Tablouri, blugi si adidasi cu simboluri ale aborigenilor din Australia

Subtitlu

vineri, 23 septembrie 2011, 20:24
2 MIN
 Tablouri, blugi si adidasi cu simboluri ale aborigenilor din Australia

In Sala "Emil Alexandrescu" a institutiei sint expuse, incepind de vineri, 12 creatii care aduc in atentia publicului adaptari ale simbolurilor specifice aborigenilor din Australia.

"Aceasta expozitie reprezinta experienta si sinteza artistica a calatoriei mele in Australia. Am fost acolo prima data in urma cu 4 ani si apoi am mai fost anul trecut. Fratele meu, care e tot artist plastic, e stabilit in Australia si am considerat ca este o oportunitate sa fac o documentare pentru masterul pe care il urmam in Arta Murala. Am intrat in contact cu un trib format din 45-50 de oameni, pe parcursul a 7 luni. In engleza ne-am inteles. Mi-au impartasit simbolurile lor in desert: le reproduceau pe nisip, cu degetele sau cu bete, dupa ce binecuvintau oxizii pe care ii foloseau. Pentru mine a fost o experienta inaltatoare", a spus artistul plastic Bogdan Marcu.

Intrucit simbolistica aborigenilor reprezinta in Australia un patrimoniu sacru, artistul nu are permisiunea sa le reproduca asa cum i-au fost impartasite. "Formele vazute de mine le-am europenizat, intrucit nu am voie sa le reproduc intocmai, ar fi trebuit sa am in primul rind consimtamintul sefului de trib", a explicat artistul.

Expozitia reuneste 9 lucrari sub forma de tablouri de dimensiuni mari, 3 perechi de blugi si o pereche de adidasi pe care au fost pictate mai multe simboluri specifice, plus o instalatie de nisip.

"In creatiile expuse apar ceremoniile de initiere sub forma de cercuri concentrice, reprezentari figurative sau stilizari ale oamenilor. Toate intr-o maniera elaborata fata de cea bruta, specifica aborigenilor australieni, care este insa unica. In expozitie se afla si o instalatie din nisip, de aproximativ 3 metri, sub forma de paralelipiped. Citeva din formele sacre pe care le reproduc sint in nisp adus de acolo. Prin intermediul acestei instalatii descriu povestile traite de mine in acel univers aparte desprins din Altjeringa, termen care in traducere inseamna "stare de visare" si care ii defineste pe aborigenii australieni", a precizat Bogdan Marcu.

Numele sub care apar creatiile din expozitie sint mentionate de autor si in limbajul aborigenilor australieni in mijlocul carora a fost primit.

Bogdan Marcu este originar din Buzau si a participat la mai multe expozitii si saloane din Iasi, incepind din 2006. A expus, de asemenea, in Australia si SUA. 

Comentarii