Boc: PDL sustine ca Romania sa fie parte a acordului european, e nevoie de revizuirea Constitutiei

luni, 12 decembrie 2011, 15:35
3 MIN
 Boc: PDL sustine ca Romania sa fie parte a acordului european, e nevoie de revizuirea Constitutiei

"PDL sustine revizuirea Constitutiei pentru limitarea deficitului si a datoriei publice in concordanta cu acordul european de guvernanta fiscala. PDL sustine ca Romania sa fie parte a acestui acord interguvernamental de guvernanta fiscala si stabileste si apreciaza ca acest lucru se poate face numai prin revizuirea Constitutiei", a precizat Emil Boc, dupa sedinta BPN al PDL.

El a spus ca Romania inca din 2010 a intreprins masurile cerute astazi de UE statelor europene, aratand ca tara noastra va avea un deficit de 4,4% in 2011, are proiectat 1,9% in 2012 si se indreapta spre un deficit 0 in 2013.

"Romania, prin acordul pe care il are cu FMI, a urmarit si urmareste indeplinirea exacta a acestor obiective solicitate de UE", a adaugat Emil Boc, aratand ca aceste obiective nu sunt noi in UE, numai ca nu au fost respectate de tarile europene.

Primul ministru a precizat ca in privinta datoriei publice Romania are in proiect 33% datorie publica in 2012 si se va situa cu mult sub plafonul de 60% stabilit de UE, acesta reprezentand un motiv in plus sa faca parte din acest acord de guvernanta fiscala.

Potrivit lui Boc, Romania s-a pronuntat pentru o Europa unita si nu pentru una cu "doua viteze", iar decizia de a face parte din acordul european reprezinta o decizie "de a nu avea o Europa separata cu doua nivele".

Emil Boc a mai spus ca Romania si-a fixat si obiectivul de adera la moneda euro in 2015, iar respectarea acordului de guvernanta fiscala asigura indeplinirea acestui obiectiv.

Primul ministru a mai explicat ca acordul guvernamental este impotriva politicilor populiste si demagogice, aratand ca cei din opozitie nu inteleg ca "populismul si demagogia nu mai au oxigen in Europa".

"Cine crede ca Romania va avea un viitor cu deficite masive si datorie publica mare se inseala, pentru ca nimeni nu va finanta o tara care va avea asemenea deficite mari", a mai spus primul ministru.

El a adaugat ca o decizie de neparticipare la acordul european ar fi o decizie de autoexcludere din UE si Romania ar fi izolata.

PDL respinge teza opozitiei de a introduce modificarile referitoare la deficit si datorie publica prevazuta in acordul guvernamental intr-o lege adoptata de Parlament, a mai spus Emil Boc, adaugand ca este nevoie de revizuirea Constitutiei.

"Victor Ponta a picat lamentabil examenul de drept constitutional", a apreciat Emil Boc, aratand ca in acest caz nu este vorba de un taratat UE, deoarece nu s-a intrunit unanimitatea tarilor UE.

El a explicat ca UE solicita garantii ferme ca se vor respecta regulile prevazute in acordul guvernamental si se vor aplica si ca exista sanctiuni in cazul neaplicarii lor, aratand ca, daca se adopta acordul prin lege, aceasta se poate modifica in prezenta majoritatii parlamentarilor.

Boc a dat exemplul acordului privind scutul antiracheta, aratand ca acesta poate fi oricand modificat cu majoritatea simpla a celor prezenti.

"UE cere sa fie inclusa in Constitutie si nu intr-o lege care poate fi oricand modificata. Pozitia PDL este de sustinere a revizuirii Constitutiei pentru introducerea limitarii deficitului si datoriei publice", a mai spus Emil Boc.

El a adaugat ca aceasta este "o ocazie excelenta" pentru a se putea realiza si introducerea in Constitutie a Parlamentului unicameral si reducerea numarului de parlamentari.

"Este cea mai buna ocazie de a fructifica acest lucru. PDL se pronunta pentru sustinerea amandurora, in cazul procesului de revizuire a Constitutiei", a afirmat Emil Boc.

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Bruxelles, ca Romania trebuie sa treaca in Constitutie, si nu in alt act normativ, prevederile privind bugetul si deficitul structural, din acordul convenit la summit-ul UE.

Liderul USL Victor Ponta a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca limitarea deficitului conform deciziilor luate la Consiliul European se poate face prin lege speciala, care ar putea fi adoptata mai repede.

Ponta a spus ca propunerea USL, de impunere a unei limitari a deficitului printr-o lege speciala si nu prin modificarea Constitutiei, are avantajul ca poate fi aplicata mai repede.

El a spus ca adoptarea unei astfel de legi, in baza articolului 148 din Constitutie, se poate face pana in luna martie, cand Romania trebuie sa decida daca adera sau nu la pactul de guvernanta fiscala semnat la Bruxelles. (Mediafax)

Comentarii