Auspiciile noului guvern

miercuri, 22 decembrie 1999, 00:00
4 MIN
 Auspiciile noului guvern

Cea mai "singeroasa" runda de pina acum a rafuielii factiunilor PNTCD a scos la iveala pe scena coalitiei castigatori si perdanti neasteptati. Desi a jucat aparent un rol pasiv in toata afacerea cel mai bine a iesit, de departe, PD si in special liderul partidului Petre Roman. Propulsarea lui Roman in Cabinetul Isarescu pe treapta a doua, deasupra subalternului sau din partid, Traian Basescu, aflat spre disperarea lui Roman, in continua ascensiune in PD, ii confera posibilitatea sa actioneze ca un BCCC asupra ministrului Transporturilor.
La nivelul intregului partid, democratii se pot lauda cu obtinerea controlului total asupra externelor, clasarea in pole-position alaturi de celelalte formatiuni in linia de start a Executivului si desemnarea unui premier apropiat intereselor PD. Aceste fapte au determinat PDSR sa afirme ca avem de-a face cu al treilea Guvern Roman. Succesele democrate sint cu atit mai spectaculoase cu cit pozitiile ocupate acum in ierarhia coalitiei erau de neconceput pe vremea lui Vasile, considerat prea prietenos cu PD. Singurul pas inapoi a fost cedarea presedintiei Senatului. Mutarea nu reprezinta insa un sacrificiu prea mare pentru PD de vreme ce democratii sint cei mai ferventi sustinatori ai candidaturii lui Radu Vasile care are mari sanse sa ocupe scaunul lui Petre Roman fara a-l deranja prea mult pe acesta.
Radu Vasile si-a consolidat pozitia
Fostul prim-ministru este, paradoxal, un important, daca nu principalul beneficiar al propriei sale decapitarii. Astfel, daca promisiunile care i s-au facut vor fi indeplinite, el ar putea cadea din virful Palatului Victoria direct in postura de " numarul doi" in stat ceea ce seamana mai mult cu o promovare.
Incapatinarea sa a dus si la totala discreditare a aripii rivale din partid care s-a vazut nevoita sa-i acorde lui Radu Vasile toate "onorurile" si functiile dorite de fostul premier.
Un alt succes repurtat de Radu Vasile il reprezinta demisia inaintata de eminenta cenusie a taberei conservatorilor, Ionescu Galbeni, "innegrit" de suparare dupa intorsatura luata de complot. In fine, fostul prim ministru a reusit sa-i stirbeasca imaginea presedintelui care a rasucit Constitutia pentru a scapa de Radu Vasile. Din actuala pozitie, Radu Vasile isi poate pregati acum in liniste atacul asupra presedintiei partidului, obiectiv declarat nu cu mult timp in urma.
Liberalii se pregatesc de atac
PNL se inscrie si el pe lista cistigatorilor, chiar daca acest lucru nu este foarte vizibil deocamdata. Victoria a gruparii Galbeni-Opris, care a lasat PNTCD fara prim-ministru si ca nume si ca functie, a creat un avantaj incontestabil Partidului National Liberal in competitia pentru asigurarea intiietatii in CDR. Argumentul liberalilor, conform caruia fara imbunatatiri urgente Conventia nu mai reprezinta un vehicul politic capabil sa-i urce pe "pasageri" in topul preferintelor electorale, capata acum mai mult ca oricind justificare. Schimbarea lui Radu Vasile este salvatoare si pentru programul de relaxare fiscala, lansat de curind de PNL. Fostul premier impreuna cu Traian Basescu isi puteau permite sa blocheze adoptarea acestor masuri data fiind independenta politica a celor doi in propriile partide. Guvernul independentului Isarescu transformat intr-un fel de COCOPO prin teleportarea liderilor politici in staff-ul Executivului, nu poate risca pierderea sprijinului PNL in cateva luni de la investire in conditiile unui mandat de maxim un an. Ofensiva liberala care va fi declansata in urmatoarea perioada de timp pentru imblanzirea impozitelor, accizelor si TVA-ului vine pe fondul unei discretii exersate cu abilitate in timpul crizei politice ceea ce i-a adus PNL o alta bila alba.
Taranistii, in cadere libera
Pe lista marilor pierzatori se numara in primul rind PNTCD si in particular aripa "talibana". Luptele fratricide care nasc noi si noi aripi, pierderea dreptului la primul scaun in Executiv, imaginea dezastruoasa si criza de identitate generate de PNTCD s-au accentuat odata cu declansarea crizei in mod dramatic. PNTCD este considerat, acum, alaturi de presedintele Constantinescu, responsabilul unei crize profunde. Acest fapt nu face altceva decit sa intareasca ideea adversarilor politici ca partidul cu for intern de conducere coordonare si control (BCCC) e incapabil sa guverneze tara.
Presedintele se salveaza pe ultima suta de metri
Revocare primului ministru i-a adus si presedintelui Romaniei intr-o prima faza un deficit serios de imagine din cauza tangentei decretului cu legea fundamentala si a negocierilor prelungite de la Cotroceni care pareau ca nu se mai termina. Totusi, spre deosebire de PNTCD care a mers din rau in mai rau, presedintele a reusit sa echilibreze situatia impunindu-si candidatul propriu, un tehnocrat agreat de aproape toata lumea. In acest fel, inlocuirea "glumetului" Radu Vasile din fruntea mesei rotunde de la Palatul Victoria cu o personalitate total opusa si neangrenata politic a facut ca debarcarea prin decret sa capete o aura de legitimitate si necesitate. Mai mult, compromisul facut cu Radu Vasile a temperat duritatea masurii de revocare care adusese in prim plan expresii ca "republica prezidentiala" sau "terfelirea Constitutiei" si asemanari cu Carol al II lea. (Razvan Sandulescu)
Dezvaluiri din culisele negocierilor pentru guvern
Prim-vicepresedintele PNTCD, Gabriel Tepelea, ne-a dezvaluit ieri ca, pe linga Mugur Isarescu, au mai fost in discutie pentru postul de premier alti doi tehnocrati. Gabriel Tepelea a afirmat astfel ca PD l-a propus, miercuri noaptea, pentru functia de sef al guvernului pe fostul premier Theodor Stolojan. Conform declaratiilor liderului taranist, aceasta propunere a cazut din cauza apropierii dintre Stolojan si ApR si a legaturilor lui cu anumite cercuri financiare. Cel de-al doilea candidat, conform afirmatiilor lui Tepelea, a fost academicianul Tudorel Postolache, cel care a elaborat Programul de preaderare din 1995, cunoscut si sub numele de "Strategia de la Snagov". Si aceasta propunere a cazut in cele din urma, datorita rezervei manifestate de unele cercuri economico-financiare fata de prezenta, in fruntea cabinetului, a unui teoretician. Prin urmare, singura varianta, unanim acceptata, la capitolul tehnocrati, a fost Mugur Isarescu, care a primit ieri investitura in Parlament. Gabriel Tepelea a declarat ca PNTCD a facut concesii, renuntind la postul de premier, doar in interesul superior al stabilitatii interne si al demararii negocierilor cu UE. (Iulia Nueleanu)

Comentarii