Bani europeni de masurat coruptia in Romania

joi, 15 decembrie 2011, 17:25
3 MIN
 Bani europeni de masurat coruptia in Romania

 Functionarii din administratia locala si cetatenii vor fi chestionati in legatura cu coruptia, printr-un procedeu ca la recensamant, iar rezultatele vor fi disponibile in februarie, studiul fiind realizat in cadrul unui proiect in valoare de peste doua milioane de lei.

Rezultatele chestionarului vor fi folosite la elaborarea unor ghiduri de bune practici si a Cartei fenomenului de coruptie in administratia publica locala, a declarat, joi, Ionut Vasilica, managerul proiectului "Studiul diagnostic privind fenomenul de coruptie in administratia publica locala".

Proiectul este implementat de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) si Directia Generala Anticoruptie (DGA), iar valoarea totala a studiului este de 2.076.906 de lei, a precizat Ionut Vasilica.

El a precizat ca 85 la suta din valoarea totala a proiectului este suportata din fonduri de la Uniunea Europeana, iar restul de 15 la suta este de la bugetul MAI.

"Toti auzim ca nivelul coruptiei este mare, este urias, dar nimeni nu l-a masurat pana acum", a mai spus Vasilica.

Potrivit lui Ionut Vasilica, bugetul proiectului urmeaza sa acopere costurile de imprimare a chestionarelor, culegerea informatiilor, analiza acestora, apoi elaborarea si publicarea a cate 1.000 de exemplare din cele doua ghiduri, unul pentru cetateni si celalalt pentru functionarii publici.

De asemenea, bugetul va trebui sa suporte publicarea a 1.000 de exemplare din "Carta fenomenului de coruptie in administratia publica locala".

Vasilica a explicat ca operatorii unei firme care se ocupa de sondaje vor merge in teritoriu si vor chestiona atat cetatenii, cat si functionarii din administratia publica locala in legatura cu fenomenul coruptiei, procedeul fiind "ca la recensamant".

"Rezultatele celor doua chestionare se vor pune la un loc si vor fi discutate in cadrul a 20 de intalniri in tara la care vor participa reprezentantii institutiilor deconcentrate si ai primariilor. Dupa cele 20 de intalniri vom avea Ghidurile de bune practici si Carta fenomenului de coruptie din administratia publica locala. Pana acum toate sondajele de opinie care s-au facut aveau in vedere populatia, erau unidirectionale. Acum, sondajul este bidirectional, are o dubla abordare", a adaugat managerul de proiect Ionut Vasilica.

Marja de eroare a celor doua chestionare va fi de maximum trei la suta.

Eduard Radu, directorul general adjunct al Directiei Generale Anticoruptie, a declarat ca prin elaborarea ghidurilor se urmareste instruirea functionarilor publici.

"Prin acest ghid, prin aceasta Carta ce se doreste? Se doreste o informare, o instruire a functionarului sa nu primeasca, sa stie sa faca diferenta intre un gest amical al unui cetatean si o fapta de coruptie", a spus Eduard Radu.

El a precizat ca DGA, impreuna cu Parchetul General si Directia Nationala Anticoruptie, doreste sa transforme linia anticoruptie TelVerde intr-un Call Center.

"In noua strategie anticoruptie a Ministerului Administratiei si Internelor am propus, impreuna cu ceilalti parteneri, Parchetul General, Directia Nationala Anticoruptie, sa extindem acest TelVerde, sa il facem un Call Center care se adreseaza tuturor cetatenilor, unde pot sesiza fapte de coruptie atat din Ministerul Administratiei si Internelor cat si din administratia publica locala sau alte fapte de coruptie. Proiectul va urma calea legala, va ajunge in Parlament si in functie de asta va lua fiinta" a mai spus Eduard Radu. (Mediafax)

Comentarii