Simpozion National Studentesc de Sculptura in satul Hodora

luni, 06 iulie 2009, 19:27
3 MIN
 Simpozion National Studentesc de Sculptura in satul Hodora

Unsprezece tineri din diferite colturi ale tarii locuiesc, incepind de pe 1 iulie, intr-o casa a carei arhitectura aduce cu un vechi conac, intr-un sat care nu iese cu nimic din tiparele unui sat moldovenesc. Aici insa s-a intimplat ceva care a stirnit curiozitatea satenilor, dornici sa afle ce se intimpla dincolo de gardul conacului, de ce se ridica un praf alb si de ce se aud zilnic, de dimineata pina seara, diferite zgomote.

"Straini" au venit in satul lor pentru a face arta, mai exact pentru a da viata unor blocuri de piatra de sute de kilograme, aduse inca de vara trecuta dintr-o cariera de pe linga Tulcea, "cea mai buna piatra din tara pentru sculptura", dupa cum spune Ilie Bostan, conferentiar la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iasi.

Simpozionul National de Sculptura Studentesc este organizat de Fundatia ART 2007, al carei fondator este omul de afaceri Mihai Pascal, care detine si cele doua Galerii de arta "Dana" din Iasi.

"Initial simpozionul, care se afla la prima editi, s-a dorit a fi de sculptura mica, insa studentii invitati au refuzat sa sparga piatra, asa ca am schimbat profilul. Am adus 25 de tone de piatra din Tulcea, insa doar o treime este folosita acum de ei", explica Ilie Bostan, unul dintre organizatorii simpozionului.

11 mesteri mari

Cei 11 invitati sint, cu o singura exceptie, masteranzi. Andrei Alexandru Dragomir, Constantin Dura – student in anul II – sint de la Universtiatea de Arte din Bucuresti, Emilian Mocanu, Adrian Cojocaru – de la cea din Cluj, Daniel Rosca, Serban Ionut – de la Universitatea de Vest din Timisoara, iar Radu Firicel, Ana Maria Negara, Diana Rau, Dumitru Oboroc si Smaranda Bostan – de la Universitatea din Iasi.

"Eu si prietenul meu am decis sa facem o lucrarea impreuna, formata din doua fragmente, lucrare care are drept tema personajul mitologic Venus. Eu am ales sa sculptez in piatra un sin, iar el pintecul, amindoua fragmentele fiind simboluri ale maternitatii", spune Diana Rau, prietena lui  Radu Firicel.

Amindoi sint masteranzi in anul II la Iasi. Daniel Rosca este din Brasov, dar face facultatea la Timisoara. Pe linga pasiunea de a da forma si viata pietrei, el mai are una: zborul. Dan are brevet de pilot. Pentru ca a dorit sa lege cele doua pasiuni, a ales sa sculpteze o aripa. Dar nu orice fel de aripa, ci, asa cum spune el, "propria mea aripa".

Cel mai tinar membru al trupei, Bebu Dura, lucreaza inca de cind a sosit, ca toti de altfel, la un trup contorsionat. "Din piatra aceasta doresc sa scot un personaj care reprezinta in fapt o intoarcere la arta figurativa, prezenta in special la artistii trecutului. Mi-am dorit sa fac ceva figurativ, insa privit dintr-un unghi modern, contemporan. Personajul contorsionat, ale carui cap si trunchi sint in pozitie dorsala, echilibreaza cele doua timpuri, iar pozitia ii confera chiar miscare si volum", spune Bebu.

La anul: simpozion international

Rezultatele muncii celor 11 sculptori vor putea fi vazute abia simbata, cind lucrarile vor fi expuse acolo unde au fost realizate: in curtea conacului de la Hodora. Una dintre acestea va fi donata Primariei din Cotnari si va fi amplasata chiar in fata cladirii.

Pentru la anul, organizatorii isi propun sa organizeze aici un prim simpozion studentesc de sculptura international, cu invitati din Franta, Anglia si Portugalia.

Comentarii