care Razvan Vasilescu, Andi Vasluianu si Gabriel Spahiu, dar si americanii Armand Assante si Jamie Elman, spune povestea unor soldati americani care transporta intr-un tren armament NATO si ramin blocati intr-o localitatea mica din Romania.

 

 

 

Lungmetrajul de animatie "O Scurta Poveste", in regia lui Radu Igazsag, un documentar de montaj ce reprezinta o antologie a animatiei romanesti, de la inceputuri si pina in 1990, in care s-au folosit 45 de productii realizate de 27 de regizori, a avut premiera pe 1 iunie la Bucuresti si la Cluj, in festivalul de film Transilvania (TIFF). La Bucuresti, pelicula a rulat doar doua saptamini la cinematograful Cityplex, iar in noiembrie a rulat si la Medias, in singura sala de cinema din oras. Filmul a fost lansat pe DVD in acelasi timp cu lansarea in cinematografe.

 

 

"Dupa ea" de Cristina Ionescu a intrat in cinematografe pe 31 august si a rulat noua saptamini. In weekendul premierei s-a clasat pe locul patru in box-office si a fost vizionat in total de 7.302 persoane.

Filmul este realizat dupa un scenariu de Lia Bugnar si spune povestea lui Stefan Robescu (interpretat de Dragos Bucur), un barbat cu o cariera de succes si cu o familie fericita, a carui viata se schimba in momentul in care vede pe strada o femeie misterioasa. Stefan incepe sa isi neglijeze munca si devine obsedat de acea femeie, interpretata de Valentina Pelinel.

 

 

 

Cistigatorul Palme d’Or de anul acesta, "4 luni, 3 saptamini si 2 zile", a intrat pe marile ecrane pe 14 septembrie si s-a clasat pe locul doi in box-office la premiera. Lungmetrajul lui Cristian Mungiu spune povestea unui avort interzis, in ultimii anii ai epocii comuniste. Doua colege de camin, Otilia (Anamaria Marinca) si Gabita, iau legatura cu domnul Bebe (Vlad Ivanov), care o va ajuta pe Gabita cu avortul. Filmul a fost prezent pe ecrane opt saptamini si a avut 70.551 de spectatori, fiind astfel cel mai vizionat film romanesc din 2007.

 

 

 

 

"Logodnicii din America" de Nicolae Margineanu, cu Maria Ploae, Marcel Iures, Tamara Cretulescu si Horatiu Malaele, a avut premiera pe 28 septembrie, cind s-a clasat pe locul 22 in box-office si a rulat noua saptamini. Filmul, ce spune povestea a doua prietene stewardese, dintre care una este plecata de 20 de ani in America si se intoarce in Romania, a avut in total 1.231 de spectatori.

 

 

 

 

 

 

"Ingerul necesar" de Gheorghe Preda, ce a avut premiera pe 19 octombrie, a ramas pe ecrane opt saptamini si a avut 1.455 de spectatori. Filmul aduce in prim plan povestea unei compozitoare de succes, a carei viata este tulburata de prezenta unui personaj necunoscut de la care primeste diferite cadouri si mesaje ironice.

 

 

 

 

 

 

 

Ultima premiera romaneasca a anului, documentarul lui Alexandru Solomon "Razboi pe calea undelor – Cold Waves", a intrat pe ecrane pe 29 noiembrie si a avut, pina in weekendul trecut, 1.311 spectatori. Filmul vobeste despre postul de radio Europa Libera, sustinut de americani, care emitea de la Munchen in perioada comunista.

 

 

 

 

 

 

Numarul filmelor romanesti care au rulat in 2007 este considerabil mai mic decit cel din 2006, cind au avut premiera 12 pelicule, printre care "Ryna" de Ruxandra Zenide, "Cum mi-am petrecut sfirsitul lumii" de Catalin Mitulescu, "Hirtia va fi albastra" de Radu Muntean, "A fost sau n-a fost?" de Corneliu Porumboiu si "Legaturi bolnavicioase" de Tudor Giurgiu.

Dupa ce in anul 2000 nu a fost produs si nu a rulat nici un film romanesc, numarul premierelor a fost in crestere. Astfel, in 2001 au avut premiera opt productii romanesti, in 2002, noua, doar cinci in 2003, 12 in 2004 si 10 in 2005, potrivit statisticilor Centrului National al Cinematografiei (CNC).

In opinia producatorului Ada Solomon, de la Hi Film, care a produs "Razboi pe calea undelor", scaderea din 2007 a fost cauzata de intervalul mare de timp dintre concursurile de proiecte cinematografice ale CNC din 2005 si 2006.

La sfirsitul anului trecut a avut loc primul concurs CNC dupa o pauza de un an si patru luni. Rezultatele s-au anuntat in decembrie, si cele mai multe dintre filmele finantate nu au putut fi produse si distribuite in interval de un an. Productia unui film dureaza in Romania intre un an si un an si jumatate din momentul cind producatorii obtin primii bani, care vin de cele mai multe ori de la CNC, a explicat Solomon pentru NewsIn.

Numarul mic de filme este "un efect intirziat al sincopelor sistemului" de finantare, a spus producatorul.

Si directorul CNC Eugen Serbanescu a admis ca una dintre cauzele scaderii numarului de premiere este faptul ca, timp de un an de zile, nu a fost organizat nici un concurs. (NewsIn)

Comentarii