UPDATE: Catalin Predoiu, desemnat de Basescu premier interimar

luni, 06 februarie 2012, 10:19
13 MIN
 UPDATE: Catalin Predoiu, desemnat de Basescu premier interimar

"Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a luat act de demisia premierului Emil Boc si, in temeiul articolelor 94 lit. (c), 100 alin. (1), 106 si 107 alin (3) din Constitutia Romaniei republicata, precum si al articolelor 5 si 9 alin (1) din Legea nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, cu modificarile si completarile ulterioare, a semnat Decretul de numire a domnului Catalin Marian Predoiu ca prim-ministru interimar al Guvernului Romaniei, pentru a indeplini atributiile primului-ministru, pana la formarea noului Guvern", informeaza Administratia prezidentiala.

Catalin Predoiu nu este membru de partid si a detinut portofoliul Justitiei in mai multe Cabinete. Primul mandat l-a detinut in ultima parte a mandatului Guvernului Tariceanu, iar apoi a fost desemnat si in Cabinetul Boc.

Premierul Emil Boc i-a anuntat, luni, pe ministri ca a decis sa depuna mandatul Guvernului, confirmand informatiile transmise anterior de MEDIAFAX privind demisia sa din functie.

"Am depus mandatul deoarece nu ma agat de putere, pentru mine conteaza mai putin daca mai raman in functie cateva luni, pana la alegerile din noiembrie. Am luat decizia de a depune mandatul Guvernului pentru a detensiona situatia politica si sociala din tara, dar si pentru a nu pierde ceea ce romanii au castigat: stabilitatea economica a tarii", a spus Boc.

El a facut apel catre clasa politica pentru a trece rapid prin Parlament un nou guvern si a multumit atat presedintelui Traian Basescu, pentru un "parteneriat corect in interes public", cat si fostilor si actualilor ministri din mandatul sau.

Ulterior, Emil Boc a mers sa-si depuna mandatul la Presedintie si la Parlament.

Predoiu: Am acceptat propunerea presedintelui de a-mi asuma functia de prim-ministru interimar

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, informeaza, printr-un comunicat de presa, ca a acceptat propunerea presedintelui Traian Basescu de a-si asuma functia de prim-ministru interimar.

"Doresc sa informez opinia publica despre faptul ca luni, 6 februarie 2012, am acceptat propunerea Presedintelui Romaniei de a-mi asuma functia de Prim-ministru interimar", se arata in comunicatul citat.

De indata ce Decretul Prezidential de numire in functie va fi publicat in Monitorul Oficial, Predoiu spune ca isi va exercita atributiile constitutionale, in special cele prevazute de articolului 107 alin. (3) si (4) si art. 110 alin. (2) – (4) din Constitutie.

"Doresc sa asigur cetatenii ca institutiile statului isi vor continua in mod normal activitatea, potrivit Constitutiei si legilor in vigoare", arata sursa citata.

Boc a predat bastonul de maresal

Premierul Emil Boc i-a anuntat luni pe ministri ca a decis sa depuna mandatul Guvernului. Acesta a facut apel la maturitate catre clasa politica pentru a trece rapid prin Parlament un nou guvern.

"Am depus mandatul Guvernului pentru ca nu ma agat de putere, am declarat de multe ori acest lucru. Pentru mine conteaza mai putin ca mai raman pe acest scaun cateva luni in plus, pana la alegerile din noiembrie, dar pentru tara este extrem de important sa avem stabilitate economica si sa putem castiga impreuna cu romanii din eforturile noastre comune. Am luat decizia de a depune mandatul Guvernului pentru a detensiona situatia politica si sociala din tara, dar si pentru a nu pierde ceea ce romanii au castigat cu atatea suferinte, si anume stabilitatea economica a tarii", a spus Boc.

El a facut apel la maturitate catre clasa politica pentru a trece rapid prin Parlament un nou guvern si a multumit atat presedintelui Traian Basescu, pentru un "parteneriat corect in interes public" si sustinerea masurilor de reforma, cat si fostilor si actualilor ministri din mandatul sau.

"Stiu ca impreuna am luat decizii extrem de grele, extrem de dureroase, cu strangere de inima, cu nopti de nesomn in spate, cu multe, multe framantari, dar roadele, dupa cum stiti, au inceput sa apara si cel mai important rod este acesta al stabilitatii economice a tarii. De aceea, cred ca a meritat efortul. Ati stiut din primul moment, cand ati venit in Guvernul Romaniei, ca nu veniti in aceasta perioada de criza economica la un concurs de popularitate. In vremuri de criza, guvernul nu participa la un concurs de popularitate, participa la un efort contracronometru pentru salvarea tarii", a spus Boc ministrilor.

Seful Guvernului a aratat totodata ca apreciaza efortul PDL pentru a sustine masurile anticriza dispuse de Guvern si a apreciat ca acest efort va fi rasplatit din punct de vedere politic.

"Sper ca si gestul meu sa fie privit de catre clasa politica ca un semnal care sa duca la consolidarea a ceea ce avem si nu la dezbinare si ura. Politicienii trebuie sa uneasca si nu sa dezbine", a afirmat seful Guvernului.

El a multumit totodata populatiei pentru ca a inteles in ultimii ani sa suporte masurile de reforma ale Guvernului.

"In acesti ani de guvernare am luat decizii extrem de grele. Stiu ca pe foarte multi romani i-am facut sa creada ca un Guvern nu ia intotdeauna cele mai bune decizii. Vreau insa sa se stie ca acele masuri au fost luate cu gandul la viitorul Romaniei, au fost luate nu pentru ca am dorit, ci pentru ca a trebuit", a spus Boc.

El a aratat ca stie ca prin masurile pe care luate a "necajit" pe multi dintre romani, dar ca in vremuri de criza economica trebuie luate decizii "mai mult cu capul si mai putin cu inima".

"Pentru ca sunt dintre dumneavoastra, ma intorc intre dumnoavoastra. Stiu ca medicamentul pe care l-am administrat de multe ori a avut un gust amar, dar a meritat, Romania s-a insanatosit din punct de vedere economic si avem aceasta stabilitate economica despre care am vorbit. Nimeni si niciun politician nu are dreptul sa o compromita", a spus Boc.

Premierul a amintit ca, pentru anul trecut, Romania a inregistrat, dupa doi ani de criza, o crestere economica de aproxmativ 2,5%, una dintre cele mai mari din UE, si ca pentru acest an Comisia Europeana si Fondul Monetar International apreciaza ca Romania va avea o crestere economica mai mare decat cea din zona euro.

Reducerea inflatiei la cel mai scazut nivel din ultimii 20 de ani, un curs valutar stabil si mentinerea sub control a datoriei publice si a deficitului bugetar au fost alti factori prezentati de premier drept efecte ale masurilor economice corecte dispuse de Guvern in mandatul sau.

Boc a sustinut ca nu exista un risc de neplata a salariilor si pensiilor si ca stabilitatea economica inseamna sansa pentru "viitorul apropiat" de crestere a salariilor si pensiilor.

"Aceasta stabilitate economica a tarii trebuie aparata cu orice pret si spun ca niciun pret nu este unul prea mare platit de un politician sau de politicieni pentru a apara ceea ce romanii au castigat cu munca si cu suferintele lor", a spus Boc.

In final, dupa ce a salutat fiecare ministru in parte, premierul s-a intors la masa si a multumit si mass-media pentru ca a fost alaturi de Guvern in aceasta perioada de criza, aratand ca, atat cat a putut, a incercat sa explice masurile adoptate, poate nu intotdeauna cel mai bine, dar mereu cu buna credinta.

"Cred ca acest guvern si-a facut datoria. Cred ca este momentul sa lasam locul unui nou guvern, care sa consolideze roadele muncii noastre si sa fie mai populare, pentru ca nu mai are de luat masuri de austeritate. Noi am fost aceia care am facut curatenie, am pus ordine in finantele tarii, am insanatosit economia si dam sansele acestei tari sa mearga spre prosperitate economica. Astazi, Romania este stabila si credibila din punct de vedere economic. Trebuie sa mergem mai departe, iar pentru asta v-am propus incetarea mandatului Guvernului si depunerea mandatului. Asa sa ne ajute Dumnezeu! Doamne ajuta!", a conchis Boc.

Boc a fost la Cotroceni, unde si-a depus mandatul si a avut discutii cu Basescu

Premierul Emil Boc a mers la Palatul Cotroceni, unde si-a depus mandatul la Presedintie si a avut discutii cu presedintele Traian Basescu privind strategia legata de PDL si de formarea viitorului guvern, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.

La ora transmiterii acestei stiri, Emil Boc a plecat de la Cotroceni.

El urmeaza sa mearga la sediul PDL, unde era anuntata pentru ora 11.00 sedinta Biroului Permanent National al partidului si unde se afla toti ceilalti lideri ai PDL.

Premierul Emil Boc i-a anuntat, luni, pe ministri ca a decis sa depuna mandatul Guvernului, confirmand informatiile transmise anterior de MEDIAFAX privind demisia sa din functie.

Premier tehnocrat cu Guvern majoritar politic, varianta de lucru la acest moment

 Varianta luata in calcul la acest moment in PDL este cea a unui premier tehnocrat, fiind din nou vehiculate nume precum Lucian Croitoru sau Mihai Tanasescu.

Ca si anul trecut, cand se discuta despre posibila demisie a premierului Boc, au aparut din nou ca posibili nominalizati sefii SRI si SIE, Cristian Marior si Mihai Razvan Ungureanu.

Surse politice au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, ca cele mai mari sanse le are desemnarea unui premier tehnocrat, insa decizia finala depinde de discutiile de la Cotroceni dintre presedintele Traian Basescu si partidele parlamentare.

Guvernul nu va fi insa unul de tehnocrati, ci majoritar politic, insa pentru ministerele cheie optiunile se indreapta catre tehnocrati.

De asemenea, nu este exclusa nici reconfigurarea coalitiei care sa sustina Guvernul.

Ponta: Demisia lui Boc – primul pas spre anticipate; suntem deschisi pentru o formula responsabila

Liderul USL Victor Ponta a declarat, luni, ca, prin demisia premierului Emil Boc, s-a facut primul pas pentru declansarea alegerilor anticipate, el precizand ca opozitia este deschisa sa discute orice "formula responsabila".

"Suntem o corabie in deriva pe o mare extrem de agitata", a spus Ponta.

El a precizat ca USL doreste declansarea de alegeri parlamentare anticipate, dar ca pana atunci sustine "stabilitate si echilibru".

"Cred ca putem face o tranzitie democratica", a apreciat Ponta.

Liderul PSD a mentionat ca, odata cu demisia lui Emil Boc, se intra in cele 60 de zile pentru dizolvarea Parlamentului in vederea alegerilor anticipate.

"Suntem dechisi sa discutam orice fel de formula responsabila, sa ajungem la alegeri care sa nu insemne distrugerea totala a ceea ce a ramas din Romania", a mai spus Ponta.

Udrea: Boc a facut ceea ce trebuie pentru tara, se retrage si lasa locul unui guvern mai bun

Ministrul Elena Udrea a declarat ca Emil Boc "va ramane in istorie" ca un prim-ministru care "a reusit sa salveze Romania", guvernand "in cea mai grea perioada pe care a traversat-o Romania in ultimii 80 de ani", ca a facut ceea ce trebuie pentru tara, se retrage si "lasa locul unui guvern mai bun".

"Cred ca primul-ministru o sa ramana in istorie ca un prim-ministru care realmente a reusit sa salveze Romania. A avut de guvernat in cea mai grea perioada pe care a traversat-o Romania in ultimii 80 de ani. Evident ca a avut un mandat greu, dar de succes, pleaca intr-un moment in care munca si efortul ii sunt recunoscute in plan international. A facut ceea ce trebuie pentru tara, se retrage si lasa locul unui guvern mai bun", a apreciat, luni, Elena Udrea.

Intrebata daca exista variante pentru un nou premier, ministrul a mentionat ca se va discuta in partid si, apoi, decizia apartine presedintelui Romaniei.

Chestionata daca viitorul premier va fi un membru PDL sau tehnocrat, Udrea a raspuns: "Nu va pot spune acum pentru ca decizia nu imi apartine si nici nu a fost discutata".

"Coalitia ramane unita in jurul proiectului pe care l-am avut pana acum, mergem mai deprate, se va decide in urma consultarilor cu presedintele cine va fi viitorul prim-ministru", a mai spus ea.

Kelemen: Demisia a fost decizia personala a lui Boc; vom discuta cu Basescu si cu celelalte partide

Coalitia va discuta cu presedintele Traian Basescu si cu celelalte partide despre componenta viitorului guvern, formula politica de alcatuire a Cabinetului depinzand foarte mult de persoana care va fi desemnata ca prim-ministru, a declarat, luni, agentiei MEDIAFAX, liderul UDMR, Kelemen Hunor.

El a sustinut, totodata, ca depunerea mandatului a reprezentat decizia personala a premierului Boc.

"A fost decizia primului-ministru si, ca orice astfel de decizie, trebuie respectata. Urmeaza discutii in coalitie, discutii cu celelalte partide, cu presedintele si vom vedea cum vom merge mai departe, dar a fost decizia personala a premierului Boc", a spus Kelemen.

Intrebat daca UDMR sustine un nou guvern in aceeasi formula politica, presedintele Uniunii a aratat ca aceasta depinde foarte mult de persoana premierului desemnat.

"Este prematur sa vorbim despre asa ceva, nu stim cine va fi nominalizat, depinde foarte, foarte mult de persoana premierului desemnat, depinde de discutii in coalitie. Vom vedea", a spus Kelemen.

Flutur: Demisia anuntata de Emil Boc, un act de responsabilitate

Prim-vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat, luni, ca anuntul lui Emil Boc de a depune mandatul Guvernului reprezinta "un act de responsabilitate".

"Un act de responsabilitate", a comentat Flutur.

Premierul Emil Boc i-a anuntat, luni, pe ministri ca a decis sa depuna mandatul Guvernului, confirmand informatiile transmise anterior de MEDIAFAX privind demisia sa din functie.

Cariera lui Boc, de la sefia Clujului la sefia Guvernului, mereu in umbra lui Basescu

Fostul premier Emil Boc a avut pana in prezent o cariera politica presarata cu multe succese electorale, fiind, pe rand, deputat, primar, presedinte de partid si premier, insa mereu in umbra lui Traian Basescu.

Emil Boc a fost deputat PDL, primar de Cluj, presedinte al democrat-liberalilor si premier, fiind primul sef de Guvern demis in urma aprobarii unei motiuni de cenzura.

Boc este perceput drept un politician fidel sefului statului, in a carui umbra a fost constant plasat de catre adversarii sai. Om cu o buna pregatire teoretica, Emil Boc era, la 42 de ani, un politician care, cu exceptia mandatului la conducerea Clujului, nu a ocupat functii importante in aparatul de stat.

Emil Boc s-a nascut in 1966, la Rachitele, in judetul Cluj, si a absolvit Facultatea de Istorie si Filosofie (1991) si Facultatea de Drept (1995).

Fostul primar al Clujului a facut mai multe stagii de pregatire si burse in strainatate, la universitati din Nottingham, Pittsburgh, Charlottesville, Bruxelles si Michigan, fiind si conferentiar la Facultatea de Stiinte Politice si Administratie Publica si la Facultatea de Drept din Universitatea "Babes-Bolyai".

Boc este doctor in stiinte politice si filosofie politica si doctorand in drept constitutional si institutii politice. De asemenea, Emil Boc este membru al Asociatiei Americane de Stiinte Politice din 1994 si al Societatii Romane de Stiinte Politice din 1999. Incepand din 1996, este avocat in Baroul Cluj.

Emil Boc s-a facut remarcat ca deputat in legislatura 2001-2004, fiind perceput ca unul dintre parlamentarii cu cele mai coerente si aplicate discursuri. Ziaristii spuneau despre el, in acea perioada, ca este mereu foarte bine documentat si apreciau faptul ca Boc era disponibil pentru declaratii aproape oricand, indiferent de ora.

Un moment spectaculos in aparitiile publice ale lui Emil Boc a fost celebra cazatura in direct, in cadrul unei emisiuni televizate moderate de Andrei Gheorghe, in anul 2003. Boc a alunecat pe marginea decorului si a cazut de la o inaltime considerabila, dar din fericire nu a patit nimic, ci doar a reusit sa devina ceva mai cunoscut.

Boc a fost primar al Clujului din 2004, cand, raspunzand chemarii partidului, a castigat alegerile in fata lui Gheorghe Funar. Acea victorie a fost una de rasunet, in conditiile in care Funar, care condusese ani lungi destinele Clujului, parea invincibil. Sub conducerea lui Funar, Clujul ajunsese un oras despre care se spunea din ce in ce mai des ca este izolat social si economic, iar victoria lui Boc a fost aplaudata, din aceasta perspectiva, chiar si de catre unii adversari politici ai democrat-liberalului.

Mandatul sau a fost reinnoit la alegerile locale din vara anului 2008, cu un scor foarte bun. Presedintele Basescu mentiona, cu acea ocazie, ca toti politicienii si analistii care l-au criticat si au ras de Boc pentru ca ar fi "trompeta" sau "marioneta" sefului statului ar trebui sa ii ceara scuze primarului Clujului, dupa scorul electoral obtinut de acesta.

La finele anului 2008, Boc a raspuns din nou chemarii partidului si s-a inhamat la dificila sarcina de a fi premier. Primul Cabinet condus de Emil Boc s-a format dupa alegerile parlamentare din 2008, cand PDL si PSD au format alianta despre care presedintele Traian Basescu spunea ca o visase dintotdeauna.

Boc nu a fost prima optiune pentru functia de premier, el fiind nominalizat abia dupa ce Theodor Stolojan a renuntat la functie, inainte de a fi investit de Parlament, motivele neoficiale vehiculate de presa fiind legate de faptul ca nu putea sa isi demita ministrii decat cu acordul liderilor PSD si PDL.

Ca premier, Emil Boc a supravietuit in fata a zece motiuni de cenzura, inclusiv uneia adoptate de Parlament inaintea alegerilor prezidentiale din noiembrie 2009.

De la finalul anului 2009, dupa ce presedintele Traian Basescu a fost ales pentru al doilea mandat de sef al statului, Emil Boc a fost din nou desemnat premier si a condus guvernul format de PDL impreuna cu UDMR, Cabinet in care a intrat, ulterior, si UNPR. Surprinzator sau nu, el a reusit sa reziste in functie in ciuda numeroaselor atacuri la care a fost supus in 2010 si 2011, inclusiv din partea unor colegi importanti din partid. De asemenea, Boc a reusit sa ramana in functie chiar si in conditiile in care, in 2011, inclusiv seful statului a vorbit despre posibilitatea schimbarii sefului Guvernului cu un independent.

Emil Boc a ocupat mai multe functii in cadrul Partidului Democrat, incepand cu cea de presedinte al Biroului Politic Judetean Cluj, din 2000, cand a si obtinut primul mandat de deputat. Boc a fost, de asemenea, vicepresedinte al Comisiei juridice din Camera Deputatilor, in 2002, si lider al grupului parlamentar al PD din Camera, respectiv presedinte executiv al PD in anul 2003.

Din 2005, dupa ce Traian Basescu a castigat prezidentialele, Emil Boc a fost ales presedinte al PDL. In 2011, Boc a castigat din nou functia, la Congresul unde a candidat impotriva lui Vasile Blaga si Theodor Paleologu. Boc a reusit sa ramana premier si presedinte de formatiune politica in pofida numeroaselor voci din PDL care au sustinut explicit separarea celor doua pozitii.

In cele din urma, se pare ca Emil Boc a demisionat imediat dupa plecarea misiunii FMI-UE-BM, pe fondul unei ierni grele, a protestelor de strada prelungite, dar si a nemultumirilor aproape generalizate in PDL fata de faptul ca erodarea imaginii sale si a Executivului are efecte nedorite asupra sanselor electorale ale partidului. (Mediafax)

Comentarii