Scriitorul iesean Dan Lungu va scrie un jurnal despre romanii din Italia

miercuri, 28 septembrie 2011, 19:38
2 MIN
 Scriitorul iesean Dan Lungu va scrie un jurnal despre romanii din Italia

Sociologul iesean Dan Lungu, unul dintre cei mai tradusi scriitori contemporani, urmeaza pina 6 octombrie un stagiu de documentare la Roma, cu scopul de a scrie un jurnal despre fenomenul emigratiei romanesti in Italia.

Dan Lungu se afla in Italia impreuna cu fotograful elvetian Didier Ruef, in cadrul proiectului "O patrie. Doua patrii. Jurnal de calatorii", desfasurat pe parcursul a doi ani, cu sprijinul financiar al Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica (IRCCU) de la Venetia. In total vor fi trei stagii de documentare in Italia, celelalte doua fiind programate anul viitor, in partea de nord, respectiv de sud a tarii.

"Dan Lungu si Didier Ruef vor explora comunitatile romanesti din Italia Centrala, de Nord si de Sud, propunindu-si sa inteleaga de ce se afla acestia acolo, care e povestea vietii lor, cine sint ei acum, cum se raporteaza copiii lor la Romania si la Italia, care e viata lor cotidiana, cum interactioneaza cu italienii in diferite contexte, cum gestioneaza diferentele, ce le place si ce nu in noua lor viata sau ce proiecte au", a precizat Corina Gabriela Badelita, coordonator al proiectului.

Folosind confesiunile romanilor plecati in Italia, conversatiile spontane si istoriile lor de viata, propriile observatii si, nu in ultimul rind, fotografia documentara, Dan Lungu si Didier Ruef vor realiza un jurnal de calatorie, care va fi publicat sub forma de volum la Editura Polirom. Fotografiile realizate de Didier Ruef vor ilustra jurnalul, insa vor fi, de asemenea, reunite intr-o expozitie, care va fi lansata atit in Italia, cit si in Romania.

Initiativa proiectului, pentru care IRCCU este producator si finantator, s-a nascut din dorinta lui Dan Lungu de a intelege de ce atit de multi romani, de virste si categorii socio-profesionale diferite, emigreaza in ultimii ani in Peninsula. "Pleaca barbati si femei, tineri si virstnici, someri si oameni de afaceri, salahori, macelari, buldoexcavatoristi, bibliotecari, medici sau preoti, insi fara diploma sau cu postdoc, borfasi si oameni la locul lor, ortodocsi, catolici sau neoprotestanti… E intrigant, nu? Imi imaginez ca acolo, in Peninsula, exista o Romanie mai mica, cu accent italian. Vreau sa stau de vorba cu ei, sa vad cum traiesc, sa-i intreb care le e viata si daca visele li s-au implinit. Vreau sa-i ascult si sa-i inteleg. Didier Ruef, prietenul meu elvetian, vrea sa-i fotografieze. Impreuna dorim sa facem o carte. Desigur, mi-e un pic frica. Presupun ca acolo e bine, chiar foarte bine, de vreme ce a ramas atit de multa lume… Sper sa nu fie atit de bine incit sa nu ma mai intorc!", a motivat Dan Lungu. Suma alocata de IRCCU pentru primul stagiu de documentare este de 6610 euro.

Comentarii