AFP: Republica Moldova nu a iesit inca din criza politica din aprilie

joi, 30 iulie 2009, 10:03
2 MIN
 AFP: Republica Moldova nu a iesit inca din criza politica din aprilie

Chiar si aliate, cele patru partide de opozitie nu vor obtine majoritatea necesara alegerii unui nou presedinte. Lipsa majoritatii a dus la dizolvarea Adunarii aleasa in aprilie si a provocat o criza in cea mai saraca tara din Europa.

Partidul Comunistilor ramane principalul partid din Parlament, cu 45,1% dintre voturi si 48 de mandate din totalul de 101, a anuntat joi Comisia Electorala, dupa numararea a 97% dintre voturi. Iar cele patru partide de opozitie, care au promis sa nu colaboreze cu PCRM, cumuleaza restul de 53 de mandate.

Partidul Liberal Democrat a obtinut 16,4% din voturi, adica 17 mandate, Partidul Liberal 14,4% (15 mandate), iar Alianta Moldova Noastra 7,4% (opt deputati). Aceste trei miscari liberale aliate totalizeaza 40 de deputati.

Partidul Democrat, condus de Marian Lupu, fost lider in PCRM trecut in opozitie in luna iunie, a obtinut 12,5% din voturi si va fi reprezentat de 13 deputati.

Opozitia liberala, dar si Partidul Democrat exclud orice alianta cu comunistii. In aceste conditii, o coalitie a acestor patru partide pare cel mai probabil scenariu, desi formatiunile liberale au respins initial posibilitatea unei aliante cu Lupu.

"Partidul Comunistilor va obtine mai putin de 50 de mandate in Parlament. Ceea ce inseamna ca celelalte partide trebuie sa formeze o coalitie. Am inceput deja negocieri in acest sens", a declarat in noaptea de miercuri spre joi seful liberal-democratilor, Vlad Filat, citat de Interfax.

"Cunosc bine mentalitatea comunistilor (…). Este imposibil sa formezi o coalitie cu ei", a declarat, la randul sau, Lupu pentru postul de televiziune PRO TV.

Insa Republica Moldova nu a iesit inca din criza care o macina din luna aprilie, dupa alegerile legislative castigate de PC, care au fost urmate de proteste violente si de devastarea sediilor Parlamentului si Presedintiei. Nici macar unite cele patru partide de opozitie nu dispun de majoritatea de 61 de deputati necesara pentru a-l alege pe succesorul presedintelui comunist Vladimir Voronin, care este nevoit sa se retraga de la sefia statului dupa doua mandate consecutive.

Rezultatele acestor alegeri sunt determinante pentru orientarea Chisinaului in politica externa. Comunistii, care s-au declarat mult timp proeuropeni, pledeaza in prezent pentru o apropiere de Rusia.

Cele patru partide de opozitie vor o politica axata pe aderarea la UE. "Partidul comunist trebuie sa treaca in opozitie si nu trebuie sa impiedice Republica Moldova pe calea sa catre integrarea europeana", a spus Dorin Chirtoaca, primarul Chisinaului si numarul doi din Partidul Liberal.

O victorie a opozitiei ar antrena si o imbunatatire a relatiilor cu Romania, in conditiile in care PCRM a acuzat Bucurestiul ca a instigat la revolte in luna aprilie.

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), care a desfasurat circa 200 de observatori electorali, urmeaza sa isi prezinte concluziile joi, in jurul orei locale 14.00. (NewsIn)

Comentarii