Boala care incepe din dorinta de a slabi:”Prefer sa fiu piele si oase, decat sa fiu o scroafa grasa”

Subtitlu

miercuri, 02 noiembrie 2011, 09:59
4 MIN
 Boala care incepe din dorinta de a slabi:”Prefer sa fiu piele si oase, decat sa fiu o scroafa grasa”

"Caut fete pro-ana sau pro-mia sa ne incurajam reciproc". Cam asa suna multe dintre discutiile postate pe forumurile romanesti, in care fete de 13,14, 15 ani fac schimb de retete de infometare, nestiind, probabil, ca isi risca viata. Cu toate ca multi se gandesc ca industria modei este de vina pentru dorinta tinerelor de a-si sacrifica sanatatea pentru o silueta "skinny", specialistii sustin ca anorexia este o tulburare de personalitate, iar moda nu poate fi decat un factor declansator si trebuie sa existe o predispozitie a persoanei in cauza.

In ceea ce priveste modelele romance, ele nu se confrunta cu anorexia, ba dimpotriva, ele sunt "din ce in ce mai ponderale", explica directorul unei agentii de casting, Liviu Ionescu. Pe de alta parte,  daca o tanara este anorexica, insa nu are simptome care se manifesta, poate ajunge sa lucreze ca manechin, mai spune directorul MRA. Totusi, "daca o fata este dizgratios de slaba, nu poate fi model".

"Ana" si "Mia" sunt doua cuvinte-cheie pentru adolescentele care tin sa slabeasca, indiferent de consecinte. Cele mai multe spun ca li se pare ca sunt prea grase. Unele vor sa fie modele, iar altele, doar sa arate mai bine. "Ana" si "Mia" sunt prietenele lor: anorexia si bulimia, doua tulburari de alimentatie si, mai ales, doua tulburari psihice.

Anorexia a inceput sa fie criticata la scara larga in 2006, cand doua manechine din Uruguay si Brazilia au murit din cauza infometarii si efectelor ei. Ulterior, in 2007, in Franta s-a declansat campania "Stop Anorexiei!", in care modelul Isabelle Caro, bolnava de anorexie, a pozat goala, ca sa traga un semnal de alarma privind anorexia. In 2010, ea a murit din cauza bolii.

Cu toate astea, anorexia este mai mult decat un moft sau o alegere. "Anorexia este o tulburare psihica, care, in functie de gravitate, se trateaza cu medicamentatie si psihoterapie", explica psihiatrul Ana-Maria Iordache. De altfel, in cazul anorexicelor, psihoterapia este mai importanta decat medicamentele administrate.

Efectele anorexiei sunt devastatoare: iti cade parul, iti cad unghiile, ajungi sa ai osteoporoza, gastrita sau ulcer, poti avea boli de inima si este foarte probabil sa nu poti face copii niciodata.

Echilibrul sufletesc, inlocuit cu mancarea

De anorexie sufera mai mult fetele decat baietii, in general, de la adolescente la femei de 30 de ani, din familii prospere. Tinerele care sufera de anorexie vor sa arate ca au un control asupra vietii si nu recunosc ca au o boala- nici fata de sine, nici fata de anturaj, explica si nutritionistul Corina Zugravu.

Mecanismul care declanseaza anorexia este lipsa de control: bolnavii simt ca nu mai au control asupra vietii lor, iar corpul lor este singurul lucru pe care il pot controla, insa nu este un control real, arata psihiatrul Iordache.

In tulburarile de alimentatie, se inlocuieste un echilibru sufletesc cu mancarea, arata ea.

"Sunt ana de 7 luni si stiu cat e de greu la inceput. Sfatul meu e sa nu postesti mai mult de 2 zile consecutive, urmatoarea zi mananca, pentru ca, daca nu mananci nimic mai multe zile fara "antrenament", o sa simti la un moment dat nevoia sa te indopi, probabil de-asta ai zis ca ai tendinte mia. Eu acum am ajuns sa pot posti si 7 zile consecutiv, doar cu apa si ceai verde. Eu nu ma simt rau dupa 7 luni … normal ca nu mai am asa energie si obosesc repede si e cam frustrant ca trebuie sa renunt la exercitii, dar de slabit, slabesc. De la marimea XL, am ajuns acum la M si, pana la sfarsitul anului, sigur voi ajunge la XS. Sfatul meu este sa mananci acum cam 400 calorii zilnic. Te uiti la fiecare produs si calculezi cate calorii are, apoi iti imparti mesele o data la fiecare 3-4 ore. In prima, probabil nu o slabesti prea mult, dar e important sa reduci treptat numarul de calorii zilnice, dupa 2 saptamani, treci la 300 si tot asa, apoi 2 zile de post, dupa care iar 300 … si tot asa, maresti respectiv si numarul zilelor de post total. Eu o sa fiu aici, daca ai alte intrebari. Te-am pupat si sa stii ca nu esti singura!". Asa arata sfatul unei fete de 16 ani catre o alta tanara de 15 ani, care o invata pe cealalta cum sa rabde de foame cu zilele, ca sa slabeasca.

"Apropo, tu cum reusesti sa te ascunzi de mama ta ? Pe mine ma obliga uneori sa mananc si atunci e cel mai rau, ca trebuie sa vomit, dar evit, pe cat se poate, vomitatul. De cele mai multe ori, imi fac mancare prajita si o arunc, dar las farfuria murdara si tigaia, sa creada ca am mancat. E bine ca maica-mea vine acasa dupa 7 seara si eu ii spun ca nu mananc seara, ca tin o dieta, si vede farfuria murdara: crede ca am mancat la pranz. In plus, ma satur si de la mirosul de mancare", scrie o fata de 16 ani. (Romania Libera)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii