Suferinta unui mare psiholog inchis de comunisti, intr-un film documentar difuzat la „Cuza”

miercuri, 14 octombrie 2009, 17:53
2 MIN
 Suferinta unui mare psiholog inchis de comunisti, intr-un film documentar difuzat la „Cuza”

Studentii de la Universitatea "Al. I. Cuza" sint invitati miine sa "Invete istoria prin experientele trecutului", un seminar care va avea loc la sala 2.2 de la etajul I al coprului A. Aici prof. univ. Adrian Neculau si psihologul Cristina Anisescu vor prezenta si vor dezbate impreuna cu cei prezenti filmul documentar "Supravegheat de Securitate in anii ’70-’80", regizat de Nicolae Margineanu.

Subiectul acestui documentar este Securitatea, una dintre insitututiile-cheie ale Romaniei comuniste, care in anii ’70-’80 se afla deja intr-un alt stadiu de evolutie, cel in care anchetele devenisera mai putin violente si brutale fizic.

Nicolae Margineanu a ales sa vorbeasca despre Securitatea din acele vremuri plecind de la povestile oamenilor care au trecut prin filtrul si spasmele acestei institutii. Un muncitor, un student, un profesor, o invatatoare sint personajele care au acceptat sa discute cu echipa lui Margineanu si care au aflat despre ochiul nevazut al Securitatii in clipa in care au avut acces la dosarele intocmite pe numele lor. 

"Credem ca, pentru fiecare dintre noi, filmul reprezinta un test al capacitatii de a ne pozitiona lucid fata de trecut si un argument pentru viitor, la 20 de ani de la caderea blocului comunist", descriu filmul membrii echipei care a lucrat la el intr-un interviu oferit unei publicatii on-line.

Pelicula a fost realizata si cu ajutorul si sprijinul cercetatorilor de la CNSAS. Nicolae Margineanu a facut acest film in memoria tatalui sau, reputat psiholog in anii interbelici care a facut 16 ani de temnita, intre 1948 si 1964. Epopeea psihologului Margineanu in puscariile comuniste a fost adunata in cartea "Nicolae Margineanu, un psiholog in temnitele comuniste", realizat de Cristina Anisescu.

Comentarii