„Politist, adjectiv” de Corneliu Porumboiu – apreciat, din nou, de presa din SUA

duminică, 24 ianuarie 2010, 15:48
3 MIN
 „Politist, adjectiv” de Corneliu Porumboiu – apreciat, din nou, de presa din SUA

The Boston Globe apreciaza ca filmul lui Porumboiu este "o drama politista in care suspansul este gasit in cuvinte si nu in urmaririle rapide".

"Anumite filme ii fac pe critici sa solicite rabdare din partea audientei. Este pacat, dar uneori este necesar. Acesta este si cazul «Politist, adjectiv ", apreciaza publicatia americana, care adauga ca "filmul rasplateste spectatorul loial cu inteligenta replicilor".

Boston Globe noteaza, de asemenea, ca filajele politistului Cristi (Dragos Bucur), care incearca sa prinda un grup de copii banuiti ca ar face trafic cu hasis, sunt departe de a fi pline de adrenalina, ci sunt, mai degraba, banale.

"Scenaristul si regizorul Corneliu Porumboiu abordeaza cinematografia cu o arta a povestirii superba", mai scrie Boston Globe, subliniind ca acesta "are un dar de a prezenta lucrurile intr-un mod discret".

"Nicaieri in Europa nu poti fi arestat pentru ca fumezi marijuana, insista politistul din film. Dar aici nu este Europa, este Romania. Si generatia de tineri cineasti romani care au aparut in ultimul deceniu a incercat sa prezinte mediul in care traiau ca pe o Zona Crepusculara. In «Moartea domnului Lazarescu , in «4 luni, 3 saptamani si 2 zile» si in «A fost sau n-a fost?», regizorii prezinta disfunctionalitatile societatii romanesti dar si umorul negru cu care acestea sunt intampinate", mai scrie Boston Globe.

"Cu un rar echilibru intre sentimentalism si ironie, filmele tinerilor cineasti sugereaza ca, in mod concret, Romania ramane sub spectrul lui Nicolae Ceausescu. La o a doua vizionare, «Politist, adjectiv» devine plin de sensuri", mai scrie publicatia, dand exemplu scena in care Cristi analizeaza versurile din melodia "Nu te parasesc, iubire" de Mirabele Dauer.

"Un film politist care devine comedie despre figurile de stil si semantica legii este un act de subversiune", dicteaza Boston Globe, care apreciaza ca, in "Politist, adjectiv", Porumboiu reuseste sa surprinda o alta fateta a caracterului romanesc, in modul in care Cristi isi defineste meseria. "Suntem fortati sa vedem valoarea muncii: aici este oare vorba de o risipa de bani si timp sau e vorba de munca temeinica de politist?" se intreaba Boston Globe.

"Oricine a fost fortat sa defineasca un cuvant sub presiune, va petrece ultimele 15 minute din film empatizand cu Cristi. Dictionarul este, de fapt, o capcana. Continutul sau este folosit pentru opresiune si umilire. Politia limbajului opereaza propria sa dictatura", incheie Boston Globe.

Pe de alta parte, The Christian Science Monitor apreciaza ca "Politist, adjectiv" este "unul dintre cele mai nefericite titluri". Cu toate acestea, publicatia merge pe aceeasi decodificare a filmului ca si Boston Globe: "Acest thriller cerebral are ca punct forte folosirea definitiilor din dictionar, dar filmul are ca subiect principal opresiunea dintr-un mic oras romanesc".

"Intr-un asemenea mediu, definitii precum cele din «Politist, adjectiv» pot fi considerate adevarate tragedii", mai apreciaza publicatia.

The Christian Science Monitor face si aprecieri precum "garderoba bunului politist Cristi pare a consta in doar doua pulovere" si considera ca secventa dictionarului (cu "marele Vlad Ivanov") ar putea fi inclusa intr-un film de tinerete al lui Goddard, pentru ca este, "in alte cuvinte, geniala, plictisioare, plina de viata si innebunitoare in acelasi timp".

Si The Christian Science Monitor face o analiza a cadrelor lungi ale lui Porumboiu, care nu sunt, potrivit publicatiei, "voyeuristice", deoarece scopul lor este sa sustina desfasurarea in timp real a lucrurilor.

Pe de alta parte, criticul apreciaza ca un ritm mai alert nu ar fi stricat. "Daca o sa fie o parte a doua, speram la «Politist, verb»", glumeste acesta. Dar, potrivit publicatiei, tema centrala a filmului este represiunea si, intr-un fel, raportarea la trecutul Romaniei. "Cedand simtul obligatiei etice pentru totalitarism (Cristi) se dispenseaza de o parte din sufletul sau", mai scrie, in incheiere, The Christian Science Monitor. (Mediafax)

Comentarii