Tirg cu martisoare facute manual, la Cafe Acaju

vineri, 27 februarie 2009, 20:27
2 MIN
 Tirg cu martisoare facute manual, la Cafe Acaju

Ca in fiecare an, anumite zone din Iasi se umplu, in aceasta perioada, de comercianti dornici sa faca bani din traditionalele martisoare de inceput de primavara. In Tatarasi, la Minerva, dar mai ales in Podu Ros, sint expuse martisoare pentru toate buzunarele. Preturile variaza intre 0,5 bani si 6 lei, in functie de forma, material, model.

Din pacate in ultimii ani, traditionale martisoare se gasesc doar la Festivalul Martisorului, deschis pe strada Lapusneanu, unde artizanii in arta confectionarii acestor obiecte scot pe tarabe ce au mai frumos, bun si de calitate.

In schimb, in celelalte locatii, poti gasi martisoare cu personaje din desene animate, care au priza mai ales la copii, cit si brelocuri, ursuleti de plus, inele-martisor, brose, pasari cintatoare, obiecte care nu mai au nimic comun cu traditia.

"De anul trecut am adus martisoarele cu persoanjele din desene animate. Atunci au prins mai ales la copii. Anul acesta merg mai greu. Stiti cum este, totul e in functie de gustul omului", spune o comercianta din Podu Ros, care are aceasta afacere sezoniera de citiva ani. Pina ieri nu era foarte multumita de vinzari insa spera ca in weekend sa ii mearga mai bine, „cu criza asta, orice e posibil", spune ea.

"Trebuie sa cumpar niste martisoare pentru colegii fetei si pentru invatatoare, nu am ce face. Ei ii plac martisoarele cu Bags Bunny, deci va trebui sa ii cumpar din acestea", explica Maria, o mama asaltata de ofertele din Podu Ros. Si, pentru ca doar un martisor pentru invatatoare sau pentru celelalte cadre didactice din scoala fiicei nu este indeajuns, femeia va cumpara si citeva buchete de zambile, care costa intre 3 si 5 lei, sau alte flori de sezon, precum lalelele la 3 lei bucata.

Iesenii care vor sa cumpere ceva mai deosebit pentru aceasta perioada pot merge incepind de astazi si la Cafeneaua Acaju, unde se va deschide Retro Bazar, un tirg cu martisoare si felicitari lucrate manual. In plus, pe linga aceste obiecte organizatorii, cele doua fondatoare ale Asociatiei "Doua fetite" si cafeneaua Acaju, scot la vinzare si altfel de obiecte: accesorii, haine. Retro Bazar este deschis pina pe 2 martie, intre orele 12.00 si 18.00.

Comentarii