„Variety”: Premiul de la Cannes deschide usi pentru Cristian Mungiu

duminică, 07 octombrie 2007, 18:34
3 MIN
 „Variety”: Premiul de la Cannes deschide usi pentru Cristian Mungiu

Intr-un interviu publicat in editia online a ziarului, Mungiu povesteste ca in luna februarie nu credea ca va termina filmul la timp pentru a-l inscrie la Cannes, apoi a crezut ca n-are nici o sansa in competitie, iar dupa ce a fost acceptat s-a gindit ca nu are cum sa cistige ceva. Apoi a vazut reactia presei si, pina la urma, i-a reusit.

In noapte ceremoniei de gala de la Cannes, Mungiu a povestit ca era pe jumatate ametit, pe jumatate coplesit. "Eram atit de preocupat, concentrat pe discursul meu. Am avut nevoie de doua minute pentru asta si inca ma mai gindeam ce ar trebui sa spun cind eram in public."

Mungiu nu s-a apucat inca de nici un proiect nou dupa "4 luni, 3 saptamini si 2 zile", si a spus ca schimbarea in cariera sa nu este inca coplesitoare. "Dar am obligatii care-mi consuma multa energie si timp. Trebuie sa dau interviuri, sa distribui materiale pentru Wild Bunch (agentul de vinzari). Nimeni nu se astepta ca filmul sa se vinda in 60 de teritorii. Per total, sint foarte ocupat, obosit si trebuie sa fiu atent sa nu jignesc oamenii daca nu le raspund."

Pe de alta parte insa, Mungiu a spus ca exista interes pentru viitorul sau proiect in Franta si Germania, asa ca-i va fi mai usor sa gaseasca finantare. "Dar nu va fi mai usor sa gasesc inca o poveste buna."

Desi este abordat de marile agentii, Mungiu a spus ca este in negocieri cu citeva, dar nu a luat inca o decizie si nu a semnat nimic. "Trebuie sa termin intii de promovat ‘4 luni, 3 saptamini si 2 zile’ si apoi voi decide".

"E corect sa spun ca nu stiu care vor fi obligatiile mele daca voi face un film cu un studio. Stiu doar ca nu voi avea libertatea de care ma bucur acum, nici asupra scenariului, nici a montajului final. Inteleg sistemul, dar nu sint sigur ca vreau sa lucrez asa pentru moment."

Odata filmul ajuns in SUA, dupa ce a fost cumparat de un distribuitor local, Mungiu a spus ca interesul presei a crescut deja si este curios cum vor recepta filmul spectatorii americani.

"Am fost primit foarte bine la (festivalul – n.r.) de la Telluride (in septembrie – n.r.), asa ca daca as avea parte de macar jumatate din asta in restul tarii, as fi foarte fericit. Am avut reactii bune in intreaga lume, dar ma intreb cum va fi afectat (filmul) de prejudecatile americane. Oamenii cred ca este vorba despre avort. Cel mai greu este sa-i convingi sa vina la film."

Filmul a avut avanpremiera la New York Film Festival, pe 29 septembrie si 1 octombrie, iar premiera in cinematografele americane este programata in ianuarie.

Proiectul lui Mungiu din care face parte filmul premiat la Cannes, "Amintiri din Epoca de Aur", a inceput cu o serie de scurtmetraje, fiecare de 30 de minute, ce alcatuia o istorie personala a comunismului in Romania.

Mai tirziu, regizorul a decis sa adauge un al doilea proiect de film, lungmetrajul "4 luni, 3 saptamini si 2 zile". "Tonul ‘Amintirilor’ era usurel si amuzant si m-am temut ca oamenii nu vor intelege diferenta dintre cum vreau eu sa-mi amintesc lucrurile si ce s-a intimplat de fapt in Romania. Asa ca am vrut sa echilibrez lucrurile adaugind un film mai sobru, mai dur. Apoi am decis sa implic si alti regizori in ‘Amintiri’: fiecare va regiza un episod din seria originala".

Mungiu a vorbit si despre problemele cinematografului din Romania, care nu se vor rezolva odata cu atentia de care se bucura dupa cistigarea premiului de la Cannes.

"Mai avem doar 35 de cinematografe pentru 20 de milioane de oameni. De aceea imi distribui singur filmul", a povestit Mungiu, care a inceput o caravana prin 15 orase ramase faca cinematograf, iar aproximativ 10.000 de oameni i-au vazut filmul in case de cultura, cu ajutorul unui echipament profesional pe care l-a inchiriat din Germania. Mungiu a explicat ca-si permite sa-si finanteze singur distributia gratie banilor cistigati la Cannes si finantatorilor privati. (NewsIn)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii