Harpon spatial pentru studiul cometelor, construit de NASA

joi, 15 decembrie 2011, 18:06
2 MIN
 Harpon spatial pentru studiul cometelor, construit de NASA

 NASA va crea un harpon spatial ce va fi capabil sa penetreze in interiorul unei comete pentru a extrage diverse esantioane de materie, care ii vor ajuta pe oamenii de stiinta sa descifreze mai usor misterele care inconjoara nasterea Universului, informeaza AFP.

Acest proiect are la baza un concept dezvoltat de Agentia Spatiala Europeana (ASE), caruia specialistii de la NASA i-au adaugat o camera goala in care vor fi depuse probele recoltate.

Un vehicul spatial va fi lansat in spatiu pentru a iesi in intampinarea cometei si apoi "va lansa un harpon care va recolta esantioane din locuri bine stabilite, cu o precizie chirurgicala", se afirma intr-un comunicat emis de NASA.

Cometele au, in general, diametre de mai multi kilometri, insa gravitatia lor foarte slaba exclude posibilitatea coborarii unei sonde pe suprafata lor.

NASA se multumeste pentru prezent sa studieze cometele survolandu-le, asa cum o face sonda Stardust-NExT (New Exploration of Tempel), lansata in 1999 pentru a recolta esantioane din coada cometelor.

In 2016, NASA va lansa vehiculul spatial OSIRIS-REx, care va recolta probe cu ajutorul unui brat robotizat.

"Urmatoarea etapa consta in aducerea pe Terra a unor esantioane extrase de la suprafata cometei, unde se afla cele mai pure materiale si cele mai vechi", a declarat inginerul-sef al proiectului ce implica utilizarea harponului, Donald Wegel.

Specialistii americani se antreneaza deja intr-un centru pe care NASA il detine in localitatea Greenbelt din statul Maryland, folosind o arbaleta care lanseaza un harpon in nisip, gheata sau roci, cu scopul de a masura cantitatea de explozibil necesara si de a determina forma pe care trebuie sa o aiba harponul pentru a obtine o penetrare optima.

"Nu stim exact ce vom gasi pe cometa. Suprafata ei poate fi moale sau dura, constituita in principal din praf sau dintr-un amestec de gheata si pietre sau chiar roci dure", a declarat Wegel. "Din acest motiv avem nevoie sa construim un harpon care sa fie capabil sa patrunda in tot felul de materiale".

Agentia Spatiala Europeana intentioneaza sa lanseze, in 2014, sonda Rosetta catre cometa 67/P Churyumov-Gerasimenko, aflata la o distanta de Terra de 675 de milioane de kilometri. Sonda va transmite imagini detaliate si va lansa un robot de marimea unui frigider, agatat de suprafata cometei cu cateva harpoane, care va avea misiunea de a realiza o analiza chimica. (Mediafax)

Comentarii