ARCA are nevoie de 200.000 de dolari pentru realizarea motorului avionului supersonic IAR-111

luni, 20 februarie 2012, 12:13
4 MIN
 ARCA are nevoie de 200.000 de dolari pentru realizarea motorului avionului supersonic IAR-111

Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) prezinta, intr-un comunicat remis MEDIAFAX, "Programul Spatial al Romaniei 2012 – 2025", o initiativa privata desfasurata de ARCA, in colaborare cu partenerii sai, care are drept scop dezvoltarea la cel mai inalt nivel a domeniului aerospatial national.

Obiectivele finale ale acestui program sunt: lansarea unui vehicul spatial capabil sa plaseze pe orbita sateliti de peste 2,5 tone, pana in anul 2022, si lansarea unui cosmonaut roman, pana in anul 2025.

"In prezent, statul roman ofera zeci de milioane de euro anual agentiilor guvernamentale pentru sustinerea acestui domeniu, desi rezultatele practice sunt aproape inexistente. Acest program vine pe un trend mondial de reducere drastica a sprijinului pe care statele lumii il acorda agentiilor guvernamentale, inclusiv NASA, din cauza performantelor nesatisfacatoare si orientarea catre sprijinirea initiativelor private, precum SpaceX, Orbital sau Virgin Galactic", se spune in comunicat.

Programul Spatial al ARCA se dezvolta in "pasi ai eficientei", iar in prezent urmatorul pas este realizarea si testarea motorului racheta Executor, "inima" intregului program, pana in trimestrul al treilea al anului 2012. Dupa atingerea acestui obiectiv, se va trece la integrarea motorului pe avionul IAR-111 si realizarea primului zbor al avionului in trimestrul doi al anului 2013.

Pentru realizarea acestui motor, ARCA a deschis o campanie de donatii, prin care doritorii sunt chemati sa sustina programul spatial non-guvernamental. "Prioritatea absoluta pe termen scurt este realizarea motorului racheta Executor, inima intregului Program Spatial. Pentru realizarea acestui obiectiv sunt necesari 200.000 de dolari", potrivit comunicatului, in care se mai spune ca cei interesatia pot face donatii pe site-ul http://www.arcaspace.com/.

Motorul Executor va echipa atat avionul supersonic IAR-111, cat si rachetele Haas II, pentru competitia Google Lunar X Prize. ARCA intentioneaza sa inceapa sa testeze IAR-111 in 2012, pentru ca in 2014 sa incerce lansarea rachetei Haas II pentru competitia Google Lunar X Prize, ce se desfasoara pana la sfarsitul anului 2015. Avionul supersonic IAR-111 a fost proiectat pentru a inlocui baloanele purtatoare folosite pana in prezent de ARCA, necesare transportului deasupra atmosferei a vehiculelor racheta. Baloanele purtatoare au reprezentat o solutie ieftina si rapida, insa si-au aratat si limitele, fiind cauza principala pentru doua amanari succesive ale lansarii rachetei spatiale Helen.

Pe de alta parte, motorul Executor va echipa racheta suborbitala pilotata Haas IIB si racheta orbitala pilotata Super Haas, aflate in faza de proiectare la ARCA.

Racheta Super Haas va fi un vehicul orbital de clasa medie, in doua trepte. Prima treapta va fi formata din 7 rachete Haas II, iar a doua treapta va fi echipata cu doua motoare Executor Plus, adaptate pentru zborul in vid. Destinatia finala a rachetei va fi lansarea unui cosmonaut pe orbita, cu un vehicul romanesc. Ulterior, racheta va fi adaptata ca lansator de sarcini utile comerciale.

Racheta Super Haas va avea o lungime de 29 metri si un diametru de 3,8 metri, greutate de lansare urmand sa fie de 130 de tone, tractiunea la start de 168 de tone, iar greutatea sarcinii utile de 2,6 tone. Primul zbor al rachetei Super Haas va avea loc in anul 2019.

Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) este o organizatie non-guvernamentala, care doreste sa castige competitia de 30 milioane de dolari Google Lunar X Prize si sa lanseze in cosmos prima racheta romaneasca capabila sa transporte un cosmonaut.

Printre programele dezvoltate la ARCA se numara racheta Demonstrator 2B, prima racheta 100% romaneasca, echipata cu primul motor din lume realizat din materiale compozite, reutilizabil, care a fost lansata cu succes la data de 9 septembrie 2004, de pe tarmul Marii Negre.

La aceasta se adauga sistemul Stabilo, care a executat doua zboruri pana in prezent. Misiunea 1, lansata la o altitudine de 14.700 metri, in stratosfera, si Misiunea 2, lansata in 2007 la o altitudine de 12.000 metri, deasupra Marii Negre.

Intre programele ARCA se afla si racheta suborbitala Helen, demonstrator tehnologic pentru competitia Google Lunar X Prize. Zborul de test pentru Helen a fost amanat de doua ori, in 2009 (Misiunea 3) si 2010 (Misiunea 4), din cauza dificultatilor intampinate in lansarea balonului purtator. Pentru a testa avionica rachetei Helen, ARCA a lansat de la Sanpetru, la inceputul anului 2010, Misiunea 5, la altitudinea de 5.000 de metri.

Lansarea, cu succes a primei rachete spatiale romanesti, Helen 2, a avut loc la 1 octombrie 2010, din largul Marii Negre, in cadrul Misiunii 4B. Racheta a atins altitudinea de 40 de kilometri.

Haas este o racheta spatiala in trei trepte pentru competitia de 30 milioane dolari Google Lunar X Prize. Principalul obiectiv al programului este lansarea sondei lunare European Lunar Explorer si castigarea competitiei.

Pentru transportul rachetei Haas la altitudinea de lansare, ARCA dezvolta avionul supersonic de transport IAR-111 Excelsior. IAR 111 va deveni primul avion supersonic romanesc si va fi utilizat si pentru dezvoltarea tehnologiilor pentru turismul spatial.

In septembrie 2011, a fost testata, in zbor, cabina supersonicului, urmarindu-se recuperarea acesteia prin parasutare si acceleratiile la impactul cu apa. (Mediafax)

Comentarii